Статии 2021 +

Смисъл

През годините изследвам как работят системите и търся корена на възпроизвеждащата се действителност. Защо при всичките добри хора и намерения, накрая през вековете се повтарят отново и отново беди, страдание и насилие.

  • През 13-те години като мениджър и от 2007 година досега като обучител на мениджъри, винаги проблемите, по един или друг начин, над които работим с колегите са от детството.
  • В работата ми като преподавател в университет, проблемите с/в студентите също идваха от детството.
  • Когато съм изнасяла / наблюдавала уроци в гимназии и училища проблемите с/в учениците и учителите също идваха от детството.
  • В консултантската ми практика с родители и деца, отново възпроизвеждащите се модели през поколенията в едно семейство, се отпечатани в детството.

Ако в едно изречение трябва да обобщя, какво решение съм намерила, на корена на възпроизвеждащата се действителност то е:

До 12 годишна възраст децата трябва да се отглеждат от благоденстващи, спокойни, любящи, подготвени майки в обезопасена природна среда с подкрепата на стабилен баща.

Ако теоретично всички майки си свършат добре работата, светът ще стане едно мирно, хармонично, добро място. По какъв път съм стигнала до тази теза, може да разгледате през статиите, видеата и аудиозаписите по-долу.

#Медии 2009 – 2020

#МЕДИИ 2021

23.1.2021 – Защо да учим с детето си Добродетели – Healthy Familyвидео

26 април 2021 г. Защо да насърчаваме четенето при децата. На гости в Българското неделно училище в Хагавидео

1 юни 2021 г. – Любов Миронова: Най-важното е да уважаваме детето – Радио Христо Ботеваудио

Денят на детето се чества в много страни по света. Това е един от най-старите международни празници, който води началото си от Световната конференция за благосъстоянието на децата, състояла се в Женева през 1925 година.

Първото официално международно честване на Денят на детето е през 1950 година.

Празникът е отбелязан едновременно в 51 страни по света. Оттогава всяка година се отдава почит на децата по цял свят и обикновено на този ден се изнасят речи за детските права, излъчват се детски предавания по медиите, правят се детски партита и всякакви други дейности, свързани с децата.

Как се отнасяме към децата и как общуваме с тях?

Темата коментира в “Нашият ден“ Любов Миронова, консултант по ранно детски развитие.

“Искрено вярвам, че колкото по-скоро променим начина, по който общуваме с малките деца, толкова по-скоро ще имаме светлина в тунела за нашето бъдеще като възрастни.

Най-важното е да се общува с уважение с децата. Идеята – аз съм голямо тяло, знам всички отговори, а ти си в малко тяло и нищо не знаеш – е неуместна.

Уважението е фундамент в общуването родители-деца. Ако човек общува с детето си с уважение като малко, може да очаква, че това дете ще общува с него в пубертета с уважение.

Годините до 7 са един период на сеене. Това наричаме възпитание. Тези семки поникват и, ако някой е сял добре, на 12 години, когато вече родителят не е ролеви модел, а приятел, вижда да поникват красиви растения. И има една силна сърдечна връзка, която помага на родителя да премине пубертета.

Ако той е сял татул, на 12 пониква татул и много родители се питат кое е това дете. Сеенето е много отговорен процес и, ако някой се чуди как става, то става чрез подражание. Майката крещи до 7 и детето има много силни подражателни сили и то крещи. Майката лъже и детето започва да лъже.

Подражателните сили копират цялата личност. Много родители се учудват като им се казва – оставете децата до 7, не ги занимавайте със знания.

Детско-градинската възраст има голямата тема да се посее бъдещата личност. И тя да има ценности, които да позволяват да цени красота, изкуство, спорт, култура на хранене. Тук се създава отношението към живота. И то е далеч по-важно от това дали може да бори до 100.“

Чуйте в звуковия файл.

18 юни 2021 г. – Любов Миронова: Политическа медиация да се приложи пилотно в следващия парламентаудио

Завършва седмицата, в която специалисти разясняваха какво е медиация и при какви случаи може да помогне на спорещи страни (без да се стига до съд), даваха и практични съвети.

Сред видовете обаче има и политическа медиация, за която още по-малко хора знаят, да не говорим колко от тях прибягват.

За нея пред Радио София обясни един от 30-те медиатори в кампанията – Любов Миронова.

Тя изтъкна едни от важните характеристики на медиацията – доброволно и поверително извънсъдебно решаване на спорове. При нея не се търси победа на едната страна, няма губещи, търси се удовлетворение на спорещите. Самият медиатор създава среда и помага за вербализиране на проблемите и творческите решения.

Световна тенденция е все повече спорове да се разрешават извънсъдебно. Това е бъдещето, разясни Миронова. Към семейните отношения, имотните спорове и бизнеса тя дава допълнение с политическата медиация.

„Един организъм, каквато е държавата, работи, когато е в синхрон и съгласие. Обединена е от обща идентичност. Всички органи изпълняват уникалните си функции. Медиацията е метод, който може да създаде среда за диалог за творчески решения и между политическите сили.“

Любов Миронова смята, че парламентът след предстоящите избори ще бъде първият, в който политическа медиация ще може да се пробира.

Чуйте разговора с медиатора.

