Не! Не!

Автор: Любов Миронова
Издател: PPTL

Език: Български
Година на издаване: 2014
Брой на страници: 44
Размери: 22.00 см. х 22.00 см.

Тегло: 176 гр.
Корица: Мека
ISBN:  978-619-180-029-2
Цена: 9.96 лв.

Не! Не!
Приказка за Бонбончо, касапския нож и подводните битки

Бонбончо Фотончо обича да създава изобретения, често неразбираеми за другите.
Пълен с ентусиазъм, той преминава през низ от домашни приключения, търсейки свобода за творене и експериментиране.
КНИГА ПЪРВА от  поредицата БОНБОНЧО с истории за деца от 5 до 105 години

За поредицата Бонбончо

Поредицата Бонбончо е създадена за предаване на добродетели и мъдрост през позната за децата съвременна действителност.
Приказките за Бонбончо са дошли на границата на бодърстването и съня и носят послания през измеренията.
Книгите имат за цел чрез цветове, символи и слово да дават здраве и хармония.
В децата те предизвикват бурен смях, а във възрастните много размисъл.

Книги от поредицата Бонбончо, може да закупите от Издателство Асеневци.
Книгите са направени с увеличено междуредие и шрифт. Без преноси на края на реда.
Така и децата, които имат трудности с четенето се справят добре и изпитват наслада от процеса.

1 октомври 2017Книгата ми The Process of Helping е част от пътуващо сандъче №10.  Книгата ми Различни интереси, интересни различия е част от пътуващо сандъче №20.  Книгата ми Не! Не!  е част от пътуващо сандъче №70. Пътуващи сандъчета е инициатива за насърчаване на четенето от ранна детска възраст. Следвайки добрите практики на немските библиотеки, подбраната селекция от модерни детски книги пътуват по предварителна заявка до библиотеките в страната – регионални, градски, читалищни, училищни, класни.

През декември 2015 Бонбончо е поел за най-голямата в света библиотека за детско-юношеска литература в Мюнхен – International youth library, с помощта на Фондация Детски книги.

През август 2015 година към 300 библиотеки в страната отпътуваха комплекти с по четирите книжки с приключенията на Бонбончо. С благодарност към Фондация „Глобални библиотеки – България” и към Сдружение „Българска библиотечно-информационна асоциация”.

Като лектор на годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина книжки на български и английски език от поредицата Бонбончо заминаха по света. Над 70 училища ще могат да споделят с учениците си приключенията на Бонбончо и неговите приятели.

За книги издадени през 2015 година Бонбончо е едно от седемте заглавия номинирана в категорията Иноватори за наградата Бисерче вълшебно.

През 2014 година „Различни интереси и интересни различия“ бе номинирана за наградата Бисерче вълшебно в категорията „Откриватели“.

Статии

27 май 2016 - статия Бонбончо – съвременни приказки за деца, предаващи мъдрост

Бонбончо – съвременни приказки за деца, предаващи мъдрост
Петък, 27 Май 2016

Поредицата е създадена за възпитаване на добродетели през позната за децата действителност

Поредицата Бонбончо имаше голямата задача да инсталира добродетели в моето собствено дете. Това са приказките, които разказвах на сина си за “Лека нощ”. Той ги записваше на телефона си, за да ги слуша отново и отново, когато пътувам. От над 400 приказки са оцелели около 130.

Чрез тези приказки предавах всички добродетели и мъдрост, които исках да достигнат до него. Започвайки да разказвам, той, освен че се заливаше от смях, постоянно предлагаше идеи кой да се появи в приказката, какво да се случи. Така през годините героите нараснаха и в последните приказки вече са Бонбончо–Фотончо, Душко–Послушко, Жожо, Отворко–Мърморко, Буболечо–Клечо и кучето Ушана. Често по време на приказките заспивах и се налагаше той да ме буди и да ме подсеща докъде сме стигнали. Някои приказки бяха с продължение в продължение на няколко дни.

Поредицата Бонбончо е свалена от колективното несъзнавано в алфа-състояние. Тя е един израз на необятна любов между майка и син, споделено щастие и смях. Петимата герои са пет архетипа, които изживяват една и съща ситуация по пет различни начина. Детето може да сравни и да избере. Това дава идея колко е многовариантен света. Героите са много различни и въпреки това те са приятели и преминават през всички трудности заедно, добронамерено. Те са свързани с истинско приятелство, преодоляващо различията и личните недостатъци. Един израз как ние всички сме заедно – взаимосвързани и взаимозависими.

Всяка приказка е за отделна
добродетел и мъдрост

Всяка една не поучава, а дава пространство да се осмисли темата, да се погледне от много гледни точки и да има свобода на съзнанието. Добродетелите са нещо много фино. Те са програми, които когато автоматично несъзнателно избираш, определят решенията ти. Те могат да се предадат като информация лесно. Всеки може да бъде академик на „честността”. Имането на знания за честността не те прави честен. Просто си добре информиран. Програмата „честност” обаче може да се инсталира в теб от човек, който е неин носител. Това инсталиране става само, ако ти го избереш. За да имаш добродетел, трябват две неща – друг човек, който я носи и ти да избереш да я имаш. Това е причината приказките да не са назидателни, а осъзнателни. Да го разбере, да може да го назове, да може да сравни и ако прецени, да избере. Приказките като емоция са по-скоро неутрални. Страшни, тъжни и драматични моменти няма. В голямата си част приказките са смешни. Предават се през менталното тяло, а не толкова през емоционалното. Умът да е водещ – да се осъзнава, а не да се жабури сред емоции и нищо накрая да не остане в главата. Затова и приказките са подходящи за деца над 5 години. Повече за това в коя възраст какви приказки е подходящо да се четат, можете да прочетете в блога.

