Развиване качествата на ума от 6 годишна възраст

Смисъл

Както физическо тяло става по здраво и красиво след тренировки, така и умът стана по-красив, бърз, гъвкав, издържлив, силен и ловък, като се развива и поддържа с редовни упражнения.

До седем годишна възраст фокусът на детето е да овладее тялото си, да координира органите и системите си, да удвои размера си в здраве.

Когато детето достигне само до символният свят и започне да чете естествено, е дошло време за упражнения за развитие на качествата на ума. Възрастта от 6 до 12 е най-подходящата възраст това да се случва под формата на игри, конструиране и физически упражнения. Така децата имат видимо по-добър успех в училище и инструменти да се справят с хиперактивностни пристъпи, разсеяност и хаос.

История на програмата

Развиване качествата на ума

в снимки, статии и видеа

 ––––––––––––––––––––––––––––––––––

НАЧАЛОТО

2007 година

Любов Миронова забелязва, че синът ѝ се справя по-добре от възрастните с упражненията за развиване качествата на ума, които тя самата прави и са ѝ необходими в бизнес тренингите, които води.

Показвайки на други деца упражнения, които са трудни на възрастните, открива, че те развиват качествата на ума си с лекота. Така изследванията в областта освен за личното ѝ развитие, стават на програма, която да е приятна и полезна и за родителите и за децата. Използва конструрине с лего, оцветяване на мандали, оригами, физически упражнения и други много игрови методи. Целта е децата да развият красив ум. А който иска да има красив ум трябва ежедневно да го тренира леки упражнения.

 

СМЕШНО

2008 година

Програмата за развиване качествата на ума е готова и Любов Миронова организира с деца на приятели споделено лятно гледане. Кръщават го „Смешно“. Там упражненията се апробират във вида си на програма за деца от 6 до 12 годишна възраст.

 

ЗАБАВНО КОНСТРУИРАНЕ

2008 година

На 1 ноември 2008 г. Любов Миронова наема в квартал Изгрев помещението до офиса си  и открива детския си център „Виолетовата жаба“. Започва занимания по „Забавно конструиране“ за развиване качествата на ума с деца от 6 до 12 годишна възраст и техните родители.

Причината да направи откриването точно на тази дата са три символа.

Първият е свързан с келтите. През V век преди Христа в келтска Ирландия лятото е свършвало официално на 31 октомври. Келтите вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите. Първи ноември е Първият ден от Новата им година  – празника Самхейн. Келтите казват, че всички закони на пространството и времето спират да действат по това време на годината и позволяват на духовете да се смесят с живите.

Вторият символ е свързан с католическия празник Вси светии – ден за прослава на всички християнски светци и мъченици.

Третият е българският национален празник Ден на народните будители. Ден в които почитаме паметта на българските просветни дейци и революционери.

И така, в този  магически ден 1 ноември, символ на новото начало, на светостта и живото знание започват заниманията по Забавно конструиране.

ЖАБЧО

2008 година

Името „Виолетовата жаба“ също е символично. Жабата, както и пеперудата, са символи на трансформацията. Посланието с жабата е и, че родителите за да отгледат принц или принцеса трябва първо трябва да я целунат. Не е за пренебрегване и че жабата е уникално адаптивно същество, което живее под водата, под земята, на земята, по дърветата и лети.

Цветът й е свързан с тъй наречените деца „индиго“ и пътят им към виолетовия цвят.

Любов Миронова инвестира в разговори и обяснения как да се изобрази Жабчо, какво трябва да излъчва, поза, мимика, заряд, цветове, настроение, за да предаде енергията на индиговите деца … и резултатът и до днес е оценен от тях.

Жабчо е нарисуван от таланлива Соня Попова (Sonya Popovva)!

 

 

САЙТ

2009 година

През ноември 2009 година Любов Миронова прави сайт на Виолетовата жаба. В него публикува педагогически препоръки към родителите. Сайтът постепенно набира сила и се превръща в източник на ценна информация за родителите в страната в следващите няколко години.

