Нужди на децата

Смисъл

 

Детето е ценност.

Детето е най-големият смисъл от съществуването на човек на Земята. Родителите са ваятели на душата на детето по подобие на Бога. Дведесет и една години ваят, за да се формира новата личност. В този процес те се срещат със себе  си и с Бог.

„В децата ми, във тях за моя радост
живеят мойте пролетни черти.“
Шекспир, Сонет 2

Детето е крехко. 

Децата са сияйни крехки звездички слезли от духовния свят в тела, които имат отчайваща нужда от любов и постоянна майчина грижа до третата си година. През сърдечната връзка, която имат майката и детето да могат да назовават нуждите си и да бъдат разбирани, докато проговорят. Децата до 21 годишна възраст са крехки и изграждат като слоеве личността си и укрепват. Невежият, самоуверен родител е като див овчар с гега, който млати родилата се звездичка. Насилва я безцеремонно както гледа животно.

Детето е бъдещето на нацията.

Децата в детската градина не са сополиви пикльвци, които чупят, дразнят и са досадни.  Това са бъдещите лекари, пилоти, инженери. Това са хората, които ще ни лекуват, когато остареем, които ще управляват държавата и ще взимат решения. Децата имат нужда от възрастни, които да познават нуждите им и да им осигурават най-добри условия за тяхното удовлетворение, така че да израстнат здрави, хармонични личности.

За да може да си ваятел, да си пазител, да си като слънце жизнеутвърждаващ живота на децата трябва да познаваш човекознанието (пътя на раждането на личността или физическото развитие, емоционалното развитие, психическото развитие, духовното развитие, интелектуалното развитие на човек). Минимумът е да познаваш нуждите на децата.

История на темата за нуждите на детето

в снимки, статии и видеа

 ––––––––––––––––––––––––––––––––––

15 .07.2010 г. – Образованието през призмата на новите деца – лекция заснета във формат на 18 кратки видеа.

5 Нужди и права на съвременните деца – видео

Основни нужди на децата според Любов Миронова са:

ЛЮБОВ

Децата имат най-голяма нужда от любов. Образно казано, ако досега патетата са имали нужда от 10 единици любов, сега добрата майката патарана дава 20. Това е много добре за детето пате. Расте здраво и щастливо. С обаче лебедите има проблем. Те имат нужда от 50 единици любов, а майката патарана им дава 20 и детето е с 30 на минус. То се чувства не обичано. Това не означа, че родителят не му е дал два пъти повече любов отколкото е получил и да му се струва, че в пъти е направил повече отколкото другите, Ако дете е повяхнало, не е непременно защото давате малко за патета. Вероятно е просто нуждата му от любов да е по-голяма.

(NB: За родителите, които не са сигурни какво е любов. Любов е като усещаш вътрешна топлина. За нея няма време и пространство. Може да я усетиш при мисълта за любим, които е починал или за човек, които е в друга страна. Ако е любов, като го видиш спонтанно се усмихваш. Когато любовта е голяма, като го видиш и целият свят сякаш изчезва, заради пълната отдаденост на вниманието. Мигът на срещата е интензивен обмен на вътрешна топлина.)

ПРИРОДА

Сред природата децата много бързо се хармонизират, вкл. хиперактивни, невротични, проблемни, конфликтни. Децата имат нужда да се движат свободно, което е много трудно в големия град. Имат нужда да прегръщат дървета, да джапат в потоци, да гонят пеперуди… Децата имат естествено вродена способност да се хармонизират като са сред природа. Ако може поне веднъж седмично децата да имат свободна игра сред природа. Това гарантира много по-голямо спокойствие в дома и разбирателство.

ЦЯЛОСТНИ ЛИЧНОСТИ

Хората си разменят не знания и умения, а състояния.

Децата общуват със състояния. Те не се интересуват от това, което казвате, а наблюдават динамиката на вътрешния ви свят. Ако забележат, че има разлика между вътрешния свят и външната изява, поведение на човек, те започват да дразнят за да проверят, кое е действителното. Ако възрастен е нервен, а се усмихва на дете отвън – не работи.

За децата е важно личността пред тях да е цялостна и това, което е вътре и да е отвън.

