Възпитание в добродетели – обучение за родители и учители

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ

6 месеца (от февруари до юли 2023) - 6 Части
6 уикенда (събота и неделя) и един ден за изпит
(необходимо е и време за подготвяне и записване на 5 видео урока с деца)

Част 1 - 25 февруари + 1 ден

Част 2 - 25 март + 1 ден

Част 3 - 22 април + 1 ден

Датите на останалите части ще се уточняват допълнително.

СЪДЪРЖАНИЕ

 1. Философия и въвеждане на понятия. Теоретичен тест.
 2. Преживяване на уроците и формата:
  1. Добродетели свързани с ума. /5 урока – Истина, Почтеност, Искреност, Търсене на знание и Оптимизъм/.
  2. Добродетели свързани с тялото. /5 урока – Правилно използване на времето, Постоянство, Даване, Благодарност, Самостоятелност/
  3. Добродетели свързани с емоциите. /5 урока – Уравновесеност, Удовлетвореност, Търпение, ПроРеципрочност, Себеприемане/
  4. Добродетели свързани с психиката. /6 урока – Щастие, Толерантност, Щедрост, Милосърдие, Доброта, Отдаденост/
  5. Добродетели свързани с духа/връзката с цялото. /5 урока – Лоялност, Ценене на всички култури, Загриженост за другите, Братство, Всеразбиране/
 3. Методика - Методика за преподаване на добродетели. Методика за работа със съвременни деца.
 4. Умения - Умения за презентиране. Умения за въвеждане на песен. Умения за изработване на материали.
 5. Практика - Всеки участник представя запис на пет урока проведени с минимум три деца пред участниците в курса и получава персонална обратна връзка.
 6. Практически изпит. Изнасяне на урок пред всички дипломирани към момента.

Онлайн видео уроци. Zoom сесии.  Персонална обратна връзка.

Цена

120 лева с ДДС за една Част.

ЗАПИСВАНЕ

Записването става чрез паричен превод и писмо.

Записването за Част 1 е от 24 януари до  5 февруари включително. За да се запишете  преведете сумата от 120 лева в банковата сметка по-долу.

• Елвен БГ ЕООД
• IBAN BG22 RZBB 9155 4011 2814 16
• BIC RZBBBGSF
• Банка Кей Би Си Банк България ЕАД
• Основание: Добродетели – Име Фамилия на участника по паспорт (с това име ще бъде регистрацията в курса, участието ви в Zoom сесиите, кореспонденцията и участието във FB групата )

Моля, след като изпратите превод да изпратите и мейл на contact@lmironova.com, с контактите и името си по паспорт.
За да ви направя регистрация в платформата, в която са видео уроците и за да изпращам покана за Zoom срещите ще ми е необходим мейл.

 

Втори бърз вариант да се запишете е директно в три стъпки с PayPal.
• През линка - https://lmironova.talentlms.com/catalog изберете съответната Част
• Направете си профил със Sing up (имена по паспорт и парола)
• Заплатете 65 евро за модул и сте записани.

Ако се колебаете дали да се запишете е добре да се свържете с мен Любов Миронова и да преценим дали този курс е подходящ за вас. Може да ми позвъните на 089 53 55 600 в работно време.

ЗА ЛЕКТОРИТЕ

"Любов Миронова от 2008 години помага на родители и учители да създават най-добри условия за хармоничното развитие на децата около тях. Магистър предучилищна педагогика. Магистър начална педагогика. Дипломиран учител по икономика. Завършила курсове по Монтесори педагогика, Валдорфска педагогика и Сугестопедия. Била е хоноруван преподавател в Националния институт за обучение на директори в областта на образованието. Води одобрени от МОН курсове за повишаване квалификацията на учители, също така училище за родители и годишен курс по Добродетели за деца.

Онлайн могат да се намерят множество нейни книги, статии, лекции и участия в предавания за съвременните деца и родителството по значим начин."

Камелия Данкова – дългогодишен музикален педагог, композитор, художествен ръководител на ВС Индиго, прераснало във Войс Академи. Интересът свързан със себепознанието и умението да обичаме себе си я провокира да завърши магистърска програма Артистично-психо социални практики към НБУ. Убедена е,че само човек, който познава и приема себе си може да бъде полезен на децата. Затова не спира в стремежа си за израстване с обучителни програми по ненасилствена комуникация, добродетели, редица семинари в системата Шулверк на Карл Орф, музикотерапия, Готини родители, духовни школи и др. Вярва в потенциала и силата на децата и в отговорността на родители и учители за пълноценно му осъществяване.

ЗАЩО?

Нашият живот се определя от решенията, които взимаме. Тези решения са базирани предимно на навици и ценности. Малка част от ценностите носят добър резултат дългосрочно. Това са добродетелите. На база добродетели взимате решения, които помагат дългосрочно да сме добре. Изучаването на добродетели от деца гради характер, които помага да се преодоляват трудностите по пътя на живота.

Видео за смисъла от това начинание – Как се програмира човешкото съзнание – навици, ценности, добродетели. 

КАКВИ СА МОИТЕ ОБУЧЕНИЯ?

