Обзавеждане – мои статии и препоръки

Мои препоръки за изграждане на детска среда по възрасти

Какви мебели са ни необходими в процеса на отглеждане на дете?! Текстът по-долу е гледната точка към детството, предложена от Любов Миронова, която не е непременно най-подходяща за всички деца. Всеки може да си вземе, колкото му е необходимо според ценностите и вярванията си.

Целта на възрастта от 0 до 7 е детето да развие физическото си тяло, да координира добре движенията си, да е здраво, жизнено, активно. Най-общо темата е движение включително сръчност.

Целта на възрастта от 7 до 14 е детето да развие способността си да изразява и да владее емоциите, да твори. Най-общо темата е изкуства.

На тези две цели е подчинено изграждането на средата по-долу.

Предложеният модел помага, да се направи бърз бюджет за необходимите средства за обзавеждане на детска стая.

Възраст 0

Стени – Докато родителите очакват дете, е добре да изпразнят изцяло от мебели най-голямата си стая, да я пребоядисат в пастелен дискретен цвят /нюанс на оранжево-розово, пясъчно жълто, слонова кост; възможно е едната стена да се направи бледо небесносиня/. Стените ни трябват, за да закачаме напред във времето по тях табла, материали, снимки…

Под – поставя се дървен под – дъски или паркет. Детството преминава предимно и основно на пода в лазене, търкаляне и игра.

Възраст 0 – 6 месеца

Скрин – Дрехите и вещите на бебето много удобно могат да се организират в скрин. Те са достатъчно малки, така че пространството да е предостатъчнно. Върху скрина се поставя „плот за повиване“. Скринът е на колела, за да може да се движи така, че да е удобно на майката. Има два варианта на скринове.

 1. @Среден шкаф с чекмеджета № Z200, ако в бъдеще за стаята се търси раздвижен вариант или мебели във вид на стълба към висящо от тавана легло. Този шкаф е част от Серия @ – височина 40/80/120 см.
 2. #Шкаф с чекмеджета № Z201, ако в бъдеще се търси вариант на мебели с равна височина. Този шкаф е от Серия # – височина 100 см.

 

Матрак – В някои педагогически системи се препоръчва детето да спи на матрак, поставен направо на пода. Това се прави, за да може детето да се стимулира да се движи в предварително подготвената и обезопасена среда. Матрак изцяло от кокосови стърготини е много подходящ.

Легло – За тези, които предпочитат по-традиционни методи за отглеждане на дете, е Легло 0-7 №Z800, което да се трансформира в зависимост от нуждите на детето в първите му седем години. Леглото има три нива на закрепване на матрака:

   1. Високо – удобно първите месеци, когато бебето не се движи активно. Без да се навеждат, родителите могат да достигат бебето.
   2. Средно – матракът е на нивото на матрака на спалнята на родителите. Леглото е допряно до спалнята на родителите и те имат визуален контакт с бебето, както и през пръчките имат досег до него.
   3. Ниско – матракът е разположен близо до пода. Леглото е във вид на „кошара“ за безопасно оставяне на детето да играе.
   4. Ниско – матракът е разположен близо до пода. Детето може свободно да излезе и да играе в предварително подготвената и обезопасена стая.

Възраст 6 – 12 месеца

 1. Етажерка за поставяне на играчки – детето е поканено да лази. По пода се оставят различни стимули, подканящи го да се движи. Играчките му са подредени на Етажерка № Z700, чисти и помагащи му да стане самостоятелно. Играчките на детето стоят подредени в двайсет красиви кашона в друго помещение. Когато детето не желае да играе повече с играчките, които са в стаята, е поканено да си ги прибере в кашона, да сложи капака. Тогава се изважда нов кашон. За детето играчките в него са „нови“. Така цялото детство може да премине с не много играчки, които да се появяват периодично. Ако всички играчки стоят в стаята, детето често просто ги изсипва и тъпче, без да има интерес към тях. Кашоните не са в стаята на детето, за да не заемат жизнено пространство, да не са му пред очите да го изкушават и за да има магически момент на появяване.

 

Възраст 1 – 3 години

 1. Помощна маса – детето се движи, лази, ходи. Масата е удобна да се качва на нея и да скача, да поставя на нея, да рисува, да сяда, да я бута и да я тегли. Помощна маса № Z560 След няколко години тя ще е чуден стол за сядане през бюрото/маса за писане и игра. Самото име „помощна“ показва мултифункционалността, заложена в нея през годините – красива, здрава, удобна.

 

Възраст 3 – 6 години

Шкаф за дрехи на закачалка – детето вече се самообслужва – облича и съблича, подрежда, храни се само. Тук може да си добави в стаята освен скрина и втори шкаф със същия размер, който първоначално да се използа с лост за закачане на детски дрехи, а след години да се поставят рафтовете му и да се ползва за игри на маса, учебни пособия или дрехи. @Среден шкаф с рафтове № Z400 или #Шкаф с рафтове/лост № Z401

 

Възраст 7+

1. Легло – Детето има нужда от голямо легло, което, независимо как се тича и играе в стаята, да е безопасно. Легло 7+ №Z810

 

2. Място за книга до леглото – детето може да постави до леглото си вече закупената Помощна маса № Z560, която е със същата височина, и да я използва и като нощно шкафче, а може в обзавеждането да се добави столче Столче/Табуретка № Z570 със същата височина. Целта на мебелите е да могат да се ползват с много функции в зависимост от възрастта и нуждите на детето.

 

3. Шкафове

 • Ако детето иска раздвижена стая или е закачило леглото си да виси от тавана, може да добави към настоящите си шкафове още два – @Нисък шкаф с рафт № Z300 и @Висок шкаф с рафтове/лост № Z100, т.нар Серия @ – височина 40/80/120см. Тази серия е във вид на удобна стълба за качване и слизане от легло на втори етаж, функционална и динамична. Мебелите са на колела и позволяват ежедневни нови решения.

 

 • Ако се търси вариант на мебели с равна височина, може да се добавят шкаф от Серия # – височина 100 см – #Шкаф с рафт/лост № Z101

 

4. Маса – В зависимост от размера на стаята на детето има избор между три работни маси, подходящи и за бюро, и за хранене, и за игра: Работна маса № Z500, Разтегателна маса № 530 или Многофункционална маса № Z540. Вариантите на столчетата са закупени вече в предишните възрастови групи.

 

 

 

и други идеи…