Развиване качествата на ума

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ

По един урок седмично с продължителност от един час.

СЪДЪРЖАНИЕ

Упражнения за:

 1. концентрация на вниманието
 2. работа с детайли
 3. наблюдение
 4. довършване на започнатото
 5. усещане за ред и организиране
 6. памет

Ако гореизброеното Ви се удава с лекота ще се наслаждавате, ако ви стряска ще се научите да го правите естествено.

ЗА ЛЕКТОРА

"Любов Миронова от 2008 години помага на родители и учители да създават най-добри условия за хармоничното развитие на децата около тях. Магистър предучилищна педагогика. Магистър начална педагогика. Дипломиран учител по икономика. Завършила курсове по Монтесори педагогика, Валдорфска педагогика и Сугестопедия. Била е хоноруван преподавател в Националния институт за обучение на директори в областта на образованието. Води одобрени от МОН курсове за повишаване квалификацията на учители, също така училище за родители и годишен курс по Добродетели за деца.

Онлайн могат да се намерят множество нейни книги, статии, лекции и участия в предавания за съвременните деца и родителството по значим начин.

Любов Миронова създава програмата за развиване качествата на ума „Виолетовата жаба“ с упражнения за концентрация на вниманието, усилване на паметта, координация, баланс на ляво и дясно полукълбо за деца от 6 до 10 години и техните родители през 2007 година. Програмата се прилага успешно през годините в детския център "Виолетовата жаба", в Работилница ЕлвенА и като елемент от програмите на детски центрове в страната.

Част от нея е публикувана в книгата “Устойчив модел за образование и хармония с децата” и се прилага успешно от родители и учители."

ЗАЩО?

Както физическото тяло, така и ума имат нужда от движение, тренировки и поддръжка.

ЗА КУРСА

Концентрация на вниманието, работа с детайли, наблюдение, довършване на започнатото, усещане за ред и организиране.
Ако гореизброеното ви се удава с лекота ще се наслаждавате, ако ви стряска ще се научите да го правите естествено.
Особено подходящо за разтоварване и успокоение на деца и за повишаване на ефективността на хора с творчески професии.

Чрез конструиране с различни материали и конструктори, навлизаме в детайлите на съоръжението, което изработваме и създаваме критерии за различаването му. Теми на строежите ни са нетрадиционни съоръжения. Наблюдаваме дишането. Използваме игри за подреждане и сортиране;  Упражнения за концентрация на вниманието; Изразяване с точни думи. Наблюдаваме привидно еднакви обекти и рисунки и търсим разликите между тях. Правим скицирани вътрешни дизайни на помещения с различна функционалност, като се опитваме да отбележим всички необходими на потребителите им елементи.

ПРОГРАМАТА Е ПОДХОДЯЩА ЗА

 • За деца от 6 да 106 години
 • Семейства търсещи хармония и разбирателство с децата си

ЦЕЛИ НА КУРСА СА И

 • Баланс на лявото и дясното полукълбо на мозъка и хармония с тялото.
 • Родителите да забележат, приемат и уважават децата си.
 • Подобряване на комуникация родител дете.
 • Среда за осъзнато съпреживяване на родител и дете.
 • Възможност за възрастните с и без деца от всяко поколение “легално” да поиграят и да се разтоварят.

МЕТОД

 • Внимателно подбрани игри, в които участниците докато се забавляват развиват качествата на ума си
   • Концентрация на вниманието
   • Работа с детайли
   • Ред, последователност и организиране
   • Точност на ръката
   • Памет
   • Критерии
   • Откриване на разликите
   • Подреждане и сортиране

ИСТОРИЯ

На 1 ноември 2008г. ден, в който келтите са празнували Първия ден от Новата година - празника Самхейн, в който католиците празнуват Вси светии - ден за прослава на всички християнски светци и мъченици, в който ние българите празнуваме Деня на народните будители и почитаме паметта на българските просветни дейци и революционери, ние празнувахме официалното началото на програмата "Забавно конструиране" и детския център към нея "Виолетовата жаба".

