В село Раждавица има детски отдел към библиотеката

 дарени средства и книги от ученици в Училището за съзнателни родители и дарители

проект на Любов Миронова

ЗАЩО

Целта на всяко поколение е да възпитава по-умни, по-талантливи и по-здрави деца, като предава най-доброто от себе си на следващото поколение. За да се постигне това развитие, основен инструмент са книгите и умението да четем. Това включва способността да визуализираме съдържание, да се концентрираме върху текст, да разсъждаваме, да притежаваме критично мислене и качествена информация, да можем да проверяваме фактите и да разполагаме с богат речник. Човек може да мисли само за нещата, за които има думи, а богатият речник е ключът към богати мисли.

Четенето, отделянето на време за книги и любовта към тях не се случват от само себе си. Читателите не се раждат в родилното отделение, а се формират в скута на баба си или майка си, докато им четат книги. Библиотеките имат отговорността да предоставят качествена литература на младите родители и децата. Отговорност им е да предават любовта към книгите през поколенията.

Естествено продължение

В моята книга "Пътеводител в света на приказките" съм съчетала педагогиката и книгите. Описала съм какви текстове да четем на децата според тяхната възраст и защо. Разяснила съм какво се случва с малкото дете в различните възрасти, от какво има нужда, какво развива и какъв текст съответства на тези нужди. Повече информация за книгата "Пътеводител в света на приказките - как да подберем и поднесем приказка на деца от 0 до 12" може да намерите тук.


Създаването на детска библиотека, организирана по начин, който е близък и разбираем за родителите, подкрепя ги да са полезни за детето си, е естествено продължение на тази книга и моя посока.

ЕТАПИ

Писма

1 март 2024 - Любов Миронова изпраща писма до всички випуски на учениците си от Училището си за съзнателни родители:
"Здравейте колеги,
Имам нужда от подкрепа да направим едно добро дело.
През март и април събирам книги за създаване на детски отдел към читалището в село Раждавица, област Кюстендил. Ако всичко е наред, целта е да открием детски отдел към читалището на 24 май тази година. Моля, ако имате възможност и желание да помогнете с:
• ценни детски (нови/като нови/без забележки) книги
• книги в добро състояние с приказки издадени преди 1990 година
• задължителна литература, която се изучава в училище от първи до четвърти клас

Моля, да ги изпратите с куриер за ваша сметка (читалището няма средства да плати за транспорта) на адрес:
• с. Раждавица 2550
• Читалище "Светлина-1913"
• Телефон 0889529632– Стоян Раждавички

Дублираните книги ще бъдат дарени, на читалищата в съседните села.

Читалището има нужда и от 1000 лева за ремонт на складово помещение и превръщането му в детски отдел. Може да помогнете, като преведете сума на:
• Читалище "Светлина-1913"
• BG92BPBI79251061979901
• Основание – за детски отдел – ремонт и книги

Ако има надпреведена сума, ще се използва за закупуване на новоиздадени детски книги през годината.

Моля, като изпращате книги/средства, да ми ги изпратите като снимка на мейл contact@LMironova.com, за да мога да следя как се движи кампанията.
Това е благородна кауза. Да възродим българското село.
Сърдечни поздрави,
Любов Миронова"

Ремонт на помещение

29. 03. 2024 г. Кметът на селото и Председател на читалището, Стоян Ръждавички, е организирал шпакловка, замазка и боядисване на голяма светла стая с площ от 40 квадратни метра (обща разгъната площ 100 кв.м.) за сумата около 2400 лева. От тази сума 500 лева са взети от дарения на ученици на Училището за съзнателни родители, а останалите средства са осигурени от бюджета на читалището. Поради липсата на консултация с Любов Миронова, стените са боядисани в сиво, а подът е покрит с гланцирана кафява блажна боя. При следващ ремонт е препоръчително стените да бъдат в лек кремав цвят, подходящ за детско помещение, а подът да бъде изциклен и оставен в натурален цвят.

16. 04 .2024 - "Стаята е ремонтирана. Днес докарахме мебелите от Икеа. 5 библиотеки. 3 маси. Бюро. Три стола. Детска маса за най-малките и две столчета. Помощно шкафче за принтер. Предстои сглобяване."

Мебелите за закупени от Икеа, транпортирани до Раждавица и качени в библиотеката от Любов Миронова и Валентин Рашев.  Два пълни автомобила.

