Устойчив модел за образование и хармония с децата

Автор: Любов Миронова
Издател: PPTL

Език: Български
Година на издаване: 2014
Брой на страници: 228
Размери: 16.00 см. х 23.00 см.

Тегло: 390 гр.
Корица: Мека
ISBN: 978-619-180-035-3
Цена: 19,80 лв.

Устойчив модел за образование и хармония с децата

В тази книга можете да намерите отговори на въпросите:
Какво всъщност е образованието сега?
Какъв е смисълът на образованието?
Как да създадем среда за израстване на децата?
Какви са спецификите и нуждите на децата от 2 до 6 години?
Как да подкрепим развитието на детето от 6 до 12 години?
С какво можем да заменим сегашния образователен модел?
Книгата е подходяща за родители и учители, които търсят нови инструменти и гледни точки към темата за образованието и хармонията с децата.

Книгите ми може да закупите от Издателство Асеневци

28 ноември 2014 - Лекция на тема „Хармония с децата” - анонс - Отдел културно и духовно развитие гр. Кюстендил

3 ноември 2014 - Хармония с децата - лекция - Свободата да бъдеш – фестивал за ума, тялото и духа

11 октомври 2014 Образователният модел за следващите 250 години - видео - Трета алтернативна научна конференция

21 септември 2014 Устойчив модел за образование - видео - Форум алтернативно образование

15 май 2014 Устойчив модел за образование и хармония с децата вече е на книжния пазар - видео - JobtigerTV

12 май 2014  Време е за скок в образователния модел! - статия - Списание 8

8 май 2014  В търсене на хармонията между деца и родители - видео - TV7

7 май 2014 - Устойчив модел за образование и хармония с децата - статия - JobtigerTV

15 април 2014 - Устойчив модел за образование - „Ива от сутрин до обед“  радио FM+

4 април 2014 - Ходене по буквите - статия - вестник Култура

март 2011  Визия за промяна на образователната система - видео - Форум Диалог за бъдещето

 

Статии

12 май 2014 - Време е за скок в образователния модел! - Списание 8

Събития12 май 2014

Време е за скок в образователния модел!

Новата книга на Любов Миронова е вече на пазара

Обикновено неделя е свещеният ден за почивка и мързеливо излежаване в леглото. Не и вчера. Още от сутринта столичният клуб МОТТО бе изпълнен с десетки ранобудни учители и родители, които оживено разговаряха. Поводът да се съберат бе премиерата на дългоочакваната книга на Любов Миронова "Устойчив модел за образование и хармония с децата" и вярата, че издаването й е важна стъпка за ревизиране на образователния модел у нас.

Книгата представлява практически наръчник, в който авторката описва всичко, с което може да помогне на родителите и учителите да подобрят общуването със своите деца. Разглежданите теми са представени с кратки текстове, графики и схеми. Конспективният вид на четивото е търсен, за да поощри диалога както между учители и родители, така и с авторката и нейните съмишленици от фондация ФРУД, които влагат сериозни усилия, за да подобрят съществуващия модел на образованието.

Най-важната теза, заложена в реформаторската книга, е, че всичко с децата е наред, а техните проблеми се появяват заради възрастните и заобикалящата среда. Затова и фокусът е поставен върху хармонизирането на двата основни детски социума – семейство и училище.

В книгата са включени теми за смисъла на образованието, развитието на детската личност, каналите за възприемане на нова информация и начините за по-лесното й усвояване, силата на думите, разглеждат се и възможни ежедневни програми за развитие на децата от 2 до 6 и от 6 до 12-годишна възраст.

"Стремежът ми при написването беше в стила на настолен наръчник да се изложат програми и знание за родители и учители, които искат да намерят хармония с децата си и осъзнатост да ги подкрепят радостно. В книгата има и поглед напред, към следващия образователен модел. Много години труд са намерили материална форма. Целта на тази книга е създаването на среда за израстване на деца, родители и учители", разказа ни Любов Миронова.

Ние й пожелаваме успех в това достойно начинание!

7 май 2014 - Устойчив модел за образование и хармония с децата - JobtigerTV

Устойчив модел за образование и хармония с децата

 7 май 2014 JobTiger.tv

Някои хора познават Любов Миронова в качеството й на дългогодишен финансов контролер, организиран, подреден и създаващ работещи за десетилетия решения. Други познават Любов Миронова като педагог, обучител на учители и директори в образованието, активист за промяна на образователния модел, създател на център за работа с деца и родители, поемащ трудните случаи на деца с енергично изразена индивидуалност. Трети познават Любов Миронова като експерт в областта на личната ефективност, организатор на тиймбилдинги и обучения за мениджъри. Четвърти познават Любов Миронова като пътешественик, посетил над 40 държави в пет континента, изкачвал се в планини на 5000 метра над морското ниво и слизал в мини на 200 метра под земята… екзотичен и малко екстремен. Пети познават Любов Миронова като фотограф, който постоянно запечатва красотата около себе си. Шести познават Любов като естет, шпакловащ, фугиращ, боядисващ, обзавеждащ и създаващ домове. Сега Любов Миронова споделя тази опитност като любител/любим/любящ писател.

Тя е автор на програмата за обучение „Виолетовата жаба”, специално създадена за деца с енергично изразена индивидуалност и техните родители. Тя развива едновременно потенциала на деца и възрастни. Програмата има високо ниво на успех при така наречени хиперактивни деца, деца с дефицит на вниманието, занижена памет, липса на присъствие или просто палави деца с излишък на енергия.

1. Какво ви вдъхнови да напишете книгата „Устойчив модел за образование и хармония с децата“?

Книгата е сборник от седем книги, които през последните години възникваха като нужда на родители и учители. Под форми на презентации, визионерски срещи, разговори, обучения, занимания с деца програмите в тези книги са прилагани и проверени в практиката. Сега намират и организирана материална форма.

Вдъхновение ми е любовта към децата. Обичам деца и ни е хубаво заедно. Те ме учат на много мъдри неща, да се усмихвам, освен да искам нещо да се случи и да му позволявам…, аз им споделям моите знания и подчертавам талантите им и положителното в тях, за да развият пълния си потенциал. Има и две личности, които са ми непрекъснато вдъхновение – Елена Чакърова и Виргиния Ялъмова, двете учителки, които са ме подкрепяли в най-трудните ми моменти, вярват в мен и са ми показали на практика, че съществува любов, уважение, разбирателство, красота, радост и удовлетворение около нас и в нас.

2.       Само за млади родители ли е подходяща книгата?

Книгата е подходяща за всички, които разбират, че е необходима промяна в образованието. Родителите на деца от 2 до 6 години и родителите на деца от 6 до 13 години, могат да намерят разработени програми по дни, които да прилагат веднага с децата си. Удобството е, че всички, които се грижат за едно дете така могат да се движат в синхронизирана посока.

Учителите и родителите могат да намерят обяснение за спецификите на съвременните деца и да разберат по-точно нуждите им.

Администрацията, учителите и родителите могат да разгледат гледна точка, пречупена през посетените над 40 държави от автора, за смисъла на образованието и настоящето му състояние.

Книгата е ценна с това, че предлага следващия образователен модел. Съществуващите системи досега са вариации на класно-урочна система (клас, урок, училище, учител). Времето и децата изискват промяна.

3.       Бихте ли ни споделили един от ценните съвети, които може да бъдат открити в книгата.

Разпространена е тезата, че децата не са развити и ние трябва да ги развиваме.

Тезата заложена в тази книга е, че децата са добре и техните проблеми идват от възрастните и средата около тях, затова е и поставен фокус върху хармонизиране в двата основни детски социума – семейство и училище.

4.       Съвсем скоро е и официалното представяне на книгата. Кога да я очакваме на пазара и къде може да я открием?

Представянето на книгата ще бъде на 11 май, неделя, от 10 часа, в Motto на  ул. Аксаков 18, София

Тя може да бъде намерена във веригите книжарници Буктрейдинг, Ориндж, Сиела, книжна борса „Искър”, Книжарница „Петър Берон”, Книжарници „От А до Я”, както и да се поръча онлайн от www.Store.bg и от книжарници Хеликон.

 

4 април 2014 - Ходене по буквите - вестник Култура

Култура - Брой 13 (3027), 04 април 2014

Ходене по буквите

Любов Миронова. „Устойчив модел за образование и хармония с децата“. Първи сборник. Издание на PPTL. С., 2014. Цена 19,80 лв.

Съдържанието на книгата, посветена на едновременното израстване на деца, родители и учители в училище, включва следните теми: образованието сега; смисълът на образованието; среда за израстване; развитие на деца от 2 до 6 години; развитие на деца от 6 до 12 години; проект Светлина; Щадяща сетивата среда; Метод Миронова и темата, дала заглавие на цялата книга. Книга, която картографира мечтата на Любов Миронова за училище, което изобилно да предава опит, човеколюбиво знание, мъдрост; училище, достойно за съвременните деца. Авторката е убедена, че еволюцията се осъществява и без нашето намерение, но споделя с читателя как нейната карта може да се превърне в реална образователна територия, в т.ч. чрез конкретни, изпитани от самата нея упражнения с децата. Очакваният от нас харизматичен изказ е отстъпил място на рационално, последователно и всеобхватно изложение, което предлага подробни крачки за разгръщането на образователния модел. Модел, колкото на Миронова, толкова и на родителите и учителите, чийто опит е обобщила и подредила, повдигнала на степен. Можем да имаме съгласия или несъгласия с авторката, можем да настояваме за уточнения в нейните възгледи, но тя е проявила смелост, каквато рядко се среща – отказала е да обръща внимание на ригидната държава и е започнала да мечтае за свое училище, без обаче да подценява отговорността на институциите. Защото Сегашната цел/резултат на образованието е да произвежда касетофони. Натискаш копчето „запис” и записваш урока, после натискаш „Play” и ако няма грешки, детето получава 6, ако има 2 грешки, 5-. Любов Миронова отговаря на въпросите: какво ще стане, ако дете в час по рисуване нарисува синьо слънце в пейзажа си; какво става с дете, което в първи клас може да умножава; какво става с дете, което е много енергично или много чувствително... Българското училище в най-често срещания случай няма отговор на тези въпроси - когато то не може да се справи с дисциплината, започва да изпитва. Дотам, че изпитването значително превишава часовете на преподаването. Миронова настоява на възпитанието, на създаването на навици и ценности. Добродетели се преподават чрез четене на приказки, митове и легенди, седене в тишина, групово пеене, драматизация, роли. Добродетели могат да се преподават само от хора, които ги имат. Ако си честен, можеш да научиш някого на честност, ако изпитваш към себе си любов, можеш да дадеш и да научиш детето какво е любов.“ Седене в тишина?! Представям си колко хора ще бъдат шокирани и от предложението в училището да има кът за родители – офис среда, в която те да могат да работят, след като доведат детето си на училище, или да спортуват заедно с останалите. Здравият разум винаги шокира. Всъщност, в книгата на Любов Миронова има много щекотливи моменти, затова я приемам като покана за разговор и дори спор. Като знам, че той отдавна е спечелен от децата.