Подготвени родители

Смисъл

Детето е ценност, а родителят е ваятел на душата му по подобие на Бога и има огромната отговорност за резултата от творението си.

Родителите има смисъл да четат и мислят за възпитанието на децата си преди да ги заченат. Да изследват родословните си дървета като ценности, болести и отношение към децата. Да се запознаят с хоризонт 21 години за трудностите по пътя на родителството. Да си поговорят как ще преминат през тях. Един най-добър път няма. Важното е родителите да са съзнателни и да имат обща визия.

Когато бебето е на път и докато е кърмено, в жената бушуват хормони и не е време за такива преговори. (тук, докато се изясняват, кой, какво и колко да прави, много бракове се счупват сърдечно)

Децата се възпитават (формират се ценностите и отношението им към себе си и света) до 7 годишна възраст. Това е период на сеене на семки. Затова се казва: „На този му липсват първите седем години!“. Детето има активни подражателни сили и копира света без да го оценява, като добър или лош. Ако учителката е депресирана то копира депресия. Ако майката крещи и то крещи. Ако бабата пее и то пее.

Родителите са ролеви модел и водещи фигури за формиране на детето до 12 годишна възраст. След това на преден план излизат приятелите, медиите и модата. Това което са посели родителите в първите седем години пониква. Тези, които са сели цветя имат цветя, тези които са сели ябълки имат ябълки, а тези които са „размятали“ децата да им ги отглеждат непознати и/или в институции, берат каквото поникне (тук много родители се сещат да са родители и хукват по специалисти да им оправят детето и с тъга най-често схващат, че са изпуснали влака). След 12 годишна възраст пластичният характер на децата се втвърдява и промените стават все по-трудно.

Родителите държат първия си изпит по родителство, когато детето им стане на 12 годишна възраст. Ако имат изградена силна сърдечна връзка с него ще удържат, като котва идващите бури по време на пубертета и ще преминат през тях заедно с минимум щети.

ССС

С годините обучения на родители съм ги разделила на три групи – ССС (Смели, Скромни и Съзнателни).

Смелите влизат с високо вдигнати глави, говорят високо, специалисти са по всички въпроси. Твърдят, че са чели много, пък то накрая три книги и форум в интернет. Поучават и имат твърда позиция. (Смели са до първия инцидент или щета.) Обикновено са родители на първо дете.

Скромните влизат със сведени рамене, говорят тихо, по-скоро рядко, понякога им се пълнят очите със сълзи. Записват си. Понякога свито споделят в подкрепа на лектора, в опит да укротят Смелите родители. Правят си домашните. Слушат. Колебливи са да дават рецепти. Обикновено са родители на второ дете.

Съзнателните влизат спокойни, слушат внимателно, имат подготвен списък с въпроси. Дошли са предварително на курс за следващия възрастов период, за да имат време да се подготвят. Често идват и майката и бащата заедно. Обикновено са родители на трето дете.

В приказките третата принцеса е най-красивата, най-умната, най-…
Първото дете е било експеримент, при второто са се опитали да компенсират грешки с първото, а с третото вече са разбрали, че децата са уникални и няма обща рецепта. Добре е да се ходи на училище за родители и да се учи човек как да е ваятел на душата на невинен.

Аз лично бих се радвала, ако може родителите да са съзнателни и с поведение на третото С да стартират още преди да имат деца т.е. да се готвят заедно за един период напред със списък въпроси в ръка.

 

История на училището за съзнателни родители

в снимки, статии и видеа

 ––––––––––––––––––––––––––––––––––

НАЧАЛОТО

2008 – 2014 година

 

В този период Любов Миронова провежда в страната интензивна поредица от обучения за родители

 

Области  и теми на поръчвани лекции са:

1 Смисъл
  1. Смисълът на образованието
  2. Нива на учене и промяна
  3. Възприемане на действителността
  4. Философия на училището-еталон
2 Преход
  1. Различните хора. Различните деца. Приемането
  2. Комуникация
  3. Щастието – лично и социално. Какво е „любов”?
  4. Образованието в частното училище
  5. Визионерска среща. Откъде идваме и накъде отиваме
  6. Необходимата промяна в системата на образованието, вкл. МОМН
  7. Необходимата промяна в учебната програма
3 Среда
  1. Щадяща сетивата среда
  2. Средата – „позитивна атмосфера, изпълнена с любов и уважение”
4 Учители/ Помощен персонал
  1. Моята отговорност. Ролята на личността на учителя
    Учителите – „позитивно мислещи учители – да работят съвременно”
    Връзката – „учители и ученици”
5 Родители
  1. Взаимоотношения училище-семейство
  2. Работа с родители
6 Деца
  1. Децата на новата епоха. Личностни характеристики
  2. Техните нужди. Потребностите на съвременните деца
  3. Работа с различните деца
  4. Сегашното дете първокласник и ние
  5. Образованието през призмата на сегашните деца
  6. Принципи и методи за възпитанието на сегашните деца
  7. Как да общуваме със съвременните деца
7 Техники
  1. Начини и техники в помощ на родителите да подкрепят децата си в неприетите от социума страни
  2. Агресията. Преодоляване на проявите на инат, агресия, хиперактивност
  3. Програмата на Виолетовата жаба
  4. Възпитание в добродетели и методи за преподаването им

 

АНКЕТАТА

2014 година

През май 2014 година Любов Миронова търси чрез онлайн анкета темите, които приоритетно вълнуват родителите. Целта е стартиране на срещи на Отговорни родители, на които те да намерят отговори на въпроси свързани с децата си.

След дебати относно думата „отговорни“ и неидентифицирането на някои родители с нея, анкетата е пусната към Готини родители/Cool Parents и това става името на училището за родители.

През юни 2014 година 355 родители са попълнили анкетата. Темите събрали най-много гласове са:

Разгръщане на потенциала на децата
Комуникация родител – дете
Връзка родител – дете
Предаване на добродетели
Нуждите на децата
Емоционално здраве
Създаване на среда за израстване
Умения за учене

 

ГРУПАТА

2015 – 2018 година

От началото на 2015 година е създадена активна Facebook група, която отразява дейността на училището за родители.

През периода 2016 – 2018 година в тази група Любов Миронова слага материали, които да са в помощ на родителите.

 

УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ

2014 – 2015 година

На 19 май 2014 по радио София (аудио) говорихме за книгата „Устойчив модел за образование и хармония с децата“, за училището за родители, което започва и за децата сега, с Мариана Гомилева.

11.06.2014 – В Списание 8 на 8 юни 2014 излезе статия за хармонията с децата и за идеята Готини родители.

01.07.2014 – По Радио FM+ (аудио) представихме идеята Готини родители.

Училището за родители през различните месеци се провежда в център Идея Вита, в офиса на Фондация Пайдея, в зала на улица Солунска и в парка на Военната академия на тревата.

Любов Миронова е учредител и управител на Фондация Родители Учители Деца – ФРУД, която легитимира училището Готини родители.

01.07.2015 – Готини родители става на 1 година!

Съвременните деца. Съвременните родители.

Някои моменти в снимки:

 

РАЗМИСЛИ

2014 година

Нашето детство и детството на сегашните деца е на пръв поглед много различно. Може да се направи примерен паралел през темите свобода, действие и светло бъдеще.

Свободата

Ние имахме свободата да играем навън, без страх, до късно. Да ходиш сам от най-ранна възраст на училище, до читалище, на кино, опера беше нормално. Беряхме цветя, правихме жабки в Перловска река (виден софийски канал сега), купувахме семки от бабите… Сигурен свободен микросвят. Така станахме организирани и самостоятелни. Правехме избори и си носихме последиците. Развивахме се по-бавно. Научихме се на търпение.

Практически почти не можехме да пътуваме в чужбина. Нямаше интернет. Вносните филми бяха предимно за Втората световна война. .. Затворен и контролиран макро свят.

Сега е обратното.

Децата пътуват по света и у нас. Учат в чужбина. Играят онлайн с едно дете от Израел, с друго от Палестина, с трето от Нова Зеландия и четвърто от Полша. Съобразяват се с часовата разлика и чатат след  „спб” за „спасибо/благодаря”, OMG за „Oh my God/Боже мой”. Те не могат много да се движат сами в града си. Необходим е с ескорт от баба, дядо, детегледачка или учителки. Не берат цветя, не пеят и нямат групови игри на живо. За децата сега няма идея за държавни граници. Така те станаха информирани, гъвкави и многовариантни.

Ние ли бяхме свободни или те?!

Действието

Ние имахме въображение (защото ни четяха приказки) и си поправяхме нещата. Кутията за обувки беше лодка, вана, легло, шапка, гардероб, касов апарат… Ремонтирахме си взаимно колелата. Лепяхме им гумите, оправяхме жилото на спирачката. Очакваше се да работим. Чистехме орехи, низахме тютюн, метяхме, ходихме на бригади и имахме часове по трудово… Измисляхме решения. Справяхме се с трудности. Правехме неща с ръцете си. Творчество и действие в едно. Ядяхме бой и от страх, бяхме послушни т.е изпълнявахме чужда воля. Изпълнители.