Разглобяване и изнасяна на гардероб

28. 04. 2024 Валентин, Антонио и Емил разглобиха и изнесоха стар двукрилен гардероб с надстройка от помещението, предназначено за бъдещия детски отдел. Гардеробът заемаше мястото на стените, на които е най-уместно да се поставят стелажите за книги. Това освободи пространството и направи възможно започването на процеса по закупуване и сглобяване на мебелите за детския отдел на библиотеката.

Валентин и Антонио сглобят дисплей за детски книги дарен от Любов Миронова.

 

Сглобяване - част 1

29.04. 2024 г. - Първата част от мебелите са сглобени.

Милчо Миронов и Радостин Миронов са сглобили - три големи маси, три големи стола, малък комплект масичка и две столчета, две ниски секции за книги.

Валентин Рашев е сглобил - бюро, мобилен контейнер, три високи секции за книги, детски дисплей за книги.

Документация

Любов Миронова прави комплекти с документи - описи на дарени книги, актове за дарение, приемо-предавателни протоколи, договори за дарение в улеснение на екипа на читалището.

Качване на книги и първо подреждане на книги

Милчо Миронов пренася един стелаж с детски книги от първия етаж на втория. Любов Миронова качва пристигналите пратки. С помощта на количка пренася детски книги от хранилището на библиотеката до детския отдел.

Книгите са натрупани и Любов Миронова има седмици работа по сортирането им. Тя ги разделя по теми, възрасти, премества дублираните заглавия, разделя българските и чуждестранните автори и подрежда книгите по фамилно име на авторите.

Димана Крумова помага три часа за подреждането на юношеската литература по фамилно име на авторите.

Сглобяване - част 2

Любов Миронова и Бойко Ляпев закупуват от Икеа и доставят до Раждавица две големи секции, една малка секция с вратички, и различни видове органайзери за книги - разделители, щайги, кошници, които качват до втория етаж на библиотеката.

Любов Миронова сглобява щайгите и кошниците.
Борислав Крумов сглобява двете големи секции и малката секция с вратички.

Бойко Ляпев сменя контактите и ключовете с нови, които е дарил. Нивелира и закрепва за стените всички секции в детския отдел. На стените закача картините, дарени от Петя Константинова.

Подреждане по рафтовете

Любов Миронова подрежда книгите по рафтовете.

Г-жа София Пейчева, директор на Регионална библиотека "Емануил Попдимитров" и г-жа Анелия Харалампиева, методист в същата библиотека, посещават село Раждавица два пъти, предоставяйки ценна методическа помощ.

След техните указания, Любов Миронова за пореден път преподрежда книгите по теми, начин на поставяне и логика на заглавията. Вероятно след още едно финално преподреждане ще се постигне окончателен резултат.

Любов Миронова поръчва изработването на азбучни делители и указателни табели специално за детския отдел в село Раждавица. Бойко Ляпев и Драгина Иванова сглобяват два комплекта азбучници.

Любов Миронова подрежда азбучниците и поставя указателните табели по рафтовете.

Коридор

След многократни указания от пожарната беше почистен коридорът пред детския отдел на библиотеката. Вероятно е бил извозен камион със стари шкафове и ненужни вещи. Остава да се премахне един голям неработещ сейф от коридора.

Със средства на читалището бяха боядисани двете врати и подът на коридора.

Надяваме се скоро да бъдат изнесени старите шкафове и ненужни вещи от голямата библиотека с над 10 000 тома, намираща се непосредствено до детския отдел, за да стане достъпна за читателите.

Украса за откриването

Помещението на детски отдел, стълбищата, колоните пред читалището, пространството, в което бяха детските градини зад читалището, бяха украсени от г-жа Укалска, с помощта на Милчо Миронов и деца от село Раждавица.

(снимка децата, които украсиха)

 

Песен

Талантливата певица Димана Крумова изпълни народни песни, с които започна откриване на детския отдел към библиотеката на Народно читалище "Светлина - 1913" в село Раждавица.

Озвучителната колона и микрофонът за събитието бяха предоставени от Борислав Крумов. Той предостви и шатра под която деца от детските градини и гостите можеха да застанат на сянка.

Сладки и сок

След събитието, малка част от гостите се почерпиха със сладки, соленки и сок, закупени от Любов Миронова в Етно център "Старата череша". Домакинът Борислав Крумов подготви красиво подредена маса на сянка и кът, където гостите можеха да общуват. Той също така разказа и показа, на част от тях, къщата си за гости и пространствата, които е изградил за демонстрация на стари занаятия.