ИНТЕЛЕКТУАЛНОТО РАЗВИТИЕ

2009 година

През април 2009 година Любов Миронова говори по БТВ за една странна за времето си тема за лявото и дясното полукълбо на мозъка, както и че съвременните деца имат съвременни образователни нужди. Темата е интелектуалното развитие на децата – видео.

Основни послания:

  1. Най-важното е да се развива балансирано детето. Да се развива лявото, дясното полукълбо и тялото в хармония. Лявото полукълбо отговаря за логика, детайли, факти… Дясното отговаря за чувства, голямата картина, въображение… Хората имат различно развити полукълба. В зависимост, кое е доминиращото е добре да се стимулира другото за да стане личността хармонична. В центъра на Любов Миронова Виолетовата жаба идват основно деца с родителите си, но и мениджъри без деца за отблокиране и хармонизиране.
  2. Важно е всеки ден родителят да има споделени моменти с детето си и да съпреживяват заедно. Така се създават спомени и силна сърдечна връзка родител-дете.
  3. Щетите от амбициозните майки е добре да се споделят и следващите родители да имат по-умни избори. Интелектуално образование до 7 годишна възраст не трябва да има.
  4. До 7 годишна възраст основните теми са ритъм, личен пример, връзка с тяло и природа, пеене, емоционална стабилност, самообслужване и най-важното радост от живота. Важно е да се разказват класически приказки на децата за да се развие ценностна им система.
  5. От 7 до 12 годишна възраст е важно да се развият петте сетива на децата целенасочено. Да осъзнават децата човешките ценности. С ценности като любопитство, честност, търсене на истина, оптимизъм детето и само ще си намери начин и средства да учи.
  6. Ние сме на Земята за да взимаме решения и да носим отговорност за тях. Работим с децата да изградят собствена критериална система за изборите си основана на човешки ценности. На база тези критерии, като взимат решения ще са дългосрочно добре.
  7. Цел на образователната система  да бъде – децата да са здрави, емоционално стабилни, радостни от живота, движени от любопитство, и себеосъзнаване.

ЕДИСОН

2009 година

През януари 2009 година Любов Миронова наема ново по-голямо помещение с две зали и му прави основен ремонт. От февруари 2009 година детският център Виолетовата жаба има нов дом.

Всяко семейство, което идва на занимания по Забавно конструиране, измисля име на отбора си. Избрани са имена като: „Пепитените тигри“, „Групата на Шаро“, „Мечо Пух“, „Феноменалните“, „Сребърна звезда“, “Въртящата се лампа“ и много други.

 

ОБУЧЕНИЯ НА УЧИТЕЛИ

2009 година

От юли 2009 година започват обучения на учители да водят занимания по Забавно конструиране.

 

ДЕМОНСТРАЦИОННИ УРОЦИ

2009 година

През 2009 година Любов Миронова изнася демонстрационни уроци в детски градини с програмата по Забавно конструиране.

 

ЕДИСОН 2

2010 година

Любов Миронова наема трето помещение. Следва нов ремонт и Жабчо си има трети уютен дом. Текат занимания по Забавно конструиране с деца от 6 до 12 годишна възраст и техните родители.

БИГЛА

2011 година

Любов Миронова води занимания по Забавно конструиране в Лозенец. Обучава обучители, които да поемат работата ѝ.

РАЗВИТИЕ НА УМА

2012 година

През март 2012 година в предаването Бон – Бон по телевизия Super 7 Любов Миронова е поканена да представи темата за развитие на качествата на ума – видео.

21.09.2012 г – Децата левичари. Развиване качествата на ума – видео – Часът на мама БТВ Лейди

 

ПАЙДЕЯ

2012 година

Любов Миронова е поканена от Мария Донкова да води занимания по Забавно конструиране в офиса на Фондация Пайдея.