ЗАЩО "ВИОЛЕТОВА" И ЗАЩО "ЖАБА"?

 • Жабата е символ на трансформацията. Посланието е, че родителите за да отгледат принц или принцеса трябва първо да целунат жабата. Не е за пренебрегване и че жабата е уникално адаптивно същество, което живее под водата, под земята, на земята, по дърветата и лети.
 • Цветът й е свързан с децата наречени "индиго" и пътят им към виолетовия цвят.
 • Любов Миронова инвестира в разговори и обяснения как да се изобрази Жабчо, какво трябва да излъчва, поза, мимика, заряд, цветове, настроение ... и децата го оценяват и до днес.

ЗАЩО С РОДИТЕЛ?

От 0 до 7-годишна възраст се работи с децата през ролевия модел и средата. Родителите и заместващите родители (баби, детегледачки, осиновители...) идват на обучение. Променя се средата около детето. Детето има "попиващ ум" и копира света, без да има критерии за добро и лошо.

От 6 до 12-годишна възраст родителите и детето идват на обучения заедно, така че да имат общи преживявания със значима цел  и да работят за развиване на силна сърдечна връзка. Когато детето стане на 12-годишна възраст, родителите държат изпита си по родителство. Цялата ни програма е систематично разработена да подготви родителите за този изпит. Ако има силна сърдечна връзка, родителите ще могат да удържат предизвикателствата на пубертета, влиянието на средата, медиите, модата и приятелите.

КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

Както гласи дзен будистката мъдрост: „Ако лъкът се държи постоянно опънат, той ще се счупи.” Нужен е баланс между работа и свободно време. Ако се почувствате мъничко виновни, че прекарвате времето си в забавления, просто си напомнете, че пълните извора.

ЛЯВО И ДЯСНО

Съзнанието първо разделя на ляво и дясно, после събира в едно с тялото.

Функции на лявото полукълбо Функции на дясното полукълбо
Използва логика Използва чувствата
Ориентиран към детайла Ориентиран към голямата картина
Важни са фактите Важно е въображението
Думи и език Символи и картини
Сега и минало Сега и бъдеще
Математика и науки Философия и религия
Мога да разбера Аха схващам
Знаене Вярвания
Разпознава Оценява
Усещане за ред и модели Усещане за пространство
Знае имената на предметите Знае функциите на предметите
Базиран на реалността Базиран на фантазията
Прави стратегии Представя възможностите
Практичен Спонтанен
Сигурен/безопасен Поемащ рискове

И едно видео по темата

КАКВИ СА МОИТЕ ОБУЧЕНИЯ?

Качествени и приложими. Обобщаващи най-важното по темата. Структурирани и подредени. Информацията е поднесена просто, кратко и ясно. Използват се реални казуси, работи се в малки групи, насърчава се споделянето и дискусиите.

ОТЗИВИ

„Децата ми се учат да бъдат по-организирани. За мен ценно е времето, което прекарвам с децата си заедно и развиваме мисълта си в посока, която би ни помогнала за в бъдеще… в тези трудни времена…”
Зарко баща на две деца

“За мен лично “Жабата” даде много големи резултати в подреждането на нещата в логически смисъл. Сега като си редя папките с офертите виждам, колко много подреденост и логика има вече в нещата. На практика "Жабата" работи. Мозъкът ми стана по-чист и ясен. Виждам повече възможности и мога да ги категоризирам. Мога да съм много по-гъвкава.”
В. Колева

„Жабата” помага да се организираш на много базисен етап в мисълта си. Ставаш по-последователен и виждаш мисълта си в моменталното й отражение навън от теб.”
Ния майка на едно дете