Сега е обратното

Въображение много няма, тъй като гледаме филмчета и там Снежанка е конкретна и ясна. Не може да е по-различна. Готови модели има за всичко. Децата са потребители. Търсят новият модел. Експлоатира им се потребността от разнообразие.  Няма кубчета, от които можеш да построиш всичко, има конструктор лодка, който винаги става на лодка. Втори конструктор кран, който винаги става на кран. Сега стават изпълнители без бой, а като изпълняват инструкциите страница след страница от упътването на конструктора. Първо червеното винтче, после зелената гайка… Сега не е разрешено децата да работят и това допълнително усилва желанието им да имат усещането, че правят нещо като натискат мишката на компютъра. Уменията им във виртуалния свят са впечатляващи за всеки възрастен. Важно е да е ново, много и по-бързо. Децата имат свое мнение и го отстояват. Една хаотичност и липса на концентрация на вниманието се носи около тях.

Ние ли действахме или те?

 

Светлото бъдеще

Тъй като животът беше предвидим и сигурен от детската ни перспектива, имахме възможност да развием милосърдие, идеализъм, доверчивост. Спретнати крачехме към светлото бъдеще с цел висше образование. Задълбочавахме се в темите, които учихме. Съзерцаване на охлюв траеше часове. Нямаше бързане. Стрес и психолози бяха абстрактни понятия. Имахме широк времеви хоризонт. Инвестирахме дългосрочно и имахме търпение да берем плодовете след време.

Сега е обратното

Почти нищо спретнато не е останало. Липсата на предвидимост води до все по-агресивни, недоверчиви и повърхностни деца. Светло бъдеще не се вижда, а то е заменено с осъзнаване на безсмислието на случващото се. Когато научиш децата на играта жмичка, забелязваш, че повечето нарочно се показват, за да не „жмият” след това. Една странна адаптивност се развива. Сега има психолози, хапчета със зелени рецепти за деца и други средства възрастните да не си решават проблемите, а да ги проектират върху децата си. Сега хоризонта е стеснен до следващата заплата на родителите, в тази седмица или до довечера. Пространствено разширение обхващащо свят без граници и времево стеснение на хоризонта в дни и седмици.

По този път, по който се движим ние ли ще видим светлото бъдеще или те?

Подобни статии дават възможност за дискусии и са покана всеки да обсъди преминалите му мисли без социални мрежи и технически посредници, по стария начин… с други хора наживо.

И докато се извършва тази промяна, ние родителите бързаме.

Бързаме. Бързаме. Бързаме.

Все повече бързаме. Ползваме заведения за бързо хранене, сайтове за бързи запознанства, лифтове в планината, ескалатори пред фитнеса… Голямо бързане.

В цялото това бързане и децата са доброзорно включени от малки. Бързат в бебешките колички, за да вземат храната си от детската кухня, бързат за яслата, за детската градина, за детски рождени дни, за училище… Напомнят им по-бързо да си оправят стаята, да си напишат домашните, да си измият зъбите, да се облекат, да се съблекат… Някак все не смогват да отговорят на спешността на очакванията на родителите си… А децата били хиперактивни…

Защо? е въпросът, който намира причините. Защо? ни прави любопитни да търсим истината. Защо? помага да разберем матрицата и системата как работят. Защо? ни помага да се свържем с цялото. Защо сме родители? Защо не сме родители? Защо бързаме?

Скоростта има значение, ако посоката е вярна.

За да може в цялото това бързане, родителите да поемат глътка въздух за вярната посока е важно да спрат, да се огледат. Помага да се самозаснемат с камера и да се видят какво вършат, какво и как говорят на децата си. Помага и просто да си дадат време за правене на нищо, в което нито слушат музика, нито мислят, нито четат… просто правят нищо. А, ако нямат камера и не могат да правят нищо, може да си задават въпроса „В какво внимавам?”.

„В какво внимавам?”

Където е вниманието, там отива и енергията ни. Ако внимаваме в работата, имаме успешна кариера, ако внимаваме във външния си вид изглеждаме добре, ако внимаваме в децата си имаме обгрижени деца.

И ако приемем, че животът е пица е добре да внимаваме всичките и парчета са да са налични. Ако го сравним с гума на кола, ако в някоя част внимаваме много повече – колата ще друса.

