Музика

Автор текст и музика: Любов Миронова, Камелия Данкова

Автор аранжимент: Любомир Цанев
Издател: ФРУД

Език: Български
Година на издаване: 2018
Брой на песни: 34

Брой инструментали: 34
Размери: 14.00 см. х 12.00 см.

Цена: 20 лв.

СЪДЪРЖА

• CD1 – 34 детски песни
• CD2 – 34 инструментални изпълнения към песните
Албумът е в помощ на родители и учители съзнателно подкрепящи децата при формирането на стойностен характер. Съдържа песните от програмата “Озарени добродетели“. В него има песни свързани с основните добродетели, като честност, милосърдие, доброта, братство и др.

Красотата на роял, флейта и виолончело със звънките детски гласове оплитат приказен воал на щастие, който стопля сърцата на слушателите.

Автори на текст и музика: Любов Миронова, Камелия Данкова

Автор на аранжименти: Любомир Цанев

Артист-изпълнители инструментал:

 • Любомир Цанев – роял
 • Петра Атанасова – флейта
 • Магдалена Петрович – виолончело

Артист-изпълнители глас:

 • Ася Ганкова
 • Божидар Илиев
 • Калина Йонидова
 • Карина Владимирова
 • Косара Илиева
 • Кристина Йонова
 • Магдалена Дойкинска
 • Матей Бешенджиев
 • Митко Спасов
 • Продуцент: Фондация Родители Учители Деца – ФРУД (https://frud.elven.bg)
 • Разпространява: Елвен БГ ООД (http://elven.bg)
 • Номер на удостоверение от Министерство на Културата: 57685 от 14.06.2018
 • Организация за колективно управление на авторски права: Музикаутор (https://www.musicautor.org)
 • Организация за колективно управление на сродни права: Профон (http://www.prophon.org)
 • Агрегатор: CD Baby (https://cdbaby.com)
 • Bar Code Number: 192914814597

3.12.2018 Как да се държим по време на концерт? - статия StreetWatch

28.11.2018 Да преподаваш добродетели - статия Първите седем

27.11.2018 Концерт за деца с песни за добродетелите - статия StreetWatch

16.11.2018 Неделното училище по добродетели - видео Социална мрежа по Канал 3

31.03.2018 Лекция с тема „Учебен предмет Добродетели“ на Фестивала за позитивно образование в България „Благополучие и характер през 21 век“. - видео

Април 2017 Списание „Йога за всички“ бр. 65  - статия

8.02.2017 Влезте в час по добродетели - статия Списание 8

1.02.2017 По In Life TV интервю за важността на добродетелите, придружено с примери и песни на деца - видео

 

Статии

3.12.2018 Как да се държим по време на концерт? - статия StreetWatch

 

Как да се държим по време на концерт?

Понеделник, 03 Декември 2018 / Под прожектора

Минимални изисквания според етикета при посещение на стилно музикално събитие, опера, оперета или театър

За може да съзерцаваме музиката, да ѝ се насладим ни е нужно да се свържем с нея. Има неща, които ни помагат това да се случи и неща, които ни пречат.

Това, което помага, е:

- да сме отишли на концерт, с който предварително сме се запознали и е продължение на вкуса и ценностите ни;

- всички в залата да са се настанили на местата си 5 минути преди начало, да са се успокоили и настроили за концерт;

- да се заслушаме и вниманието ни да е в музиката.

Как да стане това?

Препоръчваме половин час преди началото на концерта да сте пристигнали в залата. Да сте си предвидили преди това достатъчно време за паркиране и време за преминаване през задръстване. Идването по-рано позволява четири неща.

Първо, да се видите с приятели и познати, да побъбрите с тях, да се усмихнете.

Второ, да имате време да оставите връхните си дрехи на гардероб предвид големия човекопоток.

Трето, да се подготвите с последни щрихи, включително за дамите неща като прическа, грим, тоалет, както и да пийнете вода. И четвърто, спокойно да се настаните на мястото си. При нужда може да помолите персонала в залата за помощ.

Преди концерта, по време на антракта и след концерта се говори тихо, без привличане на внимание. Поведението е скромно, благо и обрано.

В залата не се влиза с храна и напитки за разлика от киното.

Звуков сигнал, наподобяващ гонг, дава покана за заемане на местата.

