Озарена детска градина

СМИСЪЛ

Децата са бъдещето на нацията. Това са лекарите, които ще ни лекуват след 20 години, пилотите, които ще управляват самолетите, на които се возим, електротехниците, които ще поддържат електрическата мрежа…

Децата са възможност да оставим следа след себе си. Да стъпят на нашите рамене и оттам нагоре да продължат. Дългът, които имаме към възрастните, които са инвестирали в нас, ние връщаме на децата.

Децата са най-голямата ни ценност. Те са дар и благословия. Те са любов.

ПРОБЛЕМ

В първите 12 години от живота си децата имат отчайваща нужда от внимание и любов и никоя институция не може да им даде това, което грижовна майка и баща дават. Никоя!

Детската градина е институция за масово евтино отглеждане на деца, така че майките им да бъдат на пазара на труда, вместо да се грижат за тях.

 1. Първата детска градина е създадена у нас исторически скоро през 1882 година. Все така и към момента децата в детските градини се отглеждат подобно на животни. Голям брой в тясно пространство. Ежедневно принуждаване за подчинение и отричане на чувствата и нуждите си, чрез психическо, понякога и физическо насилие. Основна дейност на един учител с тридесет деца е броене, да не се загуби някое.
 2. Към настоящия момент частните детски градини по много показатели имат видимо по-лоши резултати от държавните, тъй като засега качествена детска градина и бизнес не могат да се обединят. Детската градина изисква голяма инвестиция и разходи, срещу нереалистично ниски представи за цена у родителите. Потърпевши от това са децата. Детската градина не е бизнес и с цялата си експертиза на финансов контролер Любов Миронова, казва и доказва, че детската градина е инвестиция в бъдещите поколения. За да е устойчива във времето и да не е изпълнена с компромиси за сметка на децата трябва да е част от общност, която да долива в годишния бюджет и да не очаква връщане на първоначалната си инвестиция.
 3. Родителите разбират рядко какво се случва наистина в детската градина, тъй като не са допускани и усмихнати лица им казват, че всичко е наред или ако има проблем е набедено дете върху което да се излее целият родителски гняв. Една фалшивост в отношенията родители-учители, която децата с подражателните си сили копират дословно.
 4. Център на детската градина в момента не е детето, а попълването на бланки, формуляри, наредби, администрация. Дете няма.

Като се има предвид нарастващата безотговорност (липса на mature) на мъжете и нарастващата амбициозност на жените, детските градини, за съжаление няма да изчезнат в близките години.

Това налага цялостна промяна на разбирането за детската градина. Детската градина да е продължение на семейството. Тя самата да е организирана като семейство, а не като казарма.

Доколкото е възможно децата да са близо до родителите си, докато те работят. Заедно да пътуват сутрин и да общуват. Вечер заедно да се прибират.

ИСТОРИЯ

Озарената детска градина стъпва на две години преподаване на английски език в държавна детска градина, 13 години опит като главен счетоводител, финасов контролер и управител в западни представителства предимно от IT сектора, 13 години предприемачество в областта на бизнес тренингите, магистратури по предучилищна педагогика, магистратура по начална педагогика, учителска правоспособност по икономика, три годишен курс по валдорфска педагогика, курс по Монтесори педагогика и Сугестопедия при проф. Лозанов, заедно с политики и проекти финансирани с лични средства, като:

 1. Подготвени родители
 2. Възпитаващи детски простраства
 3. С програма от 1.5 до 6 годишна възраст
 4. Развиване на сетивата
 5. Избор на книги за деца
 6. Далече от екрани
 7. Обучения за учители
 8. Нов образователен модел
 9. Образователен комплекс
 10. Сравнителна педагогика и курс по сравнителна педагогика
 11. Озарена педагогика

От септември 2018 година до януари 2020 година Любов Миронова води бизнес тренинг на управителя и четиримата му заместници МММ (мениджъри на мениджъри) на българския клон на една от най-големите в света IT компании. Те виждат из работилницата ѝ как се мотаят учебни материали от дърво, които предишната нощ е направила за деца, на стените съобщения за неделното училище по добродетели и развиване качествата на ума. Към края на курса Любов Миронова ги моли да направят в новата си сграда на първия етаж Озарена детска градина за служителите си. Хиляди млади хора работят при тях и детската градина, в град с многогодишен недостиг на места в детски градини е сигурно, че ще се запълни за часове. Идеята е чута и Любов Миронова сяда да разпише детска градина, която:

 • да е продължение на семейството
 • да отговаря на нуждите, очакванията и амбициите на основните типове групи родители
 • да може да е в бизнес сграда.

