Бонбончо и приятели

108 приказни истории

с които съм приспивала моето дете

в шест сборника по възрастови групи

Истории за Бамзи

за деца на възраст между 5 и 7 години ISBN 978-619-180-042-1

Истории за Душко

за деца на възраст между 6 и 8 години ISBN 978-619-180-041-4

Бонбончо и приключенията по пантофи

за деца на възраст между 7 и 9 години ISBN 978-619-180-040-7

Бонбончо и пътешествията по света

за деца на възраст между 7 и 9 години ISBN 978-619-180-039-1

Фантастичните истории на Бонбончо

за деца на възраст между 8 и 12 години ISBN 978-619-180-038-4

Бонбончо и разни разнообразни случки

за деца на възраст между 9 и 12 години ISBN 978-619-180-037-7

Мои статии и бележки

Ново

Новини около Бонбончо

Подвързване

Приказките за Бонбончо да станат на красива книга

Разказване

Приказки – редактиране, разказване или измисляне

По възрасти

Приказки в различните възрасти

Видове

Видове приказки. Ролята на класическите приказки

Четенето

Ползата от четенето на приказки

Без екрани

Разказване на приказки или гледане на телевизия

Качество

Критерии за качествена книга

За поредицата Бонбончо

Как се роди поредицата за Бонбончо

Поредицата за Бонбончо включва приказни истории, които постепенно се появяваха на бял свят в периода от 2004 до 2012 година. Разказвах ги за лека нощ на сина ми, който ги записваше на телефона си. Погледът, смехът и интересът му бяха корективите, допринасящи приказките да са живи, динамични и съобразени с възможностите на дете да възприема в съответната възраст. Историите, поместени тук, се издават така, както са измислени, включително запазвайки разговорния стил на разказвача. Във всяка една от тях темата изплуваше в зависимост от преживяваното от детето, съобразно проблемите на възрастовата му група.

Приказките са създадени във формат на PDF файл с предпечат, eто защо българските деца в чужбина биха могли да ги получат разпечатани на цветен принтер, да дорисуват илюстрации, да им съчинят корица и да си ги четат отново и отново. В този вид те са чудесен персонализиран подарък за по-малък брат или сестра, за приятел или дете в нужда.

Направени са съзнателно и по-лесни за четене – едър шрифт, голямо междуредие, без думи с пренос в края на реда.

И не на последно място…

От над 400 приказки, разказани за лека нощ, и покрай няколко загубени телефона, принадлежащи на онзи, за когото те са били предназначени, днес са останали едва около 108.

Някои приказки са кратки, тъй като разказвачът е заспал. Други пък са дълги, тъй като слушателят е отказвал да заспи. Съществуват и сюжети, които неизменно се повтарят, защото слушателят е продължавал да върши своите пакости наред и навред...

Приказките през годините, според Google analytics, се отварят от над 72 държави.  Носят радост на българските деца надлъж и нашир.

Желая ви приятно четене и сладки сънища.
С много обич за всички деца от 5 до 12 и до 105,
Любов

Кои са героите, обитаващи този приказен свят

През петимата архетипни герои, изживяващи по пет начина дадена случка, детето може да направи своя избор за поведение.

Основният герой е Бонбончо-Фотончо, който е много умен, сръчен, любопитен, изобретателен, НО е твърде палав и често експериментите му завършват разрушително. В най-ранните приказки първообразът му носи името Бамзи, момченце, отдадено на заниманието да превръща живота на родителите си в доста… нелесен.

Вторият герой е Душко-Послушко, който е много примерен, ученолюбив и естествено – послушен, и който много, ама много желае да прави добрини, НО непоисканата му помощ и престараването му завършват най-често с поразии.

Третият герой е Жожо Припрянков, който е спортист, много пъргав, деен, планинар, ентусиаст, НО ту прекалено прибързва, ту в бързината обърква всичко.

Четвъртият герой е Отворко-Мърморко, който има елегантен външен вид, много добър вкус, НО в стремлението си да е готин започва да говори нецензурно, та чак става твърде невъзпитан и груб.

Петият герой е Буболечо-Клечо, който е разумен и спокоен, НО непрекъснато търси къде да си полегне или похапне, в резултат на което е станал малко пълничък.

Всеки от петимата герои може да се похвали със своите положителни страни, които обаче, като станат прекалени, се превръщат в бели.

Така, срещайки тези въображаеми персонажи, детето е поканено да открие средния път.

За кого са предназначени приказките за Бонбончо

Приказките са подходящи за деца от 5 до 12 години. Отличават се със съвременен сюжет, разбираеми са и са близки до живота на децата. В тях няма лоши герои, конфликти, напрежение, страшни или тревожни случки. През приказните истории са предадени всички добродетели, мъдрост и ценности на автора по закачлив и ненатрапчив начин. Едно и също послание деликатно се повтаря многократно през различните приказки в различни ситуации така, че да се разбере от детето. Един свят ту действителен, ту въображаем, ту приказен, ту ежедневен, ту предизвикващ размисъл, ту много смешен.

Към редактора на поредицата е поставено специално изискване да няма промяна на ведрото настроение и позитивността. Коректорът от своя страна е вложил допълнителна грижа децата да четат изчистен текст, съобразен с настоящата правописната норма в България.

Книги от поредицата Бонбончо

(продават се на борса Болид от издателство Асеневци)

С много обич,
Любов Миронова - АВТОР НА ДЕТСКИ КНИГИ И ИЛЮСТРАЦИИ