Озарени добродетели

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ

По един урок седмично с продължителност от един час.

СЪДЪРЖАНИЕ

Светски уроци за основните добродетели базирани на пословици, приказки, песни и действителни исторически случки.

ЗА ЛЕКТОРА

"Любов Миронова от 2008 години помага на родители и учители да създават най-добри условия за хармоничното развитие на децата около тях. Магистър предучилищна педагогика. Магистър начална педагогика. Дипломиран учител по икономика. Завършила курсове по Монтесори педагогика, Валдорфска педагогика и Сугестопедия. Била е хоноруван преподавател в Националния институт за обучение на директори в областта на образованието. Води одобрени от МОН курсове за повишаване квалификацията на учители, също така училище за родители и годишен курс по Добродетели за деца.

Онлайн могат да се намерят множество нейни книги, статии, лекции и участия в предавания за съвременните деца и родителството по значим начин.

Програмата "Озарени добродетели" е разработена за български съвременни деца от Любов Миронова в периода 2006-2015 и се прилага от 2015 година до сега.

Любов Миронова обучава обучители по тази програма."

ЗАЩО С РОДИТЕЛ?

От 0 до 7-годишна възраст се работи с децата през ролевия модел и средата, т.е. родителите и заместващите родители (баби, детегледачки, осиновители...) идват на обучение и се променя средата около детето. Детето има "попиващ ум" и копира света, без да има критерии за добро и лошо.

От 6 до 12 родителите и детето идват на обучения заедно, така че да имат общи преживявания със значима цел  и да работят за развиване на силна сърдечна връзка. Когато детето стане на 12 родителите държат изпита си по родителство. Цялата ни програма е систематично разработена да подготви родителите за този изпит. Ако има силна сърдечна връзка, родителите ще могат да удържат предизвикателствата на пубертета, влиянието на средата, медиите, модата и приятелите.

ОСЪЗНАВАНЕ И ПРОМЯНА ДО 14

Преди 7 годишна възраст децата правят това, което правят възрастните, без значение какво им говорят по темата. Ако родителят крещи и детето крещи. Между 7 и 14 годишна възраст децата могат относително лесно да променят копирани модели от първите седем. Това е периодът, в който има смисъл и полза да се преподават добродетели. Детето да ги осъзнае и да може да ги избере, ако реши. След 14 години характерът е формиран и промените стават доброзорно или чрез целенасочена вътрешна работа.

Видео за смисъла от това начинание - Учебен предмет "Добродетели".

ЗАЩО СА НУЖНИ УРОЦИ ПО ДОБРОДЕТЕЛИ

Нашият живот се определя от решенията, които взимаме. Тези решения са базирани предимно на навици и ценности. Малка част от ценностите носят добър резултат дългосрочно. Това са добродетелите. На база добродетели взимате решения, които помагат дългосрочно да сме добре. Изучаването на добродетели от деца гради характер, които помага да се преодоляват трудностите по пътя на живота.

Видео за смисъла от това начинание – Как се програмира човешкото съзнание – навици, ценности, добродетели. 

Ясен пример

На годишнина от завършването на най-елитна гимназия лесно се забелязва как заедно стоят изявени добротворци и изявени криминални престъпници. Всички имат много добро образование и са много интелигентни, будни, притежават умения, талант. Разликата между едните и другите е в наличието и липсата на добродетели. Характерът е различен. По пътя между раждането и смъртта срещаме много трудности и характерът определя как ще преминем през тях.

Добродетели

Ние ежесекундно взeмаме решения, огромната част от които несъзнателно. Тези несъзнателни решения най-често се взeмат на база ценности, добродетели и навици (обобщено характер). Ценност е нещо, което ни е важно (напр. пътешествия, голям джип, добро образование…). Ценностите са преходни. Всеки би похарчил 100 000 лева различно в зависимост от ценностите си. Добродетелите са малка част от ценностите, оставащи непроменени във времето. Те ни помагат да взeмаме съзнателни и несъзнателни решения, водещи към дългосрочно добър резултат за нас, за другите около нас и за цялото. Например честност, търсене на знание, постоянство, оптимизъм… Решенията ни в този момент определят бъдещето ни. Настоящето ни е резултат от минали решения. Добродетелите са пътепоказатели, които ни препоръчват посока в която, ако поемем, исторически е доказано, че дългосрочно ще е добре за нас, за другите и за цялото.

Как протича един урок?

Във всеки урок се четат тематични приказки, пословици и стихотворения с български корен, действителни исторически случки, пеят се песни и се разсъждава по теза/цитат, свързани със съответната добродетел. В края на урока има забавни игри и занимания.
Например в урок по добродетел Честност четем приказката за Лъжливото овчарче от Езоп, пеем песен, свързана с казването на истината, и разсъждаваме по теза на Сервантес, свързана с честността. В края на урока децата рисуват наученото.
Уроците са светски и са направени така, че хора от различни религии да могат да учат заедно и да откриват в собствената си религия корена на всяка една добродетел.