10 октомври 2021 г. – Любов Миронова: От йерархични структури към свободни мрежи – видео

Споделям една лекция, която препоръчвам да видите внимателно. Важна е за нас като българи, заради специфичните задачите, които имаме като народ. Моля следете слайдовете.
Темата е „От йерархични структури към свободни мрежи“.
Живеем във време на духовен преход. Наблюдаваме разпад на кръвните връзки, на род, семейството, на институциите, на структури, в които има силно свързване, на база насилие и подчинение. В тази лекция давам хоризонт, процесите на разпадане на йерархични структури в обществото, които наблюдаваме в момента, накъде ни водят. Този хоризонт за няколко стотин години напред представя тенденции на духовното познание, до които съм достигнала.
В момента целта на нашата културна епоха е индивидуализация, самостоятелност (криворазбрани като егоизъм, психопатия, джендърство…). Ние като народ сме много напред с тази задача спрямо другите народи. У нас традиционно всеки си е отдавна сам хайдутин. В този смисъл ние сме с една стъпка пред другите. Сега задачата ни е да се свързваме и живеем заедно в хоризонтални (нейерархични) мрежи, без насилие и подчинение, свободно, по собствена воля и убеждение. Знаете обаче, че острите камъни трудно мелят брашно. С тази лекция давам рецепта на съставки, с които може да „замесим“ тези свободни пулсиращи мрежи, дали във фирмата, дали в общината, дали в блока ни, дали в семейството. Да се свържем по нов начин с хората около нас. Колкото по-отговорно тренираме в тази посока, толкова по-плавно, естествено и красиво ще стане преходът към новият модел на свързване между хората в следващите 200 години.
Вижте видеото. Ако нещо не разбирате, питайте. Работете съзнателно по задачата на тази културна епоха да сте самостоятелни, адаптивни личности. Да имате самостоятелна връзка и общение с Бог, Природата, Вселената или цялото (които термин ви харесва), без посредници.
Работете и по задачата на следващата културна епоха – свободни хармонични личности да се свързват в общности без насилие и подчинение.
И така. Йерархичните структури си отиват. Свободните мрежи идват. Ние сме по средата и се очаква да доразрушим внимателно старото и да изградим новото с верните блокчета от адаптивни уникални личности (самостоятелни индивидуалности). Рецептата, която съм дала има нужда от подправки, така че давайте смело и творете. Дори и да се проваляме в мелянето с остри камъни, знаем защо го правим, знаем накъде се стремим и знаем, че имаме време да се научим в следващите няколко поколения. От нас зависи да подготвим почвата в тази посока. Приятно гледане.
Това са слайдовета на презентацията – Свободни мрежи 10 10 2021
Песента от презетацията може да намерите в Spotify или тук.

5 ноември 2021 г.  – „Будителите, които живеят сред нас“ 1.0 – СО – район Слатинастатия

Любов Миронова е сред визионерите за промяна на образователната система в България. Тя е автор на методология за обучението по добродетели, която е практична, разбираема и ежедневно приложима от децата, за да подпомага създаването на основа за по-добри взаимоотношения, както между тях самите, така и с родителите им.

Любов е магистър по предучилищна педагогика и по начална педагогика, както и дипломиран учител по икономика. Завършила е курсове по Монтесори педагогика, Валдорфска педагогика и Сугестопедия. Освен това е финансов контрольор, педагог и треньор по лична ефективност.

Обучила стотици учители, родители и деца, написала няколко книги, създала център за работа с деца и родители, Любов докосва домовете, детството и душите на много хора в район „Слатина“.

Написаното от Вас в номинациите Ви за Любов отразява ясно въздействието на работата ѝ върху хората, с които има досег. Думите Ви я рисуват като човек, напълно заслужено носещ името си.

Марина Закова: „Курсът по добродетели на Любов Миронова е уникален със своята методология и е пригоден изцяло за българските деца, защото е обвързан с българската култура и традиции.“

Цветелина Стоянова: „Трудно ми е да изброя всички нейни приноси – най-вече към съвременната педагогика, но и като цяло към духовно развитие на съвременните хора.“

Повече за работата на Любов можете да прочетете и тук: https://lmironova.com/cause-children/

#РайонСлатина

28 ноември 2021 г. – Любов Миронова: Как да приспя малкото дете? – видео

В рамките на онлайн Фестивала Щастливи деца, говорих по една наболяла тема в настоящата действителност, а именнно сънят на децата. Опитах се да дам конкретни полезни съвети в тази посока и да насърча родителите да приспиват децата си с голяма вяра в добавената стойност, която създават с това.

 

10 декември 2021 г. – Очакваме премиера на книгата „Пътеводител в света на приказките“ – аудио

Живеем във време на готовите отговори и на пълната липса на въпроси. Как родителите да поднасят приказки на децата си на възраст от 0 до 12 г.? Кога е времето на римушките, кога на „Грозното пате“ и кога на страшните приказки от Братя Грим? По тези въпроси дава яснота „Пътеводител в света на приказките“.Движещ във времевата рамка по месеци и години, пътеводителят обяснява етапите на развитие на детето.

„Създаването на възпитателни истории е една голяма отговорност за родителите, защото деца не се възпитават с конско и шамари, а се възпитават с личен пример и подобни вербални модели“, обяснява авторката Любов Миронова.

Излизането на книгата се очаква през януари, а подробности около нея, можете да чуете в звуковия файл.

19 декември 2022 г. – Любов Миронова – Осъзнато родителство и новите ключове за възпитание – Портал 12 – интервю

#МЕДИИ 2022

2 януари 2022 г. – Любов Миронова: Видео уроци за осъзнато родителство (ЧАСТ 1) – Портал 12 – видео

3 януари 2022 г. – Любов Миронова: Идентичност на родителите; Страхове, травми и супер сили (ЧАСТ 2) – Портал 12 – видео

4 януари 2022 г.Онлайн училище за съзнателни родители – Streetwatch –  статия

Курсът на Любов Миронова стартира на 7 януари


Училището за съзнателни родители, което педагогът Любов Миронова води от няколко години, преминава в онлайн формат. Курсът започва на 7 януари и ще се провежда през платформата Zoom. По този начин в обучението могат да се включат и родители, които живеят извън столицата или извън страната.