 

ПРЕРАБОТВАНЕ НА ПРОГРАМАТА

2014 година

Любов Миронова на база натрупания опит преработва програмата за Забавно конструиране.

КНИГАТА

2014 година

През 2014 година част от програмата по Забавно конструиране е публикувана в книгата Устойчив модел за образование и хармония с децата на Любов Миронова.

ВТОРО ПРЕРАБОТВАНЕ

2018 година

Програмата се преработва през 2018 година отново и сменя името си на Развиване качествата на ума. Конструирането е средство, а целта винаги са били качествата на ума.

 

РАБОТИЛНИЦА ЕЛВЕНА

2018 година

Любов Миронова води заниманията за Развиване качествата на ума в откритата от нея Работилница ЕлвенА.

 

РЕТРОСПЕКЦИЯ

2021 година

Във време на пандемия и спрени занимания с деца малко ретроспекция.

Четиринадесет години наблюдения над сходни упражнения за развиване качествата на ума, показват низходяща тенденция. Продукцията на децата става по несръчна и елементаристична, концентрацията на вниманието намалява. Упражненията, които през 2008 година са се случвали между 40 минути и 1 час с по-високо качество и креативност, през 2020 година отнемат от 1 час до 1 час и половина и резултатите са скромни.

 

МАТЕРИАЛИ

Курс за деца от 6 до 12 годишна възраст и техните родители – Развиване качествата на ума

Книга Развитие на деца от 6 до 12 години (изчерпан тираж)

Книга Устойчив модел за образование и хармония с децата

 

ЗА ЛЯВОТО И ДЯСНОТО ПЪЛУКЪЛБО

Функции на лявото полукълбо Функции на дясното полукълбо
използва логика
ориентиран към детайла
важни са фактите
думи и език
сега и минало
математика и науки
Мога да разбера
знаене
разпознава
усещане за ред и модели
знае имената на предметите
базиран на реалността
прави стратегии
практичен
сигурен/безопасен
използва чувствата
ориентиран към голямата картина
важно е въображението
символи и картини
сега и бъдеще
философия и религия
Аха схващам
вярвания
оценява
усещане за пространство
знае функциите на предметите
базиран на фантазията
представя възможностите
спонтанен
поемащ рискове

КАКВА Е ПОЛЗАТА ЗА НАС?

“Да знаете силните и слабите си характеристики може само да ви помогне. Трябва да подчертаем също, че повечето хора не са нито категорично леви или десни в начина на функциониране на мозъка, а притежават и от двете характеристики. Може да срещнете разхвърлян математик, както и човек на изкуството, педантично подреден. Целта е да се научите да използвате по-добре възможностите на всяка от двете половини, за да постигате повече успехи и радост в живота си.

Когато двете мозъчни полукълба функционират по хармоничен начин и взаимодействат помежду си – индивидът води хармоничен, безконфликтен живот. Целите, поставени от едното полукълбо, са подкрепяни от другото и така всяко от тях работи за доброто на другото и за общата цел.

Ако срещате проблеми при използване на собствения си мозък, то трябва да знаете, че причината за това не е свързана с факта, че сте по-малко способни от другите, а с това, че поради някаква причина едното ви полукълбо е доминиращо, а другото не е достатъчно стимулирано. Ако започнете работа върху това полукълбо, което е стимулирано по-малко, не след дълго ще откриете, че вашето общо “умствено състояние” радикално се е подобрило.

Изследванията на Сперии Орнстайн доказват, че взаимодействието на двете страни на мозъка значително подобрява неговата продуктивност. Историческите факти свидетелстват за това, че много гениални хора наистина са работили на два “обхвата”.
През миналото хилядолетие живял един човек, който е съвършен пример за това, какво може да постигне индивид, при който двете форми на мозъчната активност се развиват успоредно. Става дума за Леонардо да Винчи. По времето, когато е живял и творил, не е имал равен в сферата на живописта, скулптурата, физиологията, математиката, архитектурата, механиката, анатомията, физиката, метеорологията, геологията, инженерството, авиацията. Успявал за минути да композира музика, да измисля думите към нея и да изпълнява тази творба на всеки известен тогава музикален инструмент. Притежавал тайнственото умение да интегрира в едно всички сфери, с които се занимавал. Неговите научни записки изобилстват от чертежи и илюстрации, а интересното е, че скиците на неговите живописни произведения често напомнят архитектурни планове: прави линии, ъгли, криви и числа, прецизни изчисления.”