Ако приемем, че животът е Слънце, то не може да свети в някои части, а в други да няма светлина.

Кое? е въпросът, който ни дава избора. Кое? определя посоката ни. Кое? дава вниманието ни.

Кое да изберем за нас като родители? Кое е добро за децата ни? Кое да изживеем в оставащото ни време на Земята?

Уж разликата, между децата и възрастните е, че възрастните са сериозни. Сериозен е термин измислен от възрастните, за да изглежда, че са на работа. В природата сериозно няма. Да сте виждали сериозна пеперуда или сериозна Луна.

Готини (дума от детството ни, описваща всичко, което е) родители?!

Ведри, много добре изглеждащи, с приятна миризма, усмихнати, виждащи възможности, радващи се на това, което им дава живота, усмихнати, закачливо облечени, игриви, играещи, благи…

Готини родители?! Това естествено го можем, а и е приятно. Хайде, малко като Луната да не сме сериозни, да си прегърнем децата, да им кажем, че ги обичаме и да се посмеем заедно.

Децата са добре, проблемите им идват от родителите, учителите и средата около тях. Затова ако фокусираме вниманието си в хармонизиране на двата основни детски социума семейство и училище, реално ще помогнем на децата да имат щастливо детство и да разгърнат потенциала си. За тази цел родители, учители и деца са заедно.

В училището по-лесно могат да се припознаят проблемите произтичащи от несвързаността му с реалния живот, възпитание през страх, вина, срам с фундамент бихейвиоризъм (стимул и наказание; 2 или 6). При родителите пъстротата и многообразието на проблеми сякаш е в състезание докъде може да се стигне. Ценностната система т.е това, което е важно на родителите е с два достигнали предела си показатели. Много силна вяра, много малко гъвкавост. Колкото по-малко знаят и могат, толкова по-силно настояват да са прави. Добродетелите, тази част от ценностите, които ни помагат да взимаме решения, които дългосрочно да носят добро в живота, тези пътепоказателите, които ни помагат сега да засеем това, което искаме да берем след време трудно се откриват и предават на децата.

Започват в страната срещи Готини родители/Cool parents като начин родителите да имат многовариантност, гъвкавост и да могат да се адаптират към децата и техните нужди. Така ще може родителите и учителите да се усмихват и да обменят опит как може да се премине през дадена трудност с децата. Готини родители е начинание, в което цялото това многообразие на представа за родители да се сдобри в името на децата. Съвременните деца изискват от родители и учители промяна настоятелно. Търсят възможност да добавят това, което няма, усмихнато на това, което има.

Живеем в динамични времена. Може да го възприемаме като проблем, може и като възможност. Съвременните деца са стъпили на раменете на съвременните родители и ще достигнат до нива на съзнание непознати за нас. Така е било и така ще бъде. Прекрасно.

 

26.01.2015 година – „Зададоха ми току що въпроса: „Защо е необходимо на родителите да се учат сега?“. Това, което казвам през всичките години е, че децата са си добре. Идват съвършени. Всичките им проблеми идват от родителите, учителите, медиите и средата в която са. Те са едни монитори на нашите проблеми. Ако искаме детето ни да е добре, необходимо е ние да сме добре, ако искаме да е радостно, необходимо е ние да сте радостни. Децата не са миксери, като имат проблем да се занесат някъде и срещу някакви пари да се ремонтират. Чрез промяната вътре в нас идва и промяната в децата ни. Колкото повече, познаваме нуждите им по възрастови групи, колкото по-добре можем да комуникираме с тях, колкото по-добре познаваме слабостите и талантите си, толкова по-добре можем да ги подкрепим да станат самостоятелни, здрави и реализирали потенциала си възрастни. “ Любов Миронова

 

УЧИЛИЩЕ ЗА СЪЗНАТЕЛНИ РОДИТЕЛИ

2018 – 2020 година

15.05.2018 Официално е открита Работилница ЕлвенА.

16.05.2018 Първа лекция. Залата е пълна. Темата е Голямата картина на родителството от 0 до 21 години. Действаме.

В Работилница ЕлвенА започват интензивни години на обучения и консултации на родители от Любов Миронова.