Обучението е от 6 модула, разпределени в 30 учебни години за една календарна година. Той е предназначен за бъдещи родители и семейства с деца до 7 години.  Целта е родителите да са запознати с пътя, които им предстои, с препятствията по него и да имат инструменти за преодоляването им. „Курсът не цели да създава перфектни родители, а хора които имат яснота кога и какво се случва с детето. Искрено се стараят да са полезни и да нанасят минимум щети“, пояснява авторът на програмата Любов Миронова. И допълва:

Много примери от практиката, упражнения и предизвикателства. Част си от общност, в която си помагате. Дори 20% от наученото да приложите в ежедневието си, е гарантирано, че връзката ви с детето ще е значително по-стойностна и вие ще сте видимо по-подготвени, полезни и адекватни“. 

Опитът й е показал, че родителите имат нужда от качествена, систематизирана, подредена информация, която е с визия за следващите възрастови периоди и цялостно развитие на личността на детето.

 

 

Обучението се поддържа и от висок клас софтуер TalentLMS, създаващ най-добри условия за онлайн учене, с включени видео уроци, тестове за самопроверка, секции за въпроси и отговори, геймикация и много други инструменти. Повече информация и записване на lmironova.com.

Любов Миронова е сред авторите в StreetWatch и създател на идеята за Озарената педагогика.

Вижте още:

Как се програмира човешкото съзнание

Детето има нужда да вижда, че светът е добър

 

5 януари 2022 г. – Любов Миронова: Възпитанието на едно дете започва преди да има… дете – Списание 8 – статия

Любов Миронова е ръководител на „Училище за съзнателни родители”, където провежда онлайн курс и видео уроци. Този курс е подходящ за:

  • бъдещи родители, за да могат да се запознаят с това, което им предстои и да си дадат време за личностни промени и подготовка. Прекрасен подарък за всяко младо семейство:     – родители, които очакват дете, за да се ориентират в приоритетите и да са фокусирани в следващите стъпки с визия напред
  •  родители с деца до 3 годишна възраст – да набавят инструменти, да наваксат пропуски и да си направят план относно детската градина и училище
  •  родители с деца от 4 до 6 годишна възраст – да коригират и развият присъствието си в живота на детето по стойностен начин и да си направят план относно постъпване в първи клас

За контакти и записване:

имейл: contact@LMironova.com

mел.: 0884 565 978

https://lmironova.com/vipusk_2022/

Малко след като родила, една жена отишла при Учителя Петър Дънов, да го попита как да възпитава детето си. Той обаче я отпратил, казал й, че много е закъсняла. Кога трябва да започне възпитанието на едно дете?

За тази история за първи път чувам и вярвам, че е много точна и с възможно най-малко думи, внася яснота по темата.  Деца се възпитават първите седем години. В тази връзка е изразът:  „На този му липсват първите седем години!“. Възпитание се прави с личен пример. Каквото правиш, вярваш и живееш, такова става детето ти. В този смисъл за може един родител да възпита добре детето си, трябва да работи над личностното си развитие, над действията и бездействията си и много внимателно да подбира при кого оставя детето си.

Детето в първи възрастов период от 0 до 7 години няма ценностна система, през която да отсява добро и лошо. Щом го прави възрастният е добро и то го копира безрезервно. В този период детето е изпълнено с т.нар. подражателни сили, с напълно отворено съзнание за максимално бързо учене.
Затова възпитанието на едно дете започва преди да има дете. Трябва време на бъдещите родители да се подготвят, да поработят над себе си, да влязат съзнателни в този етап на живота си. За да няма злоупотреба с това, е важно да отбележа, че биологията на човек,  е с предимство или казано по-друг начин –  деца се раждат между 20 и 30 годишна възраст. Ако приемем, че на човек му трябват 5 години да се настрои, времето за раждане на първо дете е от 25 до 29 години.
Тъй като има коментари, колко е трудно да си намериш партньор, пък колко е трудно да имаш деца в днешно време, внушения, които се носят като мъгла и превземат умове, е добре да се замислим  кога времето е било по-добро исторически. Бърза справка показва Втора световна война, Първа световна война, емиграция към Америка, Наполеонови войни… Времето е каквото е и най-големият дар, които човек може да има, най-голямата реализация, която може да направи, е като родител, да предаде себе си на следващото поколение.
На какво учите бъдещите родители?

Водя „Училище за съзнателни родители” от години на живо и от този месец то за първи път ще бъде онлайн през Zoom, така че родители от страната и чужбина да могат да се включат.
Това, което учим с тях, е как да си направят свой уникален план за отглеждане на детето си. На всеки планът е различен, според силите, възможностите, приоритетите. Курсът представлява отваряне на врати, като портали, през които те поглеждат с указания и преценяват, доколко тази посока на развитие е уместна за тях.

Давам ясни указания кога, кое и колко е добре да се прави и защо – като рецепта на вкусно сготвена гозба. Оттам насетне в зависимост от наличните продукти, време, вкус и здравословно състояние,  всеки модифицира рецептата като си напомня, че е важно да е вкусна и да е в посоката на първоизточника.
Кои са най-важните неща, които родителите трябва да осъзнаят/направят, за да са изградят здрава, хармонична личност?

Най-важните неща, които трябва да осъзнаят са, че човек се ражда на слоеве или като матрьошки. Първо се ражда физическото тяло, след това етерното, астралното, менталното… Като родители трябва да знаем кое тяло кога се ражда и как да го подкрепяме, развиваме и най-важното как да не пречим.

За да е хармонична личността, ключово е да не слагаме каруцата пред коня с всякакви моди за отглеждане на деца, които слагат четвъртата матрьошка – менталната още в детската градина. Едно по едно. Най-най опростенчески казано, при първия възрастов период работим детето да е здраво физически и чрез движение да развие максимално добре нервната си система.

В тези цели екраните (телевизия, смартфони…) не помагат.  Не помагат и т.нар. „влюбвания“ или моди. Нещо става модерно, например емоционалната интелигентност и хоп, в детската градина ще ги правим емоционално интелигентни. Пък това е тема на втори възрастов период и като се свали по-рано, прави само щети. Модите ще са част от живота на младите родители, въпросът е да имат координатна система кое, кога се прави и защо, и да не се „връзват“ на натиска за превръщането на децата в малки възрастни с т.нар. „Изоставате! Изоставате!“. Децата имат право на детство, на игра, на невинност и е изключително безобразие някой да се опитва да им го открадва, като им нанася щети за цял живот.