Цели. Резултати

След курса по добродетели детето ще може да:

  1. Взема по-осъзнати решения.
  2. Да разпознава недобродетелни/преходни/фалшиви/чужди ценности, несъзнателно копирани от него до седемгодишна възраст, и да ги замени с добродетели, с помощта на които ще е способно да взема самостоятелно решения, които да са добри за него, за другите около него и за цялото в дългосрочен план.
  3. Има устойчиви елементи в  характера си, позволяващи му да премине през трудните моменти в живота гъвкаво.
  4. Познава по-добре себе си.
  5. Говори за добродетелите съзнателно и да решава конфликти в ежедневието си.

За кого е подходящ този курс?

Уроците са подходящи за деца от 6- до 12-годишна възраст, които могат да четат сами, макар и бавно. Когато родителите и децата преживяват заедно уроците по добродетели, те се преоткриват и имат възможност многократно през песните, приказките и поговорките да се връщат към добродетелите в ежедневието си. Това е качествено оползотворено и едновременно с това приятно изживяно време. Заниманията са динамични и минават неусетно. Дългосрочно помагат много за усъвършенстване на комуникацията родител – дете.

КАКВИ СА МОИТЕ ОБУЧЕНИЯ?

Качествени и приложими. Обобщаващи най-важното по темата. Структурирани и подредени. Информацията е поднесена просто, кратко и ясно. Използват се реални казуси, работи се в малки групи, насърчава се споделянето и дискусиите.

ОТЗИВИ

От родителите

„Стане ли неделя Стефи ме пита „Има ли Добродетели днес?“. Казвам „Има“ и това е достатъчно да няма други планове за деня“

Елена, майка на Стефи (10 години)

“Внучката ми вече се отпусна да говори по темите за добродетелите. Започна да ги забелязва в ежедневието.”

Лили, баба на Алекс (10 години)

„Благодарни сме, че имаме възможност да идваме цялото семейство. От началото на училището забелязваме промяна в поведението и темите за разговор вкъщи. Косара направи постер за доброто поведение и го залепи в класната стая.“

Виктория, майка на Косара (9 години)

"Училището по Добродетели даде на мен и моето дете навика да усещаме и търсим кое в деня ни е Добродетел - кое в живота ни помага, а кое вреди. Добродетелите ни подадоха ръка, която и ние съответно подаваме в нужда.

Много е приятно да разговаряш за това, което е приятно и добронамерено в живота ти. Да общуваш по теми, които са общочовешки, истински и изграждат мироглед и характер.

Благодаря ви, Цветелин и Любов, че ни вкарахте в морето на Добродетелите. Прекрасно е да плуваш в него!

Поздрави Дени и Карина"

Дени, майка на Карина (10 години)

"Този курс ме накара да се замисля за разликата между честност и искреност; даде определение за почтеност; припомни ми защо трябва да четем повече книги. Най-ценното е, че прекарах повече време с дъщеря ми и заедно слушахме уроци за Добродетелите."

Н. Георгиева

"Най-ценното за мен от този курс е времето прекарано с дъщеря ми, дискутирането на важни за мен и за нея ценности, изграждането на ценностна система в детето ми."

Я. Табакова

"Ценно за мен от този курс е че ставаш по-наблюдателен, общуваш и споделяш с останалите курсисти, побеждаваш стеснителността."

А. Пандева

"Този курс учи родителите как по разбираем достъпен начин да представят добродетелите на децата си (а и на тях самите)… и как да ги възпитават, за да бъдат добри и щастливи хора."

Веселка

"След всеки един урок, дъщеря ни беше във възсторг. Разказваше какво е научила на всички хора, с които се виждаше. В училище прави презентация… много е щастлива от това."

Емил Й.

 

От децата

"4 причини да се запишеш на Училище по Добродетели:

  • Слушаш интересна приказка или разказче.
  • Научаваш нова песничка.
  • Разхождаш се и се движиш свободно.
  • Въпросите след приказката и пословицата - мнението ми има значение.“

От Стефи – 10 г

„Това училище е много хубаво.“

От Виктор – 8 г 

„Когато пеем песните сме една група“

От Косара – 9 г 

ИНФОРМАЦИЯ

Други курсове, които провеждам може да видите тук

За повече информация се обадете на телефон 0884 565 978 или пишете на имейл contact@lmironova.com

МЕСЕЧЕН БЮЛЕТИН

Ако желаете да получавате веднъж в месеца писмо с новини и програма за обучения можете да се абонирате тук