Откриване

Част от приветствените думи на Любов Миронова от откриването на Детски отдел към библиотеката на Народно читалище "Светлина - 1913" в село Раждавица. Фотограф: Ирина Скендерска - https://www.facebook.com/irina.skenderska

Прес - съобщение за откриването

Детски отдел към библиотеката на Народно читалище "Светлина - 1913" в село Раждавица, община Кюстендил, се откри на 5 юли 2024 г.
На официалното откриване присъстваха:
инж. Александър Пандурски - областен управител на Област Кюстендил
инж. Огнян Атанасов - кмет на Община Кюстендил
инж. Росица Плачкова - зам.- кмет на Община Кюстендил
Димитър Велинов - председателят на Общински съвет на гр. Кюстендил
г-н Валентин Рашев - общински съветник в град Кюстендил и член на читалищното настоятелството на Народно читалище "Светлина - 1913" в село Раждавица
г-жа София Пейчева – Директор на Регионална библиотека "Емануил Попдимитров" - Кюстендил
г-жа Емануела Дюлгерска - Началник отдел "Култура и духовно развитие", Община Кюстендил
Стоян Ръждавички - кмет на село Раждавица и Председател на Народно читалище "Светлина - 1913" в село Раждавица.
Дима Укалска - дългогодишен Началник отдел "Култура и духовно развитие", Община Кюстендил
Ваньо Костадинов - Председател на Кюстендилската търговско-промишлена палата

Негово Преосвещенство Велбъждски епископ Исаак – втори викарий на Софийския митрополит
Отец Георги Тасков

Деца от ДГ „Слънчице“, ДГ „Май“ и ДГ „Славейче“
Ученици от Училището за съзнателни родители, жители и гости на селото.

Създаването на детския отдел е по инициатива на Любов Миронова и се случва с дарения на средства и книги от нейни ученици и дарители.
Ремонтирано е помещение в сградата на читалището, закупени са нови мебели и са приютени хиляди подбрани заглавия.
Библиотеката съдържа съвременни заглавия, нови книги, подходящи за деца от 4 до 12 годишна възраст.
От стените надничат жизнерадостни постери, дарение от талантливата художничка Петя Константинова.
Инициативата е осъществена със съдействието на Община Кюстендил, Регионална Библиотека "Емануил Попдимитров" град Кюстендил, кметството на село Раждавица.
Любов Миронова е автор на книгата "Пътеводител в света на приказките - как да подберем и поднесем приказка на деца от 0 до 12 г.", както и на 108 приказки за деца от поредицата "Бонбончо".

Дарители на средства

Преведени средства в банковата сметка на Народно читалище "Светлина - 1913"

от Любов Миронова и учениците ѝ в Училището за съзнателни родители - общо 2362,74

75 лв. K. K.
50 лв. Ина Малчева
100 лв. Ралица Попова
112,5 лв. Кристина Пашова
130 лв. Пенка Георгиева
70 лв. Мирослава Филчовска
60 лв. Искрена Цонева
200 лв. Добринка Маджирова
300 лв. Симона Михайлова
300 лв. Симона Михайлова
500 лв. Симона Михайлова
400 лв. Симона Михайлова
65,24 лв. Любов Миронова

от други дарители

500 лв. от Елица Златанова и Георги Бояджиев

Любов Миронова - 714,9 лв.

99,9 лв. мебели икеа - елементи от пластмасови столове
25 лв. - KVISSLE стенна поставка за вестници и списания Ikea
100 лв. Посетителски стол Carmen - 4 бр.
149 лв. Детска Етажерка GINGER HOME, Органайзер с Рафтове за Книжки и Списания, Дървена, Бяла, 80х30х80 см.
40 лв. 3 икони
115 лв. сладки сокове соленки
51 лв. разделители за книгите  А-Я,  разпечатани пеперуди за децата от детските градини
85 лв. моливи, джобове за децата от детските градини
50 лв. канцеларски материали

Валентин Рашев
35 лв. - стекове с бутилки вода за децата гости от детските градини "Славейче", "Мир" и "Слънце"

Дарени книги

Дарени ~ 486 книги от Любов Миронова и ученици от Училището за съзнателни родители на обща стойност ~ 4907,51 лева

Дарени ~  44 книги от други дарители - на обща стойност - 339.38 лв.

(има още няколко дарения, които в момента се описват и ще бъдат добавени)

Дарени ресурси

Близо 500 снимки, около два часа труд са дарени от фотографката Ирина Скендерска. Благодарение на нея, можем да видим хронологията на събитията и да имаме яснота.