Според психолози в момента има много деца, които са дошли на Земята, за да ни помогнат да преминем през тези трудни времена, но те се чувстват объркани и самотни. Какво да направим, за да им помогнем да открият себе си и как не им пречим, като родители и общество, да осъществят своята мисия?

Децата имат нужда от сигурност, стабилност, любов и вяра в успеха ми. Тези неща се дават от родителите или от близки роднини, понякога от учители. Това изгражда ядката, сърцевината на детето.

И тук са важни ценностите. Преди години ценност беше да имаш деца, за всяко хранене да се готви храна от качествени продукти, да има книги, вечер хората да се събират и пеят заедно, да си говорят, докато децата играят свободно навън. Децата са износвали дрехите на други деца, не са пътували в чужбина, не са имали почти играчки. Родителите не са ходили на фризьор, маникюр, бар, пътувания… Селото или входът са помагали за отглеждане на едно дете.
Обществото трябва да спре да се отнася с децата като с животни в лошия смисъл на думата. Това не са лигльовци, а това е бъдещето на нацията. Добре е насочи обществен ресурс към това най-добрите еталони за хора да отиват при децата в детската градина, така че те като ги копират, резултатът да е красив и стойностен. Добре е каквото и да се прави за деца, да е красиво и щедро.

Всичко, което трябва обществото да прави за децата, е добре описано и правено от Людмила Живкова.

С какво „Училище за съзнателни родители” се различава от другите подобни училища?
Реално има няколко вида училища. Едните са към болници и обикновено са безплатни, където се обяснява как протича раждането, с медицинска насоченост. Тук фокусът е болницата да има клиенти и понякога има злоупотреба да се склоняват младите майки да раждат секцио, което нито за детето, нито за тях, е добре за цял живот, освен ако не е животоспасяващо.

Други са на акушерки – горещо препоръчвам. Там майките се учат да раждат естествено, учат за кърменето, за гимнастиката и масажите, които трябва да правят на бебето.
Трети са безплатни към някой МОЛ най-често. Канят се лектори да разкажат нещо интересно за 20-30 минути. То обаче е извън какъвто и да е цялостен контекст и не непременно е в една посока. Като шарени бонбони, които се вадят от джоба. Придружено е с реклама на продукти – шишета, биберони, бебешки колички.
Четвъртото е това, което аз водя. То няма аналог. Училището за съзнателно родители се занимава как се възпитават личности и дава цялостна картина за първи възрастов период от 0 до 7 годишна възраст в рамките на една година или шест модула. В първите три работим за промяна на родителите, нагласите и средата. Чак тогава, в четвърти модул, отиваме при детето. Първо трябва да се изгради здрава основа.


Любов Миронова е от хората, които не се побират в рамки. Работила е в сферата на финансите, провежда обучения по мениджърски умения, експерт е в областта на личната ефективност. Но в един момент сменя приоритетите – поставя на първо място децата. Любов Миронова е сред визионерите за промяната на образователната система в България. Работи с успех с т.нар. хиперактивни деца, деца с дефицит на вниманието, занижена памет или просто по-палави. Активист е за промяна на системата на образование – разработва и публикува „Устойчив модел за образование и хармония с деца“. Провежда обучения за учители и директори. На 1 ноември, 2021 година е избрана за Будител на район Слатина в град София.

Гледайте тук участието на Любов Миронова в LIVE в 8 със Списание 8!

9 януари 2022 г. – Любов Миронова: Родословно дърво, ценности, хармонизиране между родителите (част 3 ; 4 и 5 ) – Портал 12 – видео

 

13 януари 2022 г. –  Пътеводител в света на приказките. Как наръчникът за родители и учители подпомага детското развитие? – Nova News – предаването Социална мрежа с водещ Милена Янинска – видео

 

14 януари 2022 г.Наръчник подпомага родителите да изберат най-подходящите книжки за децата си – Радио София – предаването Събуди се, София! с водещ Мартен Роберто – аудио

 

18. 01 2022 г. –  Из Пътеводител в света на приказките от Любов Миронова  – Аз чета – откъс от книгата

 

19.01.2022 г. –  Пътеводител в света на приказките – наръчник за млади родители и учители  – Здравница – статия

Любов Миронова е сред визионерите за промяна на образователната система в България. Тя е магистър по предучилищна и начална педагогика, както и дипломиран учител по икономика. Завършила е курсове по Монтесори педагогика, Валдорфска педагогика и сугестопедия. Освен това е доказал се през годините бизнес треньор и медиатор. Обучила хиляди учители, родители и деца, написала няколко книги, създала център за работа с деца и родители. Автор е на поредицата от 108 приказни истории за Бонбончо.

– Г-жо Миронова, защо да си купим вашата книга „Пътеводител в света на приказките“?Пътеводител в света на приказките
– Това е наръчник, които ориентира младите родители и учители в света на приказките. Като такъв е ценност за всяка библиотека на четящи хора. Може да се предава през поколенията в едно семейство. Създава яснота, структура и провиждане на голямата картина, какви текстове и книги се четат на деца от 0 до 12 годишна възраст и защо.

„Пътеводител в света на приказките“ помага на родителите и учителите да имат критерии за избор на книги и да се ориентират бързо в морето от заглавия, които излизат от печат сега.

Чрез нея родителите може да се ориентират в етапите на развитие на детето и начините да подкрепим тези етапи.

– За кого е предназначена книгата?
– „Пътеводител в света на приказките“ е предназначена за родители и учители. От една страна, в нея има както теоретична част, в която се обяснява какви текстове са уместни по възрастови групи, как да се се разказва приказка, как да се направи книга и много други указания и инструменти.  От друга страна, в нея има и практическа част, с резултати от наблюдения в детски градини.