Ирена Сидор-Рангелова, Анна-Гергана Рангелов

РОЛЯТА НА ЙОГА В ОБРАЗОВАНИЕТО

Свами Ниранджананда Сарасвати

New Era School, Bombay, Jan 17, 1997

/списание “Йога”, м. май 2001/

Заниманията ми свързани с образованието започнаха през 1980 г., когато живеех в Сан Франциско. Станах един от основателите на СУОП (Система за Ускорено Обучение и Практика). Този проект не се основава на възгледи, схващания и понятия, които биха могли да се разглеждат в същността си като източни или западни, а е резултат от дискусия между мен, д-р Лозанов – доктор от България и Чарлс Смит – педагог от Калифорния.

Разгледахме ролята на йога в образованието от различни ъгли, включително типа образование, който се осигурява за децата по цял свят, както и различните нива на стрес, пред които са изправени децата в класните стаи. Взехме под внимание също и трудностите, проблемите, конфликтите, разсейването и отвличането на вниманието при децата. Започнахме да използваме определени йога принципи и практики, първо като експеримент, за да увеличим способността на децата за учене и на второ място, за да вдъхновим учителите да преподават предметите си по малко по-различен начин.

Смятахме, и все още смятаме, че образоваме децата си без да отчитаме или да обръщаме внимание на израстването на цялостната им личност. Тъпчим мозъците и умовете им с информация без да създаваме каквато и да била подкрепяща група извън пределите на класната стая, където те могат да продължат да се образоват.

Трябва да видим какво казва науката относно израстването на децата, какво казва психоанализата за психологията на децата и как хормоните и жлезите се променят и влияят върху рационалността, емоционалната структура и творческата изява на децата.

Балансиране на двете полукълба на мозъка

Науката ни казва, че мозъкът ни се състои от две полукълба – дясно и ляво. Тези две полукълба изпълняват различни функции. Функциите на лявото полукълбо са линейни, логични и интелектуални. Функциите на дясното полукълбо са артистични, творчески и интуитивни. Ако вземем предвид тези факти, то образователната система не позволява на едно дете да развие пълния потенциал на дясното и лявото полукълбо на мозъка. Образованието се осъществява основно чрез книги. Четете, запаметявате, явявате се на изпит и получавате оценка. Или взимате изпита или не. Отново четете, запаметявате, явявате се на изпит и получавате оценка.

Предметите, които се преподават следват линейна, логична система независимо дали става въпрос за математика, история, география, физика, химия или медицина, дали е висше образование или средно образование. В този процес се стимулира само едната страна на мозъка – линейната, логичната страна.

За да балансираме другите аспекти преподаваме на децата изкуства. Насърчаваме ги да практикуват музика, да рисуват, да изпълняват пиеси. Насърчаваме ги да използват своята изобретателност. Все пак, ако сравним влиянието на различните дялове на мозъка ще открием, че линейното и логичното са по-изявени от артистичното и творческото. Това е от една страна.

Развитие на целия ум

От друга страна мозъкът е само средството, чрез което образоваме нашия ум. Умът ни се състои от четири различни способности, които йога терминологията дефинира като: манас, будхи, чита и ахамкара. Думата манас означава да осмисляш, да мислиш за дадено нещо. Будхи означава интелект. Чита е място в съзнанието, където се съхраняват впечатленията. Ахамкара е понятието за его.