Качествени и приложими. Обобщаващи най-важното по темата. Структурирани и подредени. Информацията е поднесена просто, кратко и ясно. Използват се реални казуси, работи се в малки групи, насърчава се споделянето и дискусиите.

ПЕРСОНАЛНА ОБРАТНА ВРЪЗКА

След всеки модул всеки участник заснема един от уроците, проведен пред най-малко три деца. Всички участници гледат уроците. Учат от успехите и неуспехите. Получават индивидуална обратна връзка от Любов Миронова, конкретни препоръки за подобрение за следващия модул по отношение на провеждане на урока. Допълнителна цел е създаване на доверие и приятелство между участниците, дух на взаимопомощ и дългосрочна подкрепа.

Има възможност да продължи в следващ модул участник, който е изнесъл успешно урок. Дали е успешно проведен урокът, се преценява на базата на предварително зададени критерии. Ако уроците не са изнесени успешно, се дават препоръки и участникът има втора възможност да представи запис на урок.

След успешно преминаване на всички модули участниците получават сертификат за обучители.

СПИСЪК НА СЕРТИФИЦИРАНИТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ

Сертификатът удостоверява, че участниците са преминали през теоретичен курс по добродетели и са участвали в седем демонстрационни урока от курса по добродетели. Представили са видео записи на два успешно изнесени урока пред деца по добродетели (един от модул 1 и един от модул 2). Уроците са оценени и отговорят на изискванията за провеждането им. Могат да обучават деца. Участниците са получили препоръки за подобрение.

2. Кремена Стоянова – ноември 2015

4. Станислава Пейчева – ноември 2015

5. Диана Митева – януари 2016

Сертификатът удостоверява, че участниците са преминали девет месечен интензивен курс за преподаване на добродетели. Изкарали са теоретичен курс по добродетели и са участвали в двадесет и седем демонстрационни урока от курса по добродетели. Представили са видео записи на четири успешно изнесени урока пред деца по добродетели (по един от модул 1, модул 2, модул 3 и модул 4). Представили са пред колегите си два урока по добродетели (модул 5 и модул 6). Уроците са оценени и отговорят на изискванията за провеждането им. Могат да обучават деца. Участниците са подготвени да водят учебен предмет Добродетели. Имат необходимите знания, умения, методика да работят с деца, да преподават и с лекота провеждат уроци по добродетели, като създават приятна  и полезна среда, придружени с ведро настроение.

1. Камелия Данкова – ноември 2015

3. Екатерина Влахова-Пенева – ноември 2015

6. Петя Иванова– декември 2015

7. Цветелин Андреев– януари 2016

8. Сюзан Генева – януари 2016

9. Емилияна Илиева – май 2018

10. Марина Закова – май 2018

 1. Таня Дайреджиева – май 2019
 2. Десислава Любенова – май 2019
 3. Камен Рангелов – май 2019
 4. Мария Рангелова – май 2019
 5. Светлозар Кузманов – май 2019

ВИДЕО

31.03.2018 Лекция с тема „Учебен предмет Добродетели“ на Фестивала за позитивно образование в България „Благополучие и характер през 21 век“. – видео

1.02.2017 По In Life TV интервю за важността на добродетелите, придружено с примери и песни на деца – видео

ПРИЧИНИ ДА СЕ ЗАПИША ЗА ТОЗИ КУРС

„Моите причини, да се запишем да курс за обучители по добродетели:

 • * да научим съвременен подход за работа с деца, който положително влияние върху децата и им помага да станат по осъзнати
 • * да подредим/изясним за себе си понятията, добродетелите
 • * да се замислим и си изясним какви качества притежаваме ние
 • * да видим детската гледна точка в диалога с тях
 • * да се запознаем с интересни и стойностни хора със сходни интереси
 • * да подобрим уменията си за представяне пред деца и възрастни; вербално, визуално, вокално
 • * да научим нови, забавни и полезни детски песни
 • * да пеем в добра компания,с удоволствие и повече увереност
 • * да създадем условия около себе си/в семейството/в общност/ за смислено и значимо, приятно споделено време между деца и родители“

Екатерина, завършила курс по добродетели през 2016 година, майка на три деца.

 

„7 ползи за мен от курса за обучители по добродетели, който завърших 2016 година:

 • - Песни. Научих 35 песни - да ги пея, да ги свиря на китара и пиано, да ги преподавам на деца и възрастни ефективно.
 • - Израстване. Преживях 26 урока за добродетели, 6 лекции по темата и куп упражнения, които дадоха старт на една значима личностна промяна.
 • - Опит. Научих се да работя с деца по значим за тях начин - на теория и практика. Изнесох 6 урока, които заснемах, наблюдавах и анализирах. През учебната 2017/2018 изнесох още 40+ урока.
 • - Подобрих презентационните си умения.
 • - Видях как се организира ефективно обучение за обучители.
 • - Станах част от значим екип. Радост има на всяка сбирка.
 • - Цялото ми семейство се промени. Всички вкъщи пеят песните (някои дори на сцена). Често напомнят за добродетелите когато ги забравяме: "Тате, днес не си толерантен", "Бабо, това, което казваш е лъжа" ...“

Цветелин, завършил курс по добродетели през 2016 година, баща на две деца.

 

„Ползите за мен от курса за обучители по добродетели:

 • - Дадох си по-ясна сметка за общочовешките и личните си ценности.
 • - Намерих начин да общувам по-добре по темата за Добродетелите със собствените си деца, с децата като цяло, а и с възрастните.
 • - Научих се как да свързвам теза, приказка и песен с цел по-добро разбиране на добродетелите от децата.
 • - Научих много песни и приказки, както и методиката, с която да ги преподавам.
 • - Пея с радост. Аз бях от хората, които се срамуват да пеят и се страхуват да рисуват. Този курс ми помогна да се ‘отключа’ и двете посоки.
 • - Превърнах рисуването в естествена част от ежедневието си, в начин да общувам със себе си, но и в начин да споделяме важни моменти децата си.
 • - Много се забавлявах, пях, рисувах, плаках и се смях. Аз не само присъствах и учих, аз преживявах, споделях, споделяха ми.
 • - Попаднах в среда от хора, които наистина се вълнуват от осъзнаване и прилагане на добродетелите.
 • - Станах част от общност, за която осъзнатото израстване е важно. Хората в нея влагат сърце, мисъл и енергия в създаване на бъдещо общество, в което всеки човек е осъзнат, носещ мир и любов.
 • - Всеки беше учител за мен и аз бях учител за всеки.
 • - Спомних си как като дете на мен са ми обяснявали добродетелите и подобрих своя начин на обясняване.
 • - Осъзнах, че добродетелите не са нещо, което имаш или нямаш, а са част от израстването ни през целия ни живот. Огромна част от тяхното разбиране и усвояване зависи от родителите ни, но всеки човек носи отговорност за развитието им в себе си до края на живота си, още повече, ако има деца или работи с деца.
 • - Добродетелите вече не са просто закони, които децата трябва да изпълняват, защото възрастните им казват, а са нещо осмислено и преживяно, което е значимо за всяко от тях. Те разбират последиците за себе си и останалите, ако ги отстояват или пък, ако не ги отстояват /вътре в себе си и сред обществото/.
 • - Днес се чувствам по-осъзнат и по-стабилен човек. Общуването ми се промени. Намирам радост и добри примери навсякъде около себе си.
 • - Записвайки се на курса се притеснявах, че попадам на някакво странно място с непознати хора. Исках да работя върху себе си именно в тази посока. Исках да бъда по-добра майка за децата си. Поех риска. Казах си, че винаги мога да се откажа, ако това ‘не са моите хора’. Е, не ми остана време да се замислям по този въпрос. Впуснах се в пътешествието и изплувах по-силна. Сега знам, вярвам, сигурна съм, че в училищата трябва да се преподават Добродетели точно по този начин. Знам, че във всяко училище трябва да се изучават Добродетели. Убедена съм, че всеки учител, независимо по кой предмет преподава, трябва да е преминал през такъв курс.
 • - Чувствам се спокойна като майка, че имам един истински, забавен и докосващ начин да общувам с децата си по най-важните теми в живота им.“

Емилиана, завършила курс по добродетели през 2018 година, майка на две деца

„За мен ползите от обучението по добродетели са:

 • Песни, приказки, мъдрости и игри - научих 35 песни за добродетели, да ги пея, да ги преподавам на деца, както и удоволствието да пея с музикалният педагог Камелия Данкова. Научих и разказвах интересни приказки и мъдрости, a всяко дете даваше своето мнение.
 • Преподаване - Обогатих и развих професионалния си опит в обучение на деца чрез нов и хуманен подход и методика, които ми донесоха и вътрешно удовлетворение от работата си с деца. Усвоих много полезни и ефективни упражнения и практики.
 • Личностна трансформация - преживях и развих добродетели в процеса на обучение от 6 модула и над 26 урока. Осмислих ценностната си система и постигнах значимо личностно развитие и вътрешна удовлетвореност.
 • Компютърна компетентност - научих се да създавам и изнасям презентации и подобрих работата си с компютър.
 • Приятели - срещнах нови приятели, с които споделях опит и получавах подкрепа през целия етап на обучение. Станах част от хора, които създават човеколюбива среда за развитие и израстване на децата.
 • Обучители - срещнах значими личности, подкрепящи във всеки етап и ефективно обучаващи.
 • Семейство - семейството ми ме подкрепяше във всеки момент, децата ми учиха и съпреживяваха с мен добродетели. Вкъщи всички пеем песните и те ни помагат да направим добри избори в живота си. Обучението ми помогна да се превърна в един по-съзнателен родител.“

Марина, завършила курс по добродетели през 2018 година, майка на две деца.

ИНФОРМАЦИЯ

Други курсове може да видите тук

За повече информация се обадете на телефон 0884 565 978 или пишете на имейл contact@lmironova.com

МЕСЕЧЕН БЮЛЕТИН

Ако желаете да получавате веднъж в месеца писмо с новини и програма за обучения можете да се абонирате тук