Можете да ги намерите онлайн

Сега приказките се появиха онлайн заради хилядите български деца в чужбина. След моя лекция пред представители на българските училища в чужбина разбрах, че един от големите им проблеми е липсата на детски книги на български език, които да са от съвременната действителност и да са интересни на децата. Така сайтът с приказки за Бонбончо се появи за седмица. Сега децата навсякъде по света могат да разпечат PDF-а на приказката, която си харесат, с направен цветен предпечат, да нарисуват илюстрациите, да си направят корица, да са активни по отношение на книгата. Могат да си копират текста в Word и да го допишат, да имат нов герой… Сложила съм линкове към видеа в Youtube как се прави корица, как се шие книга. Да творят!

Добродетелите са програми

Ние правим в повечето случаи от живота си несъзнателни избори. Този, който вътре в нас избира, използва програми, софтуер, ценности (какво ни е важно!). Колкото ни е по-важно нещо, толкова повече изборът се накланя натам. Когато има конфликт на ценности, имаме стрес – вътрешен плюс и минус. Благодарение на него се дължат около 95% от болестите.

Добродетелите са малка част от ценностите, които ни помагат да взимаме такива решения сега, че да имаме добри резултати дългосрочно в бъдеще. Да сеем умно, за да берем плодовете радостно. Каузата с добродетелите за мен е ключова за личното щастие на всеки човек и за общото ни съвместно взаимообусловено и взаимозависимо съществуване. Важно е децата да могат да се докоснат до добродетели и мъдрост. Да им дадем възможност да избират.

Приказките за Бонбончо са дошли на границата на бодърстването и съня и носят послания през измеренията. В децата те предизвикват бурен смях, а във възрастните много размисъл. Книжките са издадени с вложени символи за хармонизиране на деца и обратната връзка на деца и родители сочи, че те работят.

Поредицата Бонбончо е ценна с това, че е написана на честотата на децата и прави резонанс с тях. Родителят може да прецени ценността ѝ, като наблюдава детето, докато я чете.

Официалното представяне на поредицата е на 5 юни от 11 часа в Литературен клуб „Перото“ (НДК).

 

5 юни 2016 - статия Бонбончо си намери нови приятели

Бонбончо си намери нови приятели
Неделя, 05 Юни 2016

Авторът на поредицата от детски книжки Любов Миронова разказа на децата как се пишат приказки

Нека да започнем с това, че тези приказки наистина увличат децата до степен на пристрастяване. Напълно в добрия смисъл на думата обаче, защото какво по-хубаво от това детето ти да чака да му прочетеш приказка с нетърпение? Може би по-хубаво е само това, че преживявайки историята, само избира да бъде добрия герой, а така ние като родители имаме съюзник в желанието си да отгледаме и възпитаме добри и знаещи какво искат хора.

Със сина ми четем две от книжките – едната е за Бонбончо, а другата – за Душко. Втората е преведена на английски език, който в последната година е другата страст на петгодишния юнак вкъщи. И приказките наистина действат – в смисъл, че вграждат добродетели в децата – правят го подсъзнателно, като децата сами избират в какво да вярват.

Издадени са общо 4 книжки (3 на български и една на английски език), които може да се купят от книжарници „Хеликон“ или от електронни книжарници. Друга част от общо 100-те запазили се приказки са качени онлайн и могат да бъдат изтеглени, дописвани, допълвани, илюстрирани или оцветявани от самите деца.

Днес Любов Миронова разказа на децата как се пише приказка. А за това, както знаем, освен автор, трябва и муза. Вдъхновението на майката е нейния син, на който всяка вечер в продължение на 12 години разказвала приказка. Детето ги записвало с телефона си, за да може да ги слуша, когато мама пътува. Така с годините се раждат Бонбончо Фотончо, който е изключителен палавник, Душко Послушко, който е толкова добричък, че от престараване все оплесква нещата, Жожо Припрянков, Отворко Мърморко и Ушана Сладурана. Впрочем Ушана е куче и също влиза в ролята на муза като член на семейството.

Приказките са измисляни от Любов, но са разказвани на границата между бодърстването и съня, или както обяснява авторът – свалени са от колективното несъзнавано. Това ги прави по особен начин „кодирани“, така че децата се увличат по историите и персонажите, още повече, че те са съвременни и близки до бита и представите на малките слушатели. От друга страна, петимата герои са напълно различни образи, на които се случват еднакви неща. Така децата имат избор на кой от тях искат да приличат, но всъщност винаги избират добрия.

А днес се срещнаха с автора, неговата муза и един от героите (Ушана) и освен това получиха първата си книжка с автограф.

Децата от ОДЗ №41 под ръководството на музикалния педагог Камелия Данкова изпяха няколко от песничките, които са част от по-големия проект на Любов Миронова за обучение на децата по добротели.

Можете да видите още: Бонбончо - съвременни приказки за деца, предаващи мъдрост

Автор 

 

8 май 2014 - В търсене на хармонията между деца и родители  - TV7

108 приказни истории

с които съм приспивала моето дете