МАЙСТОРИ

За децата е важно да бъдат обучавани от цялостни личност МАЙСТОРИ в това, което преподават.

Ако децата се учат да гледат пчели от пчелар, които прави бизнес с мед, те ще видят вадене и пъхане на пити, дохранване със захар…

Ако децата се учат как се гледат пчели от майстор пчелар, те ще видят как той им пее, как е спокоен до тях без маска, ще видят състояние на любов към пчелата и така детето до края на живота си ще има различно ОТНОШЕНИЕ.

Ако математика се преподава на детето от майстор, които обича математиката, открил е красотата и хармонията в нея, е естествено детето да обича математиката.

ХАРМОНИЯ

Родителите и учителите да са в ХАРМОНИЧНО състояние, да са позитивни и да помагат на детето да извлича хубавото от ВСЯКО свое действие.

В този смисъл, възрастните носят голяма отговорност за състоянието си. Ако забележат, че са нервни влизат в банята, слагат си студени кърпи на главата, докато се успокоят и тогава излизат да общуват с деца.

Тъй като децата са изпълнени с подражателни сили, състоянието на възрастния се копира от тях. Ако възрастният е щастлив и детето е щастливо. Ако възрастният е нервен и детето веднага става нервно.

СЪСТОЯНИЕТО НА МАЙКАТА

Малките деца са много свързани с майките си. Това е причината дисбаланс при майката да им се отразява много силно.

Ако майката е тъжна, уморена, стресирана… при детето отклонението е много видно.

 

21.10.2010 г. Знаем ли как да се справим с децата от новото поколение – статия Наблюдател

 

12.03.2011 г. – Потребностите на децата – лекция в град Кюстендил

Любов Миронова разглежда нуждите на съвременните деца и през позната Пирамида на потребностите на Маслоу (Maslow’s hierarchy of needs). Това, което добавя е яснота и дълбочина в петия етаж на пирамидата – самоусъвършенстване и мета потребности.

2012 година Темата за нуждите на децата разглеждат с колеги от 75 ОДЗ Сърчице град София, ОУ Бачо Киро от град Велико Търново, 11 ОУ Душо Хаджидеков от град Пловдив, като се добавят и основните потребности на децата според педагогическата наука:

 • любов (чувството за самоценност)
 • сигурност
 • нови впечатления
 • самоизява
 • общуване

30.11.2013 г. При представяне на темата пред колеги от ПЕГ Проф. д-р Асен Златаров град Велико Търново са включени подробно нуждите на децата през нивата на съзнание.

 • Себепознание – Неутрална позиция на наблюдател. Задаване на въпроси. Любопитство. Качествена Информация. Учене, носещо радост изследване. Осъзнаване.
 • Саморефлексия (връзка със себе си и вътрешния си свят) – Усамотение.
 • Себеизразяване – Потенциал. Свобода.
 • Себеприемане – Любов. Приемане. Красота.
 • Самоопределяне – Уважение. Положителна Самооценка.
 • Себеудовлетворение – Движение. Удоволствие. Подсъзнание. Емоции. Душа.
 • Самосъхранение – Тяло. Сигурност. Доверие. (Отчаяно се нуждаем от: Въздух, Храна, Вода, Подслон и Сигурност).

11.05.2014 г. излиза от печат книгата на Любов Миронова – Устойчив модел за образование и хармония с децата

През 2014 година като своеобразен завършек на темата за нуждите на децата, Любов Миронова разписва и нуждите на децата по възрастови групи. Описва отговорностите на родителите, на учителите и на администрацията по отношение на тези нужди през различните периоди. Най-важното представя процеса, в който от 0 до 21 годишна възраст преминава детето, така че накрая да може самостоятелно да удовлетворява нуждите си и да стане завършена свободна личност. Лекциите са под надслов „Хармония с децата“.  Такива лекции изнася в София, Търговище, Русе и Кюстендил.

3.11.2014 г. Хармония с децата – лекция – Свободата да бъдеш – фестивал за ума, тялото и духа

28 11 2014 г. Хармония с децата – лекция – Отдел културно и духовно развитие гр. Кюстендил