Разписването на този проект уплътнява чудесно времето на пандемия 2020 година и след шест месеца интензивен труд е готов. Този проект е един събирателен образ на двете ѝ успешни паралелни кариери икономика и педагогика.

Проектът съдържа подробен архитектурна скица съобразена с действащата в страната нормативна база, три педагогически програми за отделните групи, подробен интериорен дизайн по групи и педагогики, списък с необходими учебни материали и контакти на съответните производители по света, списък на необходимите съоръжения за двора и контакти на производители по света, бюджет и кратък план за пускане в експлоатация.

Пандемията осигурява време, но и спира инвестиции и строежи.

Сега Озарената детска градина е готова на хартия и си чака своите осиновители. Осиновител за който:

 • детска градина е несъществен разход
 • е важно да има конкурентно предимство като работодател, за млади кадри
 • иска да е разпознаван като номер едно в света включително и по тази тема
 • му е нужна новаторска съпътстваща дейност безплатен вход към всяка масова медия в света

ОБХВАТ НА ПРОЕКТА ЗА ОЗАРЕНА ДЕТСКА ГРАДИНА

 • 60 деца в три групи
 • 18 души екип
 • 1090 кв.м. застроена площ (~18 кв.м. на дете)
 • 1860 кв.м. двор (~31 кв.м. на дете)

Към началото на 2021 година:

 • Приблизителна цена за строеж с довършителни работи – 1,2 млн. лева
 • Цена на земята според мястото. Когато се построи като част от бизнес сграда или комплекс е пропуснати ползи.
 • Основно обзавеждане и оборудване – 650 000 лева
 • Екстри съоръжения за двор – 200 000 лева
 • Общ разход за работодателя заплати – 45 000 лева месечно
  (нетна заплата + осигуровки за сметка на служителя + осигуровки за сметка на работодателя)
 • Консумативи и подизълнители – 3800 лева месечно
 • Режийни според сградата за 1090 кв.м. застроена площ, 60 деца и 18 възрастни
 • Храна – до 17 160 лева месечно

Такса на дете – 13 620 лева на година (1135 лева на месец)

Родителите, по желание, заплащат допълнително всичко извън програмата, като, екскурзии, културни мероприятия.

Проектът може да поеме до 72 деца и съответно таксите да се намалеят видимо.

Цената би намалявала значително, ако проектът се преразпише с повече групи с деца.

Таксата НЕ покрива (т.е. е за сметка на фирмата):

 • Връщане на инвестицията
 • Ремонти и годишно освежаване
 • Празници на детската градина
 • Режийни, вкл. охрана
 • Пакет за лоялни служители за учителите – курсове, тийм билдинг …
 • Разходи свързани с МОН

 УНИКАЛНОСТ

Защо Озарена детска градина, а не друга?

Уникалното на Озарената детска градина е:

 • Майсторите в педагогиката да са при децата. Най-добрите. Децата до седем години не слушат какво им се говори, копират това което се прави. Те копират изцяло личността на възрастния до себе си, като характер, поведение, ценности, отношение към света, речник, походка… състояние. Ако бихте били щастливи този учител да заживее у дома ви и детето ви да се превърне в този човек, означава че учителят е подходящ за възрастта до 7. Години задълбочаване в педагогическата наука позволяват на майсторите да работят фино с децата, без насилие и да създадат здрава основа на личността, да посеят с любов семките на възпитанието, което се прави само първите седем години и пониква в следващите възрастови периоди за цял живот.
 • В трите групи на детската градина педагогиката е различна според основните групи родители, техните нужди и амбиции. Няма една най-добра педагогика за всички деца. Няма и да има. Различните деца достигат до върха на една планина по различни пътища и е важно пътуването на всички да е вдъхновяващо, вълнуващо и в здраве.
 • Заедно с родителите. Този нов вид детска градина е организирана като семейство. Родителите не са ограничавани до входната врата, а са желани и подкрепяни. Те не са периодично приобщавани през различни дейности, а са част от това голямо семейство. Съпреживяват, играят, творят.
 • Амбиция да е най-добрата в света. Индустриалното общество си отива, заедно с представата си за училище, детска градина и образование. Идва информационното общество, което търси в цял свят нов модел на образование. Липсата на въображение и дълбочина в темата педагогика, свеждат промяната на „иноваторите“ да е от организация като казарма или фабрика към обзавеждане и организация като IT офис и работа по проекти. Това е чудесна посредствена среда и възможност Озарената детска градина, като еталон на промяната, да изпъкне и да е във всички медии по земното кълбо редовно и безплатно. Моделът на образование в Озарената детска градина, е разработван от Любов Миронова повече от 14 години, с визия за седем поколения напред, устойчив и в хармония с децата. И тук българите и България могат и е редно да са сред първите в света.