Когато се движите по реда, за да се настаните на мястото си, минавате с лице към седящи вече хора. Мобилните телефони не са с намален звук и вибрация, а са на самолетен режим, за да няма присветвания на екрани и чат, разсейващ зрителите. По време на антракта ще имате възможност да върнете всички пропуснати обаждания.

Ако забележите на концерта познат, поздравете се само с поглед и в антракта или след концерта може да поговорите.

И най-важното! По време на концерта останете в покой и тишина. Ако този концерт не ви харесва, можете да си тръгнете дискретно в антракта, без да сте пречили на останалите, които го харесват.

По време на концерт няма разхождащи се из залата, включително и малки деца, няма подритване на столовете отпред, ръкомахане, разговори и всякакви дейности, които биха разсейвали зрителите, потопени в музиката. Това е съществена разлика от специализираните формати за малки деца, известни като концерти на възглавници.

Чрез ръкопляскане (аплодисменти) показваме уважение, когато диригентът се появи на сцената, и даваме обратна връзка на изпълнителите след края на концерта. Често, когато зрителите са много вдъхновени от концерта, след края му те аплодират, докато има бис, т.е. изпълнителите могат да ни дарят с още малко щастие чрез присъствието си на сцената.

Защо на концерт се отива с елегантно и дискретно облекло?

Концертът е място за стил и красота.

Лек грим, прибрана прическа, дискретни, семпли цветове, тоалет, подчертаващ красотата, а не сексуалността, без бижута или с малки и скъпи бижута и широка и сърдечна усмивка за дамите е напълно достатъчно.

За мъжете – елегантни обувки и колан, панталон и риза, приятен парфюм и излъчване на спокойствие и стабилност. И така светът става едно по-красиво място.

 

27.11.2018 Концерт за деца с песни за добродетелите - статия StreetWatch

Концерт за деца с песни за добродетелите

Песнички за важните неща, които ни помагат, класически инструменти и много настроение 

Първият концерт за деца със съвременни песни, посветени на доброто, ще е на 8 декември. На него ще бъде представен албумът с песни «Добродетели» с автори Любов Миронова, Камелия Данкова и Любомир Цанев.

Красотата на роял, флейта и виолончело със звънките детски гласове оплитат приказен воал на щастие, който ще стопли сърцата на зрителите, обещават организаторите. Концертът е в подкрепа на значимата кауза, водена от Любов Миронова – „Щастието да си родител!“ и част от цялата й работа за възпитаване на добродетели.

Участват: Вокално студио „Амиго“ към читалище „Просвета 1928"Детска вокална група „Смехоранчета”, Детска вокална група „Сладки пуканки” към Националния дворец на децата, Вокална група към 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, Вокална група към 133 СУ „А.С.Пушкин“, Вокална група към ДГ №138 „Приятели“, солови изпълнители, Любомир Цанев – роял, Петра Атанасова – флейта и Габриела Калоянова – виолончело.

Със специалното участие на Константин Кучев, Ивона Желева и Катя Казакова.

През 2006 година Любов Миронова започва работата си по създаването на програма и учебен предмет „Добродетели“. През 2015 са подготвени 32 светски урока с необходимите към тях материали, методика на преподаване и са обучени първите преподаватели.

През 2016 година излиза от печат книгата „Добродетели – 35 детски песни с ноти“ с автори Любов Миронова и Камелия Данкова.

С песените децата опознават смисъла на основни човешки добродетели, като честност, доброта, милосърдие, оптимизъм...

През 2018 година излезе диск с песните в акомпанимент на роял, флейта и виолончело с аранжименти на талантливия джаз изпълнител Любо Цанев.

Дисковете са създадени, за да може дългите пътувания на деца в кола да се превърнат в празник. Първоначално децата са тихи и слушат изпълненията на други деца. След това започват да пеят с тях. Накрая в колата звучи само роял, флейта и виолончело от втория диск с инструментали и деца и родители пеят заедно. Важно е децата и родителите да са пели заедно, казва Любов Миронова.

Има дигитално копие на песните в CD Baby, което може да се ползва от бъргарите, които живеят в чужбина.

Концертът е 10:30 ч. в Сити Марк Арт Център на бул. „Янко Сакъзов“ № 30.