– Защо да четем приказки на децата?
– Приказките са различни видове. Разказваме класически приказки на децата, за да може да се свържат през тях с митовете и истината (в съкровен смисъл) за света. Разказваме и други приказни истории, за да ги възпитаваме. Понякога, когато текстове са неуместни, разказваме и без да искаме вредим. Дълбокият смисъл на разказването на приказки е изграждането на силна сърдечна връзка между разказващия и слушателя. Създаване на поле от любов.

– Каква е терапевтичната цел на приказките?
– Самата идея за терапия насочва към област на науката, наречена психология. Тя се опитва да обясни религията и като млада наука има своите ограничения.

„Пътеводител в света на приказките“ е базиран на една наука с дълбоки корени, наречена педагогика или науката за детеводителство – как да се развие и формира цялостна хармонична личност. В този контекст в книгата е посочено как да се подкрепя във всеки един етап от развитието си детето в периода от 0 до 12.

Дадени са указания как родителите сами да създават възпитателни истории, с които да създават позитивна промяна в поведението на децата си.  Приказките са като балон, с който детето се спуска плавно в реалността.

В една от главите е посочено за позитивното въздействие на приказките за здравето и паметта на възрастните хора.

– Мнозина днес казват: „А, да, Червената шапчица или Хензел и Гретел са много страховити приказки. Трябва да ги пренапишем, така, че да не плащат децата“. Съгласна ли сте с такъв подход?
– Народни приказки не се пренаписват. Те носят код и връзка с митичното. В „Пътеводител в света на приказките“ ясно обяснявам, като се вземе един подобен текст, как розказвачът може да го освежи, без да променя символи, последователни действия и край.

Страшните народни приказки трябва да се разказват, когато им е времето, в периода от първи до четвърти клас. Тогава детето изгражда емоционалното си тяло и има нужда от тези диапазони. Обръщам внимание, че думата, която използвам е разказват, а не четат. Защо е забранено да се гледат, като филм също подробно обяснявам в книгата.

– В този ред на мисли, дайте съвети: кои приказки да не четем на малкото дете до 3 г. напр.
– До три годишна възраст приказки няма. Така, че препоръката, е да не се четат приказки. И тъй като това създава голямо объркване в родителите и някак оставя празнота, в „Пътеводител в света на приказките“ съм отделила близо 36 страници, за да посоча всички видове други текстове, които се четат в тази възрастова група и да обясня, как да ги ползват, какво развиват с тях у детето и защо точно тях сега четем, а не нещо друго.

– Защо децата толкова много обичат приказки?
– Не съм сигурна, че само децата обичат приказките. На мен лично ми се струва, че на всички възрасти хората обичат приказките. Те са код и носят послания през вековете. Една връзка с колективното несъзнавано. Приказките оставят следа в душата. Те са помощник и верен спътник по пътя на живота.

Децата, освен този аспект, имат в допълнение и още един, а именно, че тогава родителите им са само техни. Това специално време от деня, когато са прегърнати, окъпани във внимание. Ако приказката е поднесена добре, бузките им се зачервяват от удоволствие. В „Пътеводител в света на приказките“съм дала подробно упътване как разказващият приказката да се подготви, така че да постигне този ефект.

– Като родители да измисляме ли сами приказни истории?
– Горещо препоръчвам на родителите, да създават за децата си възпитателни истории. Аз самата съм създала над 400 такива истории. Три от тях са публикувани като книги, 108 са публикувани онлайн в поредицата Бонбончо.

В „Пътеводител в света на приказките“ съм дала напътствия на родителите и учителите как да създават такива текстове. Има подробно описание и как да си направят сами книга.

– Откъде и как може да се закупи книгата?
– Книгата може да се закупи от Издателство „Асененци“, както и от книжарската мрежа в страната.

 

22.01.2022 г.Пътеводител в света на приказките гостува на Семейно радио с водещ Калина Станева по програма Христо Ботев – очакваме аудио

 

25.01.2022 г. Приказките помагат за развитието на паметтаНощен Хоризонт с водещ Мая Данчева – радио Хоризонтаудио

 

25.01.2022 г.Пътеводител в света на приказките в предаването Малки истории с водещ Мария Костова – БНТ 1 – очакваме видео

31.01.2022 г. – Как приказките и книгите да подкрепят развитието на детето – БНР Радио Благоевград в предаването Днес с Агнес Манова – очакваме аудио

03.02.2022 г.Пътеводител в света на приказките – Sanus et salvusанонс

„Пътеводител в света на приказките“ (издателство „Асеневци“) на Любов Миронова е уникален по рода си наръчник за родители и учители.

Той има за цел да спомогне приказките и книгите да подкрепят по най-добрия начин развитието на детето от раждането му до 12-годишна възраст.

Освен внасяне на яснота за ролята на приказката в живота на детето, авторката на книгата Любов Миронова дава препоръки за:
• принципи и критерии за избор на приказки;
• видовете приказки и влиянието им върху децата;
• какви приказки се поднасят в различните възрастови групи и защо;
• предимства и недостатъци на различните начини, по които приказките достигат до децата (четене, разказване, театър, филм…).

Авторката отделя внимание на това как трябва да се подготви предварително текстът на приказката, за да се  поднесе на децата, как да се създаде възпитателна история с поука и как тя да прерасне в детска книга.

Педагози и родители ще открият полезни съвети за оформянето на текст, подкрепящ децата да се научат да четат с лекота. Включени са и съвети за уместно изработване на илюстрации към текстове за деца. Към книгата има богато приложение с конкретни примери на подходящи заглавия по възрастови групи и още много други съкровища.

Откъс от книгата

Всеки ден се издават нови и нови книги за деца. Излизат стотици заглавия детска литература – приказки на различните народи, обработки на класически приказки, български и преводни литературни текстове. Това обърква възпитателите и родителите и ги изправя пред въпроса: кое, кога и колко да поднесат на децата. 