Дарени постери от талантливата художничка Петя Константинова - Petya Konstantinova Art - https://www.facebook.com/profile.php?id=100044285566928

Медийно отражение. Нуждата на децата за достъп до качествени детски книги

19.06.2024 г - Българско национално радио - Програма Хоризонт - Мая Данчева - аудио

Народно читалище "Светлина - 1913" в с. Раждавица ще има свой детски отдел за книги. Една инициатва, която се случи благодарение на учениците ми от "Училището за съзнателни родители,", на дарители и на помощ от общността...

19.06.2024 - Радио Фокус - аудио

"Любов Миронова: До седмата година детето трябва да познава света като добър" (Посланието предавано през поколенията и от Щайнер)...

03.07.2024 г. - Агенция Фокус - Региони - Кюстендил - Венцислав Илчев

В кюстендилското село Раждавица предстои откриването на детски отдел към библиотеката на читалище "Светлина“, съобщи за "Фокус“ главният инициатор Любов Миронова. Събитието ще бъде на 5 юли от 11.00 часа.
Инициативата за създаването на този отдел е на Любов Миронова и се реализира благодарение на дарения на средства и книги от нейни ученици и дарители...

5 юли 2024 - Дарик

Откриха детския отдел към библиотеката на читалище "Светлина“ в село Раждавица
Инж. Атанасов: Инициативата ще е успешна, защото е създадена от Любов и с  любов

 

05. 07. 2024 - Агенция Фокус - Венцислав Илчев

В село Раждавица създадоха място за вълнуващи срещи на децата с книгите, предаде репортер на "Фокус“. В читалище "Светлина“ беше открит "Детски отдел“ на действащата към самодейната институция библиотека. Детският отдел е създаден от Любов Миронова – обучител, педагог, автор на книги, със средства и книги дарени от учениците ѝ от Училището за съзнателни родители и дарители..

 

5. 06 . 2024 г. - Инфо мрежа

Откриха официално детския отдел към библиотеката на читалище „Светлина“ в Раждавица ...

05. 07. 2024 - Kuber-press

„Успехът на новия детски отдел към отдел към библиотеката на Народно читалище "Светлина 1913" в село Раждавица е гарантиран, защото е напрaвен от Любов с любов”,каза кмета Атанасов. Откриха детския отдел към библиотеката на НЧ "Светлина 1913" в Раждавица...

08. 07 .2024 - Телевизия ТУРИЗЪМ

Детски отдел към библиотеката на Народно читалище "Светлина - 1913" в село Раждавица, община Кюстендил, се откри на 5 юли 2024 г.
Създаването на детския отдел е по инициатива на Любов Миронова и се случва с дарения на средства и книги от нейни ученици и дарители...

07. 07.2024 - Официален сайт на Софийска митрополия

"Откриването на детски отдел в читалищната библиотека при Народно читалище „Светлина 1913“, с. Раждавица, Община Кюстендил се състоя в деня на отбелязването паметта на св. Атанасий Атонски, непосредствено след св. Литургия в храм „Успение Богородично“, извършената лития до параклис „Св. Атанасий Атонски“ и отслужения водосвет."

Любов Миронова - Кадри от откриването детски отдел към библиотеката на Народно читалище "Светлина - 1913" в село Раждавица

Фотограф: Ирина Скендерска - https://www.facebook.com/irina.skenderska

Дарени книги от Любов Миронова и учениците ѝ от Училището за съзнателни родители

1. Веселина Денчева - 34 книги - 192,76 лв.

2 Ралица Попова – 5 книги - 72.19 лв.

3 Десислава Спасова – 24 книги - 182,08 лв.

 

4 Станислава Йорданова – 4 книги + 1 карти - 16,49 лв.

5 Мария Велинова - 12 книги - 134,,83 лв.

6 Таня Дайреджиева – 95 книги - събрани книги от ученици - 577,79 лв.

 

7 Пенка Георгиева – 19 книги - 363,8 лв.

8 Симона Михайлова – 16 книги - 191,04 лв.

9 Десислава Велинова – 10 книги - 102,54 лв.

10 Ралица Попова – 18 книги - 202,79 лв.

11 Любка Стефанова – 20 книги - 120,5 лв.

12 Славина Рогачева - 19 книги - 153,8 лв.

13 Кристина Пашова - 17 книги - 146,22 лв.

14 Любов Миронова - 128 книги - 2388 лв.

15 Емилия Илиева - книги - 62,68

Дарени книги от дарители

21 Маргарита Иванова - 15 книги - 59 лв.

22 Деси Даскалова - 14 книги - 159,6 лв.

23 В.Венчева - 6 книги - 29,35 лв.

24 Мария Пашева - 9 книги - 91,43 лв.