В съвременната образователна система подхранваме само един аспект на ума – будхи. Не се занимаваме с аспекта манас, който е свързан със способността да знаем кое е правилно и кое не е. Не се занимаваме с чита, мястото където се съхраняват впечатленията от знанието под формата на памет и опит. Нито се занимаваме с ахамкара, егото. По-скоро затрупваме будхи с информация без да развиваме останалите аспекти на нашия ум. Следователно, въпреки всичкото ни образование не сме способни да го прилагаме по градивен и творчески начин в живота си.

При всичкото ни разбиране за това, кое е правилно и кое не, биваме объркани, ако трябва да вземем решение какво трябва да направим. В същото време като учители и като родители пренебрегваме психологическите самскари и психологическата природа на детето.

Има един куплет написан на урду, който гласи: “Нека да ти разкажа за великите неща, които направих в живота си. Учих и след като получих образование – служих, и след като служих – получих пенсия, и след като получих пенсия – умрях. Това е животът.” Но това ли е всичко в живота? Не. Важно е за всеки един от нас да осигури възможности за децата ни да се опознаят, да използват потенциала си, да развият и събудят личността си без родителите да налагат своите собствени лични идеологии върху тях.

Проблемът не е само в образованието. Проблемът е и в родителите. Родителите не са били образовани. Може да сте учили в Оксфорд или Харвард; може да сте получили възможно най-високата образователна степен, но не сте образовани. Образователната степен не е образование. Това е само един сертификат, който, вероятно, ви позволява да имате самочувствие по-нататък в живота си. Образователната степен е само паспорт за постигане на удовлетвореност, служебно положение и признание от старна на другите хора. Образователната степен не е показател за вашето образование.

Истинско образование може да се получи когато позволите на децата да използват своите интуитивни способности наред с интелектуалните си способности, когато им позволите да преодолеят страховете и задръжките си, да преодолеят психологическия натиск, който се създава, без да налагате своите собствени условия върху тях.

Това са нещата, които установихме когато създадохме СУОП в Сан Франциско. Проведохме интервюта с ученици от основни училища, гимназии и колежи. Установихме, че всеки един от тях имаше психологически блокаж при учене, запомняне и запаметяване. По природа децата са различни от възрастните. За да учат, възрастните, може би, трябва да седнат на бюро с книги, но при децата не е така.

Йога в класната стая

Образователната система за децата трябва да бъде различна. Тя трябва да се съчетава с определени практики, които могат да отстранят психологическите им блокажи, които могат да ги направят осъзнати за психологическите промени, които се случват в техните тела и умове, които могат да ги направят осъзнати по отношение на собственото им разсейване и които могат да им дадат способността да се съсредоточават върху темата на предмета, който изучават.

И така, какво направихме? Започнахме със съвсем прости йога практики в класната стая като взехме пример от работата на ИЙО (Изследване на йога в образованието) проведено с деца в Европа. В ИЙО училищата часовете започват и свършват с практикуване на две асани и една дихателна техника. И така, ако дадено дете трябва да седи в продължение на шест до осем часа на ден, то той или тя практикува две асани и една дихателна техника шестнадесет пъти на ден в началотои в края на всеки един учебен час.

В Европа училищата разполагат с психолог, който следи изявата, поведението и наклонностите на децата и който се опитва да създаде подкрепяща група за детето в домашната обстановка. Когато децата, които практикуваха йога в класната стая бяха наблюдавани, се установи подчертано подобрение в отговорите, изобретателността, възприемчивостта, паметта, волята и поведението им. Децата бяха по-спокойни, съсредоточени, целенасочени и умиротворени от децата в другите класове, които не практикуваха йога и бяха по разрушително настроени, неспокойни, склонни към насилие и разсеяни.

В Америка се поучихме от ИЙО училищата, но включихме допълнителни неща наред с йога. Включихме нежна фонова музика в класнта стая, така че децата да не са под постоянно психологическо напрежение да учат. Звученето на музика в обкръжаващата среда е подсъзнателно разсейване и подсъзнателна релаксация. За нашия експеримент избрахме класическата музика на Бах.