 Някои родители в стремежа си децата им да са умни и успешни от най-ранна възраст, започват да им четат книги за по-късни възрастови групи и така отнемат на детето възможността да получи необходимата подкрепа в най-подходящия за него момент. 

 Други родители често в стремежа си да им е лесно пускат детски филми на децата си от най-ранна възраст и така им пречат да развият собствени вътрешни образи и въображението си. 

 Трети родители в стремежа си да компенсират емоционалната си трепетност, се опитват да предпазят детето от всичко лошо в приказкитe, четейки ги в „хуманизиран“ вариант. Илюстрация за „хуманизация“ е например в края на приказката Вълкът и седемте козлета, козата да се скара на вълка, той да повърне козлетата и да обещае повече да не прави така. Такива промени оставят у детето травматичност и обърканост от поднесената му некомпенсираност, от създадения дисбаланс на добро и зло. 

 Четвърти родители, вместо да подпомагат детето да навлиза плавно от духовния свят в света на възрастните, искат час по-скоро то да стане малък възрастен и затова му разказват само и единствено истории от реалността, т.е. за такова дете са забранени класически и вълшебни приказки.

 В тази група са основно родители, следващи метода на д-р Мария Монтесори.
Възпитатели в детските градини в стремежа си да се движат по спуснатата им програма, четат на децата приказки извън душевността на групата и така приказките, а и те самите като личности не резонират с децата. 

 Всички гореизброени възможности, както и много други непремислено поднесени приказни текстове на деца, могат да оставят впечатление, че детето не обича приказки, предпочита нещо друго или дори че приказките са отживелица. А от това криворазбрано да произтече, че детето трябва от най-ранна възраст да се срещне с истинския живот и практично-прагматично да му се „пускат“ образи от действителността – например новини. 

 А приказките са основен инструмент за плавно спускане в реалността, за плавно разширение на съзнанието на детето, за развитие на речта, овладяване на езика и развитие на мисленето, за формиране на ценностна система, за свързване с архетипните образи, за съкровени мигове между четящ и слушател. Или, казано по друг начин, както постепенно расте детето, така постепенно расте и неговото съзнание. 

 Заставайки сред морето от заглавия, всеки възпитател в детска градина и всеки родител се сблъсква с проблема кое да избере, подходящо ли е за възрастовата група, подкрепя ли развитието на детето в съответния етап, да не е много рано, да не е късно…

 Често те разчитат на съвет от търговците, а последните имат за цел да продават, а не да се грижат кое е най-добро за детето. В този смисъл може да се формулира съждението, че педагогика не се учи в книжарницата, от анонс на книга и по препоръка на продавач. 

 Поднасянето на приказка е като даването на Душевна храна на детето. И както при храненето има значение кой и как е приготвил храната, какви са съставките, как я сервира, кога я поднася, уместно ли е подбрана спрямо нуждите и контекста, така и при приказката важат същите необходими условия, за да има наслада. 

 За всеки родител и възпитател в детска градина систематизирано поднесените педагогически насоки как да подбира и да подготвя приказки може да са от съществена полза в началото на пътя му. Постепенно, с натрупването на опит, с годините той развива вътрешното си усещане за подбор, което да го води. Така че стъпете като основа на тази книга, опитвайте, наблюдавайте и после с времето полетете със собствените си крила.

_________
Любов Миронова е сред визионерите за промяна на образователната система в България. Тя е магистър по предучилищна и начална педагогика, както и дипломиран учител по икономика. Завършила е курсове по Монтесори педагогика, Валдорфска педагогика и сугестопедия. Освен това е доказал се през годините бизнес треньор и медиатор. Обучила хиляди учители, родители и деца, написала няколко книги, създала център за работа с деца и родители. Автор е на поредицата от 108 приказни истории за Бонбончо

 

04.02.2022 г.Български автор създаде пътеводител в света на приказките – БТА – анонс

EZ 14:33:01 04-02-2022
HT1430EZ.015
Култура – литература – книга – премиера

Български автор създаде пътеводител в света на приказките

София, 4 февруари /БТА/
„Пътеводител в света на приказките“ е наръчник за родители и учители, който има за цел приказките и книгите да подкрепят по най-добрия начин развитието на детето от раждането му до 12-годишна възраст, разказват издателите от „Асеневци“.

Авторката Любов Миронова дава препоръки за принципи и критерии за избор на приказки, видовете приказки и влиянието им върху децата, какви приказки се поднасят в различните възрастови групи и защо, предимства и недостатъци на различните начини, по които приказките достигат до децата (четене, разказване, театър, филм).

Отделено е внимание на това как трябва да се подготви предварително текстът на приказката, за да се поднесе на децата, как да се създаде възпитателна история с поука и как тя да прерасне в детска книга. Педагози и родители ще открият полезни съвети за оформянето на текст, подкрепящ децата да се научат да четат с лекота. Включени са и съвети за уместно изработване на илюстрации към текстове за деца. Към книгата има богато приложение с конкретни примери на подходящи заглавия по възрастови групи и още много други съкровища.

„Приказките са основен инструмент за плавно спускане в реалността, за плавно разширение на съзнанието на детето, за развитие на речта, овладяване на езика и развитие на мисленето, за формиране на ценностна система, за свързване с архетипните образи, за съкровени мигове между четящ и слушател. Или, казано по друг начин, както постепенно расте детето, така постепенно расте и неговото съзнание“, пише Любов Миронова.

По думите й поднасянето на приказка е като даването на душевна храна на детето: „И както при храненето има значение кой и как е приготвил храната, какви са съставките, как я сервира, кога я поднася, уместно ли е подбрана спрямо нуждите и контекста, така и при приказката важат същите необходими условия, за да има наслада“.

Любов Миронова е магистър по предучилищна и начална педагогика, както и дипломиран учител по икономика. Завършила е курсове по Монтесори педагогика, Валдорфска педагогика и сугестопедия. Обучава учители, родители и деца, има няколко книги, създател е на център за работа с деца и родители. Автор е на поредицата от „108 приказни истории за Бонбончо“. /ДД
/ХТ/

05.02. 2022 г. – Как приказките се отнасят към настоящата действителност с теми като мащехата, отношенията в семейството, вълшебството? – Семейно радио с водещ Калина Станева по програма Христо Ботев – очакваме аудио

06.02.2022 г. – Пътеводител в света на приказките учи родителите, кои книги са подходящи за децата – в предаването По-полека с водещ Мариана Корчакова – Дарик радио – аудио

 

Разказването на приказка от душата на родителя към душата на детето е една сърдечна връзка, която той залага за цял живот. Това каза в предаването „По-полека“ педагогът Любов Миронова, автор на „Пътеводител в света на приказките“.

„Пътеводител в света на приказките“ е представен като наръчник за родители и учители, който има за цел да спомогне приказките и книгите да подкрепят по най-добрия начин развитието на детето от раждането му до 12-годишна възраст.

„Това е една книга, създадена в продължение на много години като ясна нужда за нейното създаване дойде от училището за съзнателни родители, където в дните, в които обсъждаме какви книги да се четат по възрастови групи, забелязах голямо неразбиране по темата. В училището за родители носех книги и молех родителите, които участват в курса, да ги подреждат на 6 маси, за да видим кои книги са подходящи за различните възрастови групи“, разказа Любов Миронова.

По думите й книгата е подходяща за всеки дом, за да имат хората яснота как да създадат един читател, един човек, който обича книгите и приказките.

Всички класически приказки са подходящи за деца от 1 до 4 клас, каза Любов Миронова и добави че индивидуалното идва, родителят като разказва тази приказка, да усети кога е уместният момент.

„Книгите се четат от родителите – те научават тези приказки, стоплят ги с душевната си енергия и в уместния за детето момент ги поднасят„.

Според педагогът от 0 до 7 години детето трябва да познае света като добър. Злото навлиза в приказките на етапи и в „Пътеводител в света на приказките“ много подробно са описани етапите, в които детето се среща със злото.

„Злото не е в света на хората, а в света на жвотните. Страшните приказки са много ценни за децата от 1 до 4 клас. Грешка е, ако някой дава такива приказки в първи възрастов период (от 0 до 7 години), но във втори е изключително полезно. Те се разказват, а не се четат. Разказването е голям ключ за това да се поднесе приказката на детето адекватно„, посочи още Любов Миронова.

По думите й екранът не е безопасен дори за физическото тяло на детето.

„Не е добре, защото детето се задръства с информация, която не може да преработи. Една класическа приказка ако я видим като съвеременен филм на Дисни, сигурно Червената шапчица ще е африканец, който може да лети“, заяви Любов Миронова.

Още от разговора на Мариана Корчакова с Любов Миронова чуйте в прикачения звуков файл

09.02.2022 г. – Любов Миронова: Приказките са духовна храна за децата, антидот срещу филмчетата с подменени послания – в Портал 12 с водещ Таня Борисова – видео

Tanya Borisova:
Много дълго време търсих човека, лектора, професионалиста, с който да говорим всеобхватно за детско развитие, възпитание и педагогика. Преди няколко години бях на една нейна лекция във Велико Търново. Първо си казах, че се познаваме отдавна, после ме грабна от първата до последната минута на срещата – абсолютно откровена, нетърсища одобрение или харесване от родителите, а напротив – провокираща и казваща дори болезнени истини. Тогава в пътищата ни не се получи пресечна точка, до тази година, когато в един и същи ден сме си мислили една за друга, без да сме поддържали контакт и така започна пътуването в света на приказките, децата, осъзнатото родителство. Явно му беше дошло времето и бяхме и двете готови.

А книгата, за която говорим е феноменална! Едно време в българските семейства, в библиотеките имаше задължителни книги, които присъстваха във всяка от тях. Ами тази книга е точно такава. Може да я поръчате от книжарница Портал 12, ако ви е грабнала темата. Доброто четиво и неговата полезност е гарантирана! Видеото по темата е в линка“

 

13.02.2022 г. – Любов Миронова: Детето трябва да вижда у дома си библиотека с книги – в Lira.bg – Хеликон – интервю на Людмила Еленкова

В това интервю може да намерите отговорите ми на следните въпроси:
-Г-жо Миронова, на корицата на вашия „Пътеводител в света на приказките“ виждаме пояснението „за деца от 0 до 12 години“. Защо 12 г. е горната граница?
-Много родители купуват книги с приказки, за да провокират у детето си желание самò да чете. Как гледате на това?
-Защо децата обичат да им се повтаря една и съща приказка, без да им омръзне?
-Проблемът с концентрацията става все по-сериозен. Как да задържим вниманието на детето днес, камо ли върху приказка?
-На много родители класическите приказки им изглеждат страшни. Кога е време за феи, и кога за вещици?
-В тази връзка, какво мислите за историите в „Алиса“, „Вълшебникът от Оз“, „Мери Попинз“ и други на автори, принадлежали на стари езотерични школи?
-Често задаван и спорен въпрос е на каква възраст да се започне с „Малкият принц“?
-Как да разбираме все по-разпространеното напоследък позитивно възпитание?
-Какво ще посъветвате съвременните автори, които пишат приказки за деца?

14.02.2022 г. – Любов Миронова: Върнете на децата приказките! – в Списание 8 – интервю на Мария Русева

 

Любов Миронова е създател на „Училище за съзнателни родители“, бизнес треньор и дългогодишен приятел на Списание 8. С огромна любов и отдаденост тя подхожда към предаването на знания на бъдещи и настоящи родители, които да възпитат децата си по значим начин. 
– С какво и на кого може да е полезен пътеводителят в света на приказките?

„Пътеводител в света на приказките” има за цел да подкрепи младите родители и учители при избора им на текстове за деца, съобразно възрастовите групи. В книгата има теоретична част, в която обяснявам корените на проблеми, които внасят смут и напрежение в последните години, като дали да има илюстрации или да няма в детските книги, дали да се четат страшни приказки или да не се четат и т.н. Много внимателно разглеждам темата за въображението и вредата на екраните върху способността на детето само да изгражда образи и развитието му в посока да стане творец.

Давам указания какви са нуждите на детето и как да бъде подкрепено в тях. Например родителите да създават възпитателни истории, които са базирани на реални обекти, събития и същества от ежедневния живот на детето до шестата година. Не е нужно у нас на три годишно дете да му се поднесе история за лемури. Нека да е за врабчето, което всяка сутрин каца на прозореца му и хапва трошици. Задачата ни е от духовния свят детето да кацне в реалността. С истории в различно време или пространство, с виртуални образи от екрани не помагаме на малкото дете в тази задача. Само създаваме объркване и го затрудняваме да разграничи кое е реално и кое виртуално.

И за да не стане объркване, това не означава, че врабчето не може да „говори“ и да срещне едно джудженце (символ на дете) и един великан (символ на родител) и да станат например приятели.

– Защо е ценно родителите да имат познания по тази тема?
Защото в България години наред имаме отрицателен естествен прираст и е много важно всяко едно дете да се възпита и отгледа по най-добрия начин. Това е бъдещето на нацията. Това са бъдещите лекари, инженери, строители. На тях им трябва и въображение, и концентрация на вниманието, и възможности в свят с роботи да творят и да имат своето място на пазара на труда.
За младите родители и учители познанията от книгата „Пътеводител в света на приказките“ позволяват да се ориентират в океана от заглавия, които ги заливат. Книгата дава ясни критерии за оценка на текстове и книги спрямо нуждите на децата, дава и принципи, които да ги подкрепят да вземат решения в тази област.

– Какви са причините приказките да са толкова важни за развитието на децата до 12 годишна възраст?
Ако мога да цитирам Библията: „В началото бе словото“… Чрез думите ние създаваме реалност. Не може човек да мисли за нещо, за което няма дума. В периода до 12 годишна възраст, приказките изграждат за детето светове, които то преживява според възможностите си. През приказките то плавно, сякаш с парашут, се спуска в реалността. Чрез тях то изпълва множество думи със съдържание и нюанси.

В първия възрастов период от до 7 години, детето трябва да познае света като добър. Да няма приказки, в които има страдание на героя и тъга. В този период приказките помагат на детето да опознае света, да вижда възможности за справяне на ниво поведение с определени ситуации и най-вече посяват семена на ценности и добродетели.

Времето за класическите приказки е от 7 до 12 годишна възраст. Тогава детето развива емоционалното си тяло. Преживява и опознава различните емоции.

– Кои приказки са най-ценни за децата?

Най-ценни са народните приказки. Те са достъпна за хората версия на мита за сътворението на света. Не всички могат да разберат Ведите, но Махабхарата, като техен приказен вариант, им е достъпен. Същото е и при Старогръцки митове и легенди. Съзнанието на човек трябва да се подготви, за да ги схване. По друг начин казано, народните приказки подготвят детето да разбере мита.

Народните приказките са и мостове за слизане от духовния свят на земята, но и са подготовка за напускане на земята в дълбока старост. Те са изпълнени с духовни символи. Носят код, които душата може да прочете, въпреки ограниченията на ума.

– Какво е влиянието на приказките върху живота ни като възрастни?

Приказките ни подготвят да срещата с реалността. През тях отработваме психически механизми за справяне с различни трудни ситуации в живота, като смърт, изоставяне, бедност, болест… Така хората, на които са им четени приказки, когато изпаднат в подобна реална ситуация имат психически механизъм, да се справят с нея, да я преработят.

За съжаление, сега се наблюдава поколение майки, деца на прехода, на които детството им в много аспекти е ограбено, не са им четени достатъчно приказки и те са емоционално нестабилни, имат изискване към света да се промени, защото психиката им не се справя. Пък той светът си е какъвто си е. Тези майки често отказват да четат на децата си класически приказки, защото те самите се разстройват от тях.
Неразбирането е, че когато на малкото дете му се прочете, че козата е разрязала с ножица корема на вълка, то не си представя кръв, черва и други вътрешности на вълка. Не мисли, че вълкът няма упойка и ще го боли. То си представя изскачащите козлета и че на вълка му е зашит коремът и той не разбира за това. Когато се разказват приказките, а не се показват готови образи, детето си представя сцените да са му по мярка.

Вълкът е точно толкова страшен, колкото детето може да понесе. Добре би било тези майки да си почетат приказки на себе си. Да се наградят с тях. Да си поплачат, където им се е насъбрало и чрез приказкотерапия да работят за психическото си здраве.

Приказките са добър инструмент човек да овладее вътрешния си свят и да намира вътрешен мир и в трудни моменти. Те ни учат, че колкото и трудности да има по пътя на героя, той трябва да стане и да продължи, да има доверие, че може да се появи помощ.

Съвсем наскоро една дама ми сподели относно книгата ми, че наистина приказките ѝ помагат. Често се сещала в трудни моменти за приказката за неволята. Започвала да си казва на глас: „Неволю! Неволю!“ и намирала сили да се справи, да продължи напред.
Може спокойно да кажем, че приказките са верен приятел на човека през целия му житейски път.
Помагат му с мъдростта си, подават му ръка в трудни моменти, усмихват го и му стоплят сърцето с вярата, че доброто побеждава. Приказките са духовна храна за децата и ние е добре да им я поднасяме красива, уханна и пълна с любов.

08.03.2022 г. – Любов Миронова: Ръката, която люлее люлката – в Списание 8 – статия

09.03.2022 г. – Любов Миронова: Майките ще спасят света – в Списание 8 на живо – видео

https://fb.watch/bEQ9-WYzNW/