нечетни месеци Основи на родителството Курсът е насочен към личностно развитие на родителите и съгласуване на нагласите им как да възпитават и отглеждат децата си. (За ценности, идеали, възпитание.)
Интензивен курс за родители с деца от 0 до 3 години и техните заместници /баби, детегледачки, възпитатели, осиновители/ Курсът разглежда всички най-важни теми за смислено дългосрочно отглеждане на дете и ранно детско развитие необходими в периода до 3 годишна възраст.
Средата възпитава. Видове. Детската стая. Предимства. Недостатъци. Безопасност. По време на курса се разглеждат се над 200 детски стаи и конкретно се обсъждат предимства, недостатъци, безопасност. Целта е окото на родителя да стане чувствително към средата и заложеното послание в нея.
Щастлива майка, щастлива къща! Спокойна домашна среда. Съхранение на родителя. Курсът дава конкретни практични техники, с които майките да могат да се погрижат за себе си и емоциите си. Това е свежа глътка въздух, както за децата така и за бащата.
четни месеци Интензивен курс за родители, планиращи/очакващи да имат дете. Курсът е насочен към подготовка на майката, средата, финансите, аксесоарите и приспособленията за посрещане на дете.
Интензивен курс за родители с деца от 2 до 6 години и техните заместници /баби, детегледачки, възпитатели, осиновители/ Надграждащи специализирани теми за отглеждане на дете и ранно детско развитие в периода до 6 годишна възраст.
За заети бащи с деца до 7 годишна възраст – интензивен курс Дават се целите, които трябва да се постигнат, кратко и ясно за този възрастов период. Всеки завършва с индивидуален личен план.
Граници. Степени на санкциониране. Стимулиране на детето. Превенция на проблемно поведение.  Безопасност. Този курс е отвъд традиционната система за стимули и наказания. В него се разглежда как да се възпитава дете така че и родителите и децата да са добре дългосрочно.

 

Някои моменти в снимки:

 

Програмата през годините се променя и достига до темите:

  1. Основи на родителството
  2. Да подготвим най-подходящата среда
  3. Курс за родители очакващи дете
  4. Всичко за първите три години
  5. Готови за периода от 4 до 6 годишна възраст
  6. Подготовка за детегледачка, ясла, детска градина
  7. Подготовка за първи клас
  8. Граници. Степени на санкциониране
  9. Щастлива майка, щастлива къща
  10. Интензивен курс за заети бащи
  11. Сравнителна педагогика – предимства и недостатъци на различните педагогики
  12. Развиване на сетивата и качествата на ума на детето

Любов Миронова продължава с и обучения за родители

  • които учебното заведение (детска градина, училище, гимназия) е организирало, като СДЯ №56 Калина с директор г-жа Стойка Димова.
  • които компанията е организирала, като Мусала Софт с активното съдействие на Стефка Огнянова
  • които родителски кооператив си е организирал, като РК Бирлибан с активното съдействие на Александра Георгиева и Виолета Чавдарова

 

ОНЛАЙН УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ

от 2020 година

През февруари 2020 година Любов Миронова през платформата Talent LMS качва онлайн курса Щастлива майка, щастлива къща. Съхранения на родителя. Спокойствие у дома.

Така български майки от цял свят в удобно за тях време могат да преминат през видео лекциите, учебните тетрадки и тестове в рамките на една седмица.

Щастлива майка, щастлива къща

Ако имате PayPal може да започенете да учите веднага.

От https://lmironova.talentlms.com/catalog изберете желания от вас курс. Направете си профил. Платете с PayPal. Курсът ви ще бъде активиран автоматично веднага.

29.01.2021 година – „Детето е ценност, а родителят е ваятел на душата му по подобие на Бога и има огромната отговорност за резултата от творението си.“ Любов Миронова

01.11.2021 година – Започва записването за випуск 2022 на Училището за съзнателни родители. За първи път курсът е онлайн. Участници от България и българи от чужбина, заедно, в продължение на една година, ще учат заедно.

01.11 .2022 година – Започва записването за випуск 2023 на Училишето за съзнателни родители – https://lmironova.com/vipusk_2023/

14.01.2023  година – Зимна среща на живо на Училището за съзнателни родители. Над 100 родители от цялата страна присъстваха на срещата в град София.

16-18 юни 2023 година – Лятна среща на Училището за съзнателни родители във Вила Тракия, село Симеоново до Ямбол. На срещата присъстваха около 30 семейства с децата си от цялата страна. Три дни изпълнени със смях на деца и нови познанства.

През този линк може да видите отзиви от участници в Училището за съзнателни родители към момента.

01.11.2023 година – Започва записването за випуск 2024 на Училището за съзнателни родители – https://lmironova.com/vipusk-2024/