Учителите започнаха да преподават дихателна техника на учениците. На учениците им бе казано да вдишват и издишват в унисон с помощта на голям стенен часовник. Когато махалото се полюшваше на една страна всички трябваше да вдишат и когато се полюшваше на другата страна всички трябваше да издишат. След няколко секунди дихателният модел стана ритмичен и координиран с движението на махалото. Учителите даваха указания на учениците когато издишваха и мълчаха когато учениците вдишваха.

Сега, може би, се чудите какво общо има това с образованието. Това обаче е много важно и уместно, защото психолозите казват, че когато вдишваме създаваме психологични, емоционалени и умствени блокажи в умовете си. Енергията на тялото, мозъка и ума се отдръпва. Когато издишваме настъпва релаксация в тялото, в нервната система, в ума и в мозъка. Ако предоставите информация, когато физическите системи са релаксирани, то тази информация се запомня от мозъка и не се забравя лесно.

Развиване на осъзнатост и хармония

Това помага също и за въвеждането на понятието осъзнатост. Когато посещавам училища често попадам на учители, които преподават предметите си на учениците без осъзнатост. Докато протича обучението в часа липсва осъзнатост. Учениците механично си водят записки независимо от това дали разбират предмета или не. Учителят не се притеснява за това. Учениците също знаят, че учителя не се притеснява за това, така че за какво трябва да ги е грижа? И така налице е една празнина в отношението ученик-учител. Тази празнина е много съществен елемент, който може да изгради личността на ученика, който елемент на практика не съществува. Обаче, ако се интегрират някои методи за концентрация тогава може да се развие хармония и осъзнатост.

Моля не забравяйте, че йога в класната стая не се ограничава до физическите практики и дихателни техники, които се преподават. По-скоро учителят трябва да осъзнава кога да говори и кога да мълчи. Речта е средството за обучение, но в същото време мълчанието също е средство за обучение, защото мълчанието позволява да се асимилира това което току-що е чуто. Така че не бива само да говорите. След дест минути дайте на децата триминутна почивка или след пет минути нека да имат едноминутна почивка. Замълчете и помолете всички да замълчат.

Докато мълчат, накарайте децата да играят игра на наблюдаване на собствения си дъх. Помолете ги да броят вдишванията си в обратен ред от 15 до 1. Вдишване и издишване се брои за 1 бройка и един дъх. Петнадест дъха възлизат на около една минута. После отново започнете преподаването. Това е друг важен момент. Речта и мълчанието трябва да се редуват.

Будността и динамичното обучение трябва да се съчетават с пасивни визуализации. Вие преподавате, стимулирате техния интелект, но в същото време трябва да им дадете шанс да визуализират пасивно това, което току-що са чули, което е стимулирало техния интелект.

Трябва да развиете хармонична връзка с всеки един ученик – не връзка като с учител, а такава като със загрижен приятел при който те могат да дойдат и да кажат: “Вижте, аз имам такъв и такъв проблем с ученето какво мога да направя?” Трябва да можете да ги напътствате.

Има една известна история за един суфи Св Мула Насрудин. Един ден той си седял близо до един кладенец и се опитвал да напълни една глинена делва с вода. Глинената делва обаче имала пукнатина. И така всичко, което изсипвал в нея изтичало през пукнатината. Хората му се подигравали и му казвали: “Ти трябва да си луд. Как може да очакваш да напълниш тази делва с вода, когато тя е пукната и всичката вода изтича навън?” Той отговорил: “Кой го е грижа? Аз се интересувам само от пълненето на делвата. Не ме е грижа дали делвата е пукната или не.”

Като учители ние повтаряме същите неща. Заинтересувани сме от предоставянето на информация на децата. Не ни интересува дали те я запомнят или не. И какъв е резултатът? Учим история и география вечерта и на сутринта вече сме я забравили.

Свами Ниранджананда Сарасвати

New Era School, Bombay, Jan 17, 1997

/списание “Йога”, м. май 2001/