 

28.11.2018 Да преподаваш добродетели - статия Първите седем

Да преподаваш добродетели – разговор с Любов Миронова

Любов Миронова е сред визионерите за промяната на образователната система в България.

Родена е през 1972 година. Завършва Националната природо-математическа гимназия, УНСС и СУ. Има успешна кариера на финансов контролер, CEO и предприемач.

Автор на книгата „Устойчив модел за образование и хармония с децата“. Сред любимите на децата съвременни автори на детска литература.

- Госпожо Миронова, организирате концерт под надслов „Щастие!“ на 8 декември в Сити Марк Арт Център. Защо го правите?

- Смисълът на концерта „Щастие!“ е още една стъпка към съзнателно изграждане на значим характер в съвременните деца. Голямата цел е България да пее и песни за добродетели. Дългосрочна инвестиция е, че чрез пеене децата и родителите се свързват по сърдечен начин. А конкретният повод е издаването на албум с песни „Добродетели“.

- Кои изпълнители ще могат да видят зрителите на сцената на концерта „Щастие!“?

- Участват: Вокално студио „Амиго“ към читалище „Просвета 1928“, Детска вокална група „Смехоранчета“, Детска вокална група „Сладки пуканки“ към Националния дворец на децата, Вокална група към 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, Вокална група към 133 СУ „А.С. Пушкин“, Вокална група към ДГ № 138 „Приятели“, както и солови изпълнители. Със специалното участие на Константин Кучев и Катя Казакова.

- Звучи като концерт с мащаб. Колко деца и песни сте подготвили?

- Над 70 деца ще изпълнят 34 песни за основните добродетели. Песните са лесни за запомняне, голяма част от аудиторията ни вече ги познава и очакваме цялата зала да пее естествено, ведро и сърдечно по време на концерта. Празник на деца, празник на родители, топла душевна храна.

- Вие ли сте автор на всички песни?

- На по-голямата част от песните съм автор на текста и музиката. На няколко много красиви песни автор на текста или на музиката е Камелия Данкова. Аранжиментите са на талантливия музикант Любомир Цанев.

- Благодарение на кого се осъществява този концерт?

- Години безплатен труд сме дарили с Камелия Данкова и Цветелин Андреев под формата на ФРУД (Фондация Родители Учители Деца) по темата. Разходите по концерта са поети от Работилница „ЕлвенА“, в която сме партньори с Цветелин Андреев, и ако всичко е наред, ще завършим и този проект на нула. Наели сме една от най-модерните зали – Сити Марк Арт Център, с прекрасен роял, озвучаване, екип. Трима души и една голяма мечта. Благодарение на художествените ръководители Галина Коджаманова, Светлана Струнджева, Диана Николова, Мая Осоговска и Камелия Данкова над седемдесет талантливи деца ще са сърцето на концерта „Щастие!“. Сърдечна благодарност на всички пряко или косвено свързани с концерта. Инструменталните изпълнения на роял от известния джаз музикант Любомир Цанев ще озарят залата със стил и свеж дух. Красота с изпълненията и присъствието си ще внесат Габриела Калоянова – виолончело и Петра Атанасова – флейта. Старая се всичко, което правя, да е със стремеж за качество на световно ниво.

- Роял, флейта, виолончело, стилна зала… каква публика очаквате в Сити Марк Арт Център на 8 декември?

- Очакваме елегантно облечени, усмихнати родители и деца от 6 до 12-годишна възраст, с поведение и отношение към красивата музика, подобно на гости на Виенската филхармония. Няма нищо лошо в това родителите да имат повод да свалят дънките и тениските и да облекат и себе си, и децата си елегантно, да се държат тихо, скромно и да се наслаждават на таланта на сцената.

- Това сякаш е различно от разпространените напоследък концерти на възглавници?

- Аз съм професионалист в областта на педагогиката. Работя като личен педагог. Обучавам бъдещи родители, подготвям среда за деца и асистирам при промяната на родителите и превръщането им в смислен ролеви модел. От тази си позиция на концерт децата ходят в съответно облекло, в съответната възраст, седят тихо на стол и с култура на поведение, уместна за всяка голяма сцена на света. Мое лично мнение е, че концерти на възглавници е уместно да има на голямата поляна в Южния парк. Хем децата ще тичат в парка, хем ще слушат класическа музика, хем няма да им се обърква главата какво се прави в зала със сцена. Въведено след промените, поведението на кино неглиже с пуканки, кока-кола, звънящо, с присветкващи в чат телефони е добре да се разграничи от поведение, подобаващо на концерт в акомпанимент на роял, флейта и виолончело. Така светът ще стане малко по-красив.

- Толкова много изпълнители и песни няма ли да направят концерта дълъг?

- Съобразили сме възможността на децата естествено да се концентрират. По средата на концерта на около тридесетата минута ще има антракт, така че децата да се раздвижат, издишат и настроят за втората част.

- Има ли нещо, което Ви притеснява?

- През годините с Камелия Данкова и Цветелин Андреев така сме се сработили, че като житни класове се движим и нещата се случват. Имам все пак едно притеснение във връзка с това, че 8-ми декември си е зима. Родителите да дойдат поне половин час по-рано, за да намерят място за паркиране, да дадат на служителите на гардероба време да се справят с човекопотока и спокойно да се настанят на местата си. Концертът ще започне точно в 10.30 часа и след това ще е много неуместно родители и деца да създават движения на цели редове в залата. Организационни притеснения.

- Защо концертът се казва „Щастие!“?

- Концертът е в подкрепа на една от значимите каузи, които водя – „Щастието да си родител!“. Все повече млади хора споделят мисли, че да имаш дете е скъпо, това ти отнема свободата, децата са бреме… Тече кампания със снимки на деца, които са направили някаква пакост, добавен надпис да ползваш презервативи, ако не искаш това да ти се случи, и със спестените пари да си купиш ферари и други подобни. Четири пъти в годината водя курсове за бъдещи родители и за родители на деца до 6-годишна възраст, така че въобще да не се стига до подобни снимки и да са щастливи, уверени и спокойни родители. Познания в областта на човекознанието и правилен подход правят родителството най-голямото щастие в живота, което според мен може човек да изживее.

- Щастието добродетел ли е?

- Щастието е добродетел, свързана с психиката, а в този смисъл е и избор. В едни и същи условия едни хората могат да изберат да са щастливи, а други да са нещастни. В учебната програма „Добродетели“, която съм адаптирала за български деца, Щастие е урок 16, тоест, преди да стигнеш до него, имаш 15 урока като Честност, Почтеност, Оптимизъм…

- Освен албум с песни Добродетели сте създали и програма за обучение на деца по Добродетели?

- Албумът с песни „Добродетели“ е част от адаптирана от мен програма от 32 светски урока в помощ на родители и учители, които съзнателно подкрепят децата при изграждането на стойностен характер. В един час през приказка, пословица и песен се разглеждат 26 основни човешки ценности (добродетели). Това обяснява защо ни е важно песните да са кратки като продължителност, лесни за запомняне и да съдържат есенцията на изучаваната добродетел като смисъл. С Камелия Данкова сме автори на книгата „Добродетели“ (35 детски песни с ноти) в помощ на родители и учители, която излезе от печат през 2016 година.

- Тази програма за преподаване на Добродетели прилага ли се в България?

- Програмата се прилага от 2015 година. В момента тече пети випуск обучение за обучители по Добродетели. Имаме и неделно училище по Добродетели. Повече информация може да се получи в Работилница „ЕлвенА“ или на office@elven.bg

Напредваме бавно според ресурсите, които можем да отделим. Всеки, който би искал да ни подкрепи, е добре дошъл.

- Имате ли послание към родителите?

- Каним всички съзнателни родители с деца от 6 до 12-годишна възраст на концерта за деца под надслов „Щастие!“ на 8 декември от 10:30 ч. в Сити Марк Арт Център на бул. „Янко Сакъзов“ № 30. Билети на касата на Сити Марк Арт Център и онлайн ТУК.  За всички, които няма да могат да присъстват, има възможност да закупят диска с наложен платеж от ТУК.
Българите в чужбина могат да закупят дигитално копие от албума ТУК.

МАТЕРИАЛИ

За книгата ни "Добродетели - 35 детски песни с ноти"

За диска с песните "Добродетели"

За обучение на обучители да преподават "Озарени добродетели"

За учебния предмет "Добродетели"

За курса за деца и техните родители "Озарени добродетели"