“Като учител в детска градина с дългогодишен стаж и човек, търсещ новостите в общуването с децата, посетих курса и съм приятно изненадана от наученото. Децата на новото време имат нужда от нов подход и разбиране и не е достатъчна интуиция, за да общуваш с тях. Участието ми в курса се оказа много полезно и промени с много конкретика стереотипа, в който се намирах. Усещах, че нещо в работата ми трябва да се промени, но трудно намирах сама отговорите. Практическото участие в игрите и упражненията, а после и обосноваването им ми върнаха увереността и сигурността в работата. Обстановката е отпускаща, чувствах се спокойно и чрез преживяване на мига научих много. Самата аз станах по- спокойна и уверена дори в личния си живот.
Убедена съм, че с прилагане на наученото от Любов, ще помогна много на моите възпитаници и нямам търпение да започне новата учебна година.”
С. Цанова

"Виолетовата жаба- животинче, в което да се потопите семейно и да откриете хилядите нюанси на най-близките си хора! Любов, която е нужно да изпитате! Моите деца придобиха опитности, които цял живот ще помнят ? Благодарим ти Любов Миронова!"

М. Николова майка на две деца

"Когато разбрах, че Любов стартира наново “Виолетовата жаба”, много се зарадвах. От позицията на майка на две момчета (вече на 14 и 11 г.) и човек, поел по професионалната пътека на психотерапията, искрено вярвам, че всяка форма на “играене заедно” на деца и родители е много ценна. А “жабчето”, освен че дава възможност за споделяне на приятни мигове с децата, развива техните когнитивни способности и повишава себеоценката им. И няма как да е иначе, след като те не рядко се справят с поставените задачи по-успешно от родителите си. Истинско щастие е да видиш как 7-годишният ти син е с по-пъргав ум от твоя, а спонтанните му решения на дадена задача са в пъти по-креативни и иновативни от твоите. Преживях го лично, когато посещавахме семейно “Виолетовата жаба” преди години. И за нас, родителите, и за сина ни, тези занимания бяха не само полезни, но и изключително приятни. Това беше време, в което можехме да раздвижим умовете си играейки, да забравим колко сме “порастнали” и угрижени, да “се споделяме”. Горещо препоръчвам!"

Л. Величкова майка на две деца

"Развиване качествата на ума е едно обучение, което е безценно за всяко семейство с дете. Детето ще развие концентрация, въображение и усещане за успешност. Многообразието на дейности прави курса динамичен, а детето развива способности да бъде самостоятелно, но и да работи в екип, да вярва в себе си и да проявява своята креативност. За родителите това е съзнателно и безценно споделено време с детето, в което научават похвати и техники, с които да развиват ума на детето си. Удовлетворението в края на обучението е голямо и за двете страни. А при Любов обученията стават естествено, с усмивка и в приятелска атмосфера на подкрепа и е винаги разгръщащо потенциала на обучаващите се. Благодаря от сърце!"

М. Закова майка на две деца

"Едни от най-ценните моменти, през които преминахме с Еличка. Заедно с нея и Любов, по забавен и приятен начин, работихме върху теми като концентрация на вниманието, умението за наблюдение, довършване на започнатото, усещане за ред и организиране. Скоро ще продължим със следващото ниво. Горещо препоръчвам!"

Е. Илиева майка на две деца

"Най-ценното за мен от този курс е да играя с децата си и да се забавляваме цялото семейство."

Ж. Павлова

 

ПРИЧИНИ ДА СЕ ЗАПИША НА ТОЗИ КУРС

"Фиксирано време заедно със съпругата и децата.
Децата се чувстват добре.
Игри.
Предизвикателства.
Показва какво да подобрим."

Руско, баща на две деца

ИНФОРМАЦИЯ

Други курсове, които провеждам може да видите тук

За повече информация се обадете на телефон 0884 565 978 или пишете на имейл contact@lmironova.com

МЕСЕЧЕН БЮЛЕТИН

Ако желаете да получавате веднъж в месеца писмо с новини и програма за обучения